Evropski prvaki niso več varni niti na Madžarskem

Slovenski košarkarji so v prvem nastopu v kvalifikacijah za EP 2021 doživeli boleč poraz, čeprav so vodili večji del tekme.
Fotografija: Jaka Blažič
Odpri galerijo
Jaka Blažič

Sombotel – Kot da bi istanbulsko zlato z evropskega prvenstva 2017 prineslo prekletstvo nad slovensko košarkarsko reprezentanco. Po neuspešnem poskusu preboja na lansko svetovno prvenstvo je v klavrnem slogu začela tudi kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2021 – s tesnim porazom proti Madžarski, 20. med moštvi s stare celine na jakostni lestvici mednarodne zveze FIBA. Slovenija je dve minuti in 25 sekund pred koncem dvoboja vodila z 71:66, a končnico izgubila s 4:11 in se spravila v položaj, da bo na trnih tudi v nedeljo proti Avstriji v Kopru.



»Ni prijetno, če začneš kvalifikacije s porazom, čeprav smo vedeli, da nas čaka zelo težka tekma. Večidel smo imeli dogajanje pod nadzorom, toda čim smo nekoliko popustili, so Madžari izkoristili priložnost. Želeli smo zmagati in dobiti potreben zalet, a ni šlo. Imamo sicer košarkarje, ki lahko prevzamejo odgovornost, vendar danes ni bil njihov dan. Zdaj se moramo čim bolje pripraviti na nedeljo, da bi naredili prvi korak k osvojitvi enega od prvih treh mest v naši skupini in preboju na EP,« je po nepričakovanem porazu ocenil z resnim obrazom slovenski selektor Rado Trifunović. Tudi on je sodil med številne optimiste v reprezentanci, toda vsi so očitno prezgodaj pozabili na kvalifikacije za zadnji mundial. Med drugim na poraz z Belorusijo, ki je še za razred skromnejša kot Madžarska.

Obramba in obramba, skok in skok, je odmevalo med slovenskimi košarkarji vse od prvega treninga v Mariboru, in če pogledamo statistiko tekme, so v dobršni meri uresničili taktični načrt. Ni pa se uresničila napoved, da bo ob uresničitvi defenzivnih nalog nekako stekel tudi napad Obe moštvi sta imeli precejšnje težave z metom, še posebej madžarsko, saj je v prvem polčasu izkoristilo le enega od desetih poskusov za tri točke, pri Sloveniji, ki je v tem času metala trojke 3:11 (Aleksej Nikolić 2:3), pa je imel še posebej dolgo vžigalno vrvico Klemen Prepelič. Vodilni strelec španske lige je prvič zadel iz igre šele v 23. minuti po osmih zgrešenih lučajih, konec tekme pa je pričakal s izkoristkom za tri točke 0:8.

Ostrostrelec Klemen Prepelič je metal za tri točke 0:8. FOTO: FIBA
Ostrostrelec Klemen Prepelič je metal za tri točke 0:8. FOTO: FIBA

 

Blažič zaokrožil tragedijo


Le za odtenek je bil pri tej prvini natančnejši Jaka Blažič (1:8), a je na račun prodornosti zbral 18 točk, ob tem pa se je v obrambi neumorno gnal za najnevarnejšim madžarskim strelcem Davidom Vojvodo. Z dobro predstavo se je izkazal naturalizirani novinec Jordan Morgan (met iz igre 7:9 in 9 skokov), čeprav pri takšni druščini soigralcev, ki po pristopu spominjajo na Cedevito Olimpijo, ni lahko biti reprezentančni center. Moštvo je imelo težave pri organizaciji igre in s 14 izgubljenimi žogami (Prepelič 5) omogočilo tekmecem, da so dosegli 23 »lahkih« točk, zato ni šlo brez nihanj.

Po obetavnem vodstvu s 16:9 so Trifunovićevi izbranci hitro zaostali z 19:22, hitro je izpuhtela tudi prednost 34:24 iz 14. minute. Šest minut pozneje so Madžari že prišli do naskoka 41:40 in potrdili, da se bodo z vsemi močmi borili vse do zadnjih sekund. Slovenski glavobol se je dodatno okrepil, ko sta Morgan in Nikolić zašla v težave z osebnimi napakami.

Potem ko je Slovenijo dobila tretjo četrtino z 18:17 in so se gostitelji znova hitro vrnili v igro, je Luka Rupnik s svojo tretjo trojko prinesel evropskim prvakom prednost 69:66. Ko jo je Prepelič s prodorom povišal na +5, je marsikomu odleglo, toda za veselje je bilo veliko prezgodaj. In nič drugače ni bilo po po Prepeličevih uspešnih prostih metih za slovensko vodstvo s 75:74 le 16,3 sekunde pred iztekom igralnega časa. Zoltan Perl je 12 sekund pozneje izsilil osebno napako Blaža Mahkovica in zadel oba prosta meta, tragedijo pa je zaokrožil Blažič s takojšnjo izgubljeno žogo po podaji iz avta.

»Bili smo nezbrani v obrambi, v napadu se nismo znali odzvati,« je bil po novem porazu kratek Blažič.

Prekletstvo je bilo vnovič premočno in Slovenija je prvič izgubila uradno košarkarsko tekmo z Madžarsko.


Drugi izid v skupini F – Avstrija : Ukrajina 73:88 (Vujošević 14, Klepeisz in Trmal po 13; Lipovij 16, Herun 13, Pustozvonov 12); para prihodnjega kola – nedelja, 23. t. m.: Slovenija – Avstrija (17, Koper), Ukrajina – Madžarska (17).
 

Preberite še:

Komentarji: