Dvakrat rekordno: sedem trojk in 34 točk neustavljivega Luke Dončića (VIDEO)

Slovenski košarkarski biser je zadeval kot za stavo, vseeno je Dallas na gostovanju v New Orleansu ostal praznih rok (112:114).
Fotografija: Luka Dončić je v enem večeru potolkel dva rekorda. FOTO: Gerald Herbert/AP
Odpri galerijo
Luka Dončić je v enem večeru potolkel dva rekorda. FOTO: Gerald Herbert/AP

New Orleans – Slovenski košarkarski biser Luka Dončić, ki bo konec februarja – za svoj dvajseti rojstni dan – proti svoji volji že dobil biografijo, domala slehernemu dvoboju Dallasa v ligi NBA doda zelo opazen pečat. Sinoči je bilo še posebej tako, pa čeravno je njegov kolektiv že sedmič v zadnjih osmih obračunih izgubil – tokrat za las, s 112:114 na gostovanju pred 18.364 gledalci v dvorani Smoothie King Center v New Orleansu. Če je bil v zmagovalni vrsti nesporni glavni junak tekme izvrstni krilni center Anthony Davis z dvojnim dvojčkom za 48 točk (met iz igre 20:32) in 17 skokov, pa je pri gostih izstopal ravno mladi Ljubljančan.

Z Anthonyjem Davisom sta sama dosegla kar 82 točk. FOTO: Gerald Herbert/AP
Z Anthonyjem Davisom sta sama dosegla kar 82 točk. FOTO: Gerald Herbert/AP


Tretjič s 30+


V dveh segmentih je bil namreč dvoboj zanj rekorden: dosegel je kar 34 točk, s čimer je tretjič v sezoni prestopil tridesetico (pred tem je 32 točk nasul moštvu Los Angeles Clippers, 31 pa San Antoniu), za nameček je iz desetih poskusov zadel kar sedem trojk, prej so bile njegov rekord onkraj »luže« štiri na tekmo. Skupaj je v sezoni v 34 dvobojih vpisal že 75 doseženih trojk ob 36-odstotni uspešnosti. Šele drugič v sezoni se mu je pripetilo tudi, da je vknjižil vsaj eno točko na vsako minuto, prebito na parketu (33 minut in 33 sekund), obenem je v statistiko dodal še tri asistence in dva skoka, privoščil si je tudi štiri izgubljene žoge.


Po Lukovi trojki vodstvo s 112:111


Dončić v uvodni četrtini s petimi doseženimi točkami še ni nakazal, da drvi proti rekordnemu izkupičku, toda že do glavnega odmora je svojo statistiko oplemenitil na 18 točk, dotlej je zadel že štiri trojke. V zadnjem delu je bil še dvakrat natančen z razdalje – najprej je Žrebce s trojko štiri minute in pol pred koncem popeljal v vodstvo s 105:103, dve minuti pozneje je izenačil na 109:109, natanko 78 sekund pred zadnjim piskom sirene pa je po zaslugi njegove sedme trojke Dallas spet vodil s 112:111. Toda tedaj je škarje in platno na nasprotni strani v roke vzel Davis, ki je zadel in še izsilil prosti met, ki ga je uspešno izvedel in postavil končni izid. Dončić je v zadnji minuti najprej izgubil žogo, nato pa še neuspešno napadal, blokiral ga je Jrue Holiday.



Iz desetih poskusov je zadel kar sedem trojk. FOTO: Gerald Herbert/AP
Iz desetih poskusov je zadel kar sedem trojk. FOTO: Gerald Herbert/AP


Zadnji dan leta z Oklahomo


Pelikani, drugo najmanj uspešno moštvo zahodne konference, so zmago krvavo potrebovali, saj so z njo prekinili niz petih zaporednih porazov, od tega zadnjih štirih na gostovanjih. K uspehu sta pomemben delež prispevala še center Julius Randle z dvojnim dvojčkom za 22 točk in 12 skokov ter Holiday z 18 točkami, od tega štirimi trojkami, osmimi podajami in sedmimi skoki. Pri poražencih, ki jim ni pomagalo niti petnajst zadetih trojk ob skoraj polovičnem izkupičku, je bil učinkovit še Harrison Barnes z 21 točkami. Zdaj Dallas, ki je sinoči v začetku tretje četrtine vodil že za 15 točk, v noči na ponedeljek čaka domač obračun z Oklahomo.

S parketa je šel vnovič sklonjene glave. FOTO: Gerald Herbert/AP
S parketa je šel vnovič sklonjene glave. FOTO: Gerald Herbert/AP


Miami šestič v sedmih dvobojih


Uspešnejši kot Dallas pa so bili košarkarji Miamija, ki so zmagali že šestič v zadnjih sedmih dvobojih in se s polovičnim izkupičkom (po 17 zmag in porazov) čvrsto oklepajo mest, ki še vodijo v končnico. Sinoči so, seveda še vedno brez pomoči poškodovanega Gorana Dragića, prisolili težko klofuto serijskemu finalistu zadnjih sezon lige NBA Clevelandu, ki so ga pred 19.617 gledalci v domači dvorani American Airlines Arena odpravili s kar 118:94. Najučinkovitejši je bil Justise Winslow s 24 točkami, 11 skoki in sedmimi podajami, pri razglašenih Konjenikih, ki so po petem zaporednem porazu z le osmimi zmagami najslabše moštvo v ligi, pa Jordan Clarkson z 18 točkami, od tega tremi trojkami.
 

Preberite še:

Komentarji: