Slovenci na trdnih tleh pričakujejo morda najmočnejše EP v zgodovini

Košarkarji Slovenije bodo tretji teden priprav na evropsko prvenstvu oddelali v Istanbulu, kjer jih v petek in soboto čakata dve prijateljski tekmi.
Fotografija: Ekipa Slovenije po zmagi v kvalifikacijah za SP 2023 nad Švedsko v Stockholmu. FOTO: Fiba
Odpri galerijo
Ekipa Slovenije po zmagi v kvalifikacijah za SP 2023 nad Švedsko v Stockholmu. FOTO: Fiba

V Turčijo bo odpotovalo šestnajst igralcev, med njimi vsi trije NBA-jevci, torej tudi Luka Dončić, ki se lahko po pravilih lige NBA in Fiba treningom pridruži šele v petek, 12. avgusta. Ob vstopu v naslednji cikel priprav bo v ospredju uigravanje zdaj že popolne izbrane vrste.

Vlatko Čančar in Mike Tobey sta z mislimi povsem v reprezentanci, saj sta si v zadnjih mesecih uspešno uredila klubski status – Čančar bo nadaljeval pri Denver Nuggets, Tobey pa se je iz Valencie preselil v Barcelono. Selektor Sekulić pa je poudaril, da je vloga favorita za Slovenijo velika obveznost in hkrati svojevrsten izziv.

S povratkom Gorana Dragića in ob že uveljavljenih imenih iz lanskega poletja, ki so Slovenijo na lestvici Fiba pripeljala do četrtega mesta na svetu, so njegovi varovanci uvrščeni med glavne favorite za naslov evropskega prvaka. Fiba je Slovenijo na takoimenovanem »power rankings« uvrstila celo na prvo mesto pred Francijo, Grčijo, Srbijo, Litvo, Španijo...

Sekulić: Pred nami je eno najmočnejših prvenstev v zgodovini

Kapetan Goran Dragić je v soboto ob povratku v reprezentanco povedal, da je cilj reprezentance polfinale oziroma kolajna, podobnega mnenja pa je tudi selektor Sekulić.

»Zdaj ko smo kompletni, se lahko začnemo optimistično pripravljati na izzive, ki nas čakajo. Pred nami je eno najmočnejših evropskih prvenstev v zgodovini. Na njem bo nastopila kopica izjemnih posameznikov in zvezdnikov iz lige NBA. Izbor vrhunskih ekip je zelo širok, tako da nas takšne in podobne napovedi ne smejo zanesti. Imamo izkušnje iz prejšnjega evropskega prvenstva, vmes smo igrali tudi na olimpijskih igrah, zato vemo, da moramo biti trdno na tleh ter delati in garati za vsako zmago,« je dejal Sekulić.

Čančarjev soigralec pri Denver Nuggets Nikola Jokić bo ob Grku Giannisu Antetokounmpu in Dončiću eden osrednjih zvezdnikov eurobasketa.

Tobey: Čast in odgovornost bo igrati pod mentorstvom Gorana Dragića

Tobey bo na evropskem prvenstvu stopil v čevlje Anthonyja Randolpha, ki je bil na poti do zlate kolajne leta 2017 eden od ključnih mož v reprezentanci. Američan je povedal, da tedaj evropskega prvenstva ni spremljal podrobno, dobro pa ve, kakšno vlogo je na njem odigral Goran Dragić.

»Že julijski tekmi v kvalifikacijah za SP, ki sem ju odigral z Goranom, sta pokazali, kaj on pomeni tej reprezentanci. Čast in odgovornost bo igrati pod njegovim mentorstvom. Veselim se evropskega prvenstva in upam, da se bomo lahko na koncu veselili uspeha,« je dejal Tobey.

Slovenija je dobila uvodni prijateljski tekmi v Celju, premagala je Nizozemsko in Črno goro, v petek jo čaka naslednja proti Turčiji, v soboto pa še Ukrajina. Obe se bosta začeli ob 19. uri v dvorani Sinan Erdem, v kateri je bilo 17. septembra 2017 sedem tisoč slovenskih navijačev. V sredo, 17. avgusta, sledi spektakel v razprodanih Stožicah proti Srbiji, 20. avgusta pa je na vrsti Hrvaška v Celju. Od tu naprej pa bo šlo zares; najprej dve tekmi v kvalifikacijah za SP 2023 proti Estoniji in Nemčiji, ki jima od 1. septembra sledi EP v Kölnu.

Preberite še:

Komentarji: