Forbes: Udrih bi bil pravšnji za Golden State

Prvakom lige NBA bo po podaljšanju pogodb s Curryjem in Durantom ostalo le malo rezerve v plačilnem limitu.

Objavljeno
29. junij 2017 00.53
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Če je v minulih mesecih prevladala ocena, da ima Golden State že kar preveč kakovostnih košarkarjev, se po osvojitvi naslova prvaka lige NBA sooča z manj prijetno platjo medalje. Večina igralcev bo namreč 1. julija prosta, lastnik Joe Lacob pa bo moral najprej zadovoljiti svoja velezvezdnika Kevina Duranta in Stephena Curryja, ki se mu obeta najvišja pogodba v zgodovini košarke.

Curry ima za seboj že osem sezon v dresu Bojevnikov, osvojil je dva šampionska prstana in dve lovoriki za najboljšega igralca rednega dela lige NBA (2015 in 2016), vendar je doslej veljal za cenovno najugodnejšega zvezdnika pod ameriškimi obroči. V zadnjih štirih sezonah je v seštevku zaslužil 44 milijonov dolarjev bruto (v zadnji 12.112.359), saj je pogodbo sklenil v času, ko je imel kronične težave z gležnji, ki so ga močno ovirale pri igri, zato so si vsi na jasnem, da mora pri 29 letih priti do prave cene. Po novi kolektivni pogodbi za poklicne košarkarje v ZDA lahko iztrži kar 205 milijonov za petletno pogodbo (že prvo leto 35,4 milijona $) in brez kančka dvoma jih bo tudi dobil, še posebej, ker zaradi dolgega staža v klubu njegova plača (po tako imenovani izjemi Larryja Birda) ne bo usodno obremenila klubskega plačilnega limita.

Durant, ki je Golden State okrepil lani ter na poti do svojega prvega naslova prvaka in priznanja MVP finala zaslužil 26,5 milijona dolarjev, je drugačna zgodba. Julija lani je podpisal dveletno pogodbo, vredno 54,3 milijona, po kateri ima lahko po prvi sezoni proste roke, zato se je znašel v finančno-moralni dilemi. Če bo vztrajal pri zdajšnjem dogovoru in pospravil preostalih 27,8 milijona, bo dodatno otežil podaljšanje sodelovanja s soigralci, ki se jim pogodbe iztekajo. Še bolj pa, če se bo odpovedal drugemu letu pogodbe in se kot prost košarkar začel pogajati za nov večletni sporazum, po katerem bi lahko že v prvi sezoni pospravil 35,4 milijona $.

Med Bojevniki, ki bodo po 1. juliju imeli proste roke, so tudi MVP finala 2015 Andre Iguodala, Shaun Livingston, David West, JaVale McGee, Zaza Pačulia, Ian Clark, James Michael McAdoo in Matt Barnes. Vseh Lacob ne bo mogel zadržati, očitno pa mu bo pomagal Durant z osebnim kompromisom. Po vesteh iz Oaklanda bo sicer preklical dosedanjo pogodbo, a se v naslednji sezoni zadovoljil s štirimi milijoni manjšo plačo, kot bi mu pripadala. Do ugodnejših številk pa bi prišel leto dni pozneje, ko bi sklenil »pravo« večletno pogodbo.

»V ligi NBA je resda v ospredju posel, toda naše moštvo je nekaj posebnega. Imam občutek, da lahko v naslednji sezoni ponovimo letošnje predstave, zato sem prepričan, da lahko najdemo skupno rešitev,« je govoricam pritrdil Durant. V boju s plačilnim limitom in »davkom na razkošje« za sleherni dolar prekoračitve bodo vendarle potrebne dodatne žrtve. Znana poslovna revija Forbes je Golden Statu predlagala, naj v primeru odhoda nadomestnega organizatorja igre Livingstona vrzel zapolni z Benom Udrihom: »Ker bodo lahko Bojevniki na prostem tržišču iskali le cenovno ugodne veterane, bi bil kar pravšnji zanje. V primerjavi z Livingstonom bi sicer pomenil korak nazaj, a to je cena, ki jo mora plačati moštvo s Curryjem in Durantom.«