Evropski prvaki prekratki tudi v bitki za Rigo

Slovenija ima po četrtem zaporednem porazu v kvalifikacijah za SP le še teoretične možnosti.
Fotografija: Luka Rupnik je bil prvi slovenski strelec v Rigi. FOTO: FIBA
Odpri galerijo
Luka Rupnik je bil prvi slovenski strelec v Rigi. FOTO: FIBA

Riga – Anthony Randoph ni prinesel pomladi še vedno zdesetkani slovenski reprezentanci, ki je s četrtim zaporednim porazom v kvalifikacijah za SP 2019 vse bližje turobni košarkarski zimi. Latvija včeraj ni blestela, vendar se je oddolžila evropskim prvakom za poraz v imenitnem istanbulskem četrtfinalu, hkrati pa jim je skupaj s Turčijo pobegnila že za tri zmage v boju za tri vozovnice za Kitajsko za moštva iz skupine I. Povsem spredaj je Španija kljub porazu v Ukrajini.

Obe moštvi sta v »bitki za Rigo« stavili na igro s številnimi meti z velike razdalje in v večjem delu tekme večkrat metali za tri točke kot za dve. Latvijci so bili pri tej prvini nekoliko učinkovitejši, Slovence pa je opogumljal dobljeni skok (ob polčasu s 23:16, na koncu – Vidmar 7, Randolph 6), s katerim so nadomestili posledice 16 izgubljenih žog (Vidmar 5) in nekoliko premajhnega števila razpoloženih mož. Selektor Rado Trifunović je že v prvem polčasu preizkusil 12 košarkarjev, toda le sedem se jih je včeraj vpisalo med strelce (pri Latviji 9), pa tudi izkoristek metov Randopha (iz igre 3:13) in Vlatka Čančarja (2:7) ni bil na pričakovani ravni.

Prvi strelec dvoboja je bil slednjič slovenski organizator igre Luka Rupnik z 19 točkami (za dve 2:5, za tri 3:5, prosti meti 6:9), ki je potegnil že v uvodni četrtini in Sloveniji prinesel prvo prednost 12:10. V drugi četrtini so Latvijci že nevarno zagrozili, toda njihov pobeg za vodstvo 31:22 je naletel na pravočasen odgovor. Jasno pa je bilo, da sta aduta domače reprezentance in grškega Olympiakosa, Janis Strelnieks in Janis Timma, vse bolj odločno prevzela pobudo v svoje roke in postavila na stranski tir Artisa Ateja iz VEF Rige, ki je presenetil slovensko obrambo z 12 točkami.
 

Vidmar: Dali smo vse


V tretji četrtini je Matic Rebec z dvema trojkama in prodorom celo prinesel Sloveni prednost 51:47, a tudi ta je bila kratke sape. Latvija je z nizom 11:2 znova prevzela pobudo in po treh četrtinah iztržila »remi«. V odločilnem delu tekme pa je unovčila kakovost in izkušnje svoje naveze iz Aten. Zadnjo četrtino je Latvija dobila kar s 25:14 ter razkrila vrzeli v slovenski obrambi in napadu.

»Dali smo vse od sebe, toda želja na žalost ni bila dovolj. Preveč žog smo izgubili, prejeli kakšen lahek koš preveč in po nepotrebnem zgrešili kakšen ugoden met. Četrti zaporedni poraz zagotovo ni prijeten, toda zdaj se moramo pobrati in v ponedeljek premagati Turčijo,« je ocenil kapetan Gašper Vidmar, Luka Rupnik pa pristavil: »V prelomnih trenutkih tekme smo bili premalo natančni, medtem ko so gostitelji izkoristili svoje mete. Borbeni pa smo bili in nihče nam ne more ničesar očitati. Zdaj moramo narediti vse, kar lahko, proti Turkom

Priložnost za igro je v Rigi dobil tudi Gregor Glas, branilec Sixta Primorske, doma iz Krškega, ki se je s 17 leti, 4 meseci in 15 dnevi starosti vpisal v zgodovino kot najmlajši v uradnih tekmah reprezentance. Dosedanji rekorder je bil Marko Milič s 17 leti, 6 meseci in 5 dnevi, kolikor je bil 12. novembra 1994 star v kvalifikacijski tekmi za EP z Litvo. Ob porazu v Vilniusu s 85:88 je takrat dosegel 15 točk, na isti tekmi pa je Slavko Kotnik zmogel še vedno veljavni strelski rekord slovenske selekcije – 37 točk.

Druga izida 1. kola v skupini I – Ukrajina : Španija 76:65 (Mihajliuk 22, Kravcov 13; Colom 15, Rodriguez 12), Turčija : Črna gora 79:69 (Osman 19, Ilyasova 17; Dubljević 22, Popović 10); vrstni red: Španija 6:1, Turčija in Latvija po 5:2, Ukrajina 4:3, Črna gora 3:4, Slovenija 2:5; 2. kolo, ponedeljek: Slovenija – Turčija (20), Španija – Latvija (19), Črna gora – Ukrajina (20.15).

 

Komentarji: