Gogi, Luka in Vlatko ob 50 odstotkov plače?

Vodstvo košarkarske lige NBA in združenju igralcev se pogajata o tem, za koliko bo epidemija koronavirusa znižala plače.
Fotografija: Slovenska zvezdnika v NBA Goran Dragić (desno) in Luka Dončić se bosta morala sprijazniti z nižjo plačo, vprašanje je le za koliko. FOTO: Usa Today Sports
Odpri galerijo
Slovenska zvezdnika v NBA Goran Dragić (desno) in Luka Dončić se bosta morala sprijazniti z nižjo plačo, vprašanje je le za koliko. FOTO: Usa Today Sports

Samo vprašanje trenutka je bilo, kdaj se bodo tudi panoge zunaj najbogatejše nogometne družine soočile s tem, kako ublažiti denarne posledice epidemije koronavirusa. Da ne bo lahkih dogovorov, že kažejo pogajanja med vodstvom NBA in združenjem košarkarjev (NBPA) o tem, kolikšen kos pogače (plače) bo treba odrezati.

Vodilni možje so predlagali 50 odstotno znižanje plač, s čimer se »sindikat« ni strinjal in je predlagal največ 25 odstotkov. Na različnih bregovih sta tudi v datumih, od kdaj bi veljalo znižanje plač. Vodstvo NBA se je zavzelo, da že od 15. t. m., košarkarji pa en mesec pozneje.

Plača Vlatka Čančarja v njegovi prvi sezoni v NBA še ne presega milijona dolarjev. FOTO: Usa Today Sports
Plača Vlatka Čančarja v njegovi prvi sezoni v NBA še ne presega milijona dolarjev. FOTO: Usa Today Sports


Višja sila bo vzela še odstotek od vsake tekme


Če se liga ne bo nadaljevala, bi vodstvo lahko uveljavilo klavzulo o možnosti zadržanja 25 odstotkov preostalih plač za košarkarje, obenem pa bi prišlo tudi do uveljavitve člena v pogodbi o delu o višji sili (ker NBA onemogoča izpolnjevanje obveznosti). Pandemija sodi v kategorijo »višja sila«, zaradi česar bi igralci za vsak odpovedano tekmo ostali še brez odstotka plače. Do konca prvenstva je še 18 tekem.

V vsakem primeru bi v primeru znižanja plač od slovenske trojice v NBA najkrajšo potegnil najbolje plačani Goran Dragić. Letna plača 33-letnega Šiškarja pri Miamiju namreč znaša 19,2 milijona dolarjev (17,8 milijona evrov). Enaindvajsetletnemu Ljubljančanu Luki Dončiću v drugem letu igranja v NBA pri Dallasu pripada 7,7 milijona $ (7,1 milijona €), Vlatko Čančar pa bo najmanj občutil znižanje. Pri Denverju 22-letni Koprčan (10. t. m. bo dopolnil 23 let) zasluži 898.300 $ (830.000 €).
Vsi zneski so bruto.

Škofjeloško hobotnico Jana Oblaka je virus sars-cov-2 močno udaril po žepu. FOTO: Reuters
Škofjeloško hobotnico Jana Oblaka je virus sars-cov-2 močno udaril po žepu. FOTO: Reuters


Jan Oblak ob 70 odstotkov, Anže Kopitar še s polno plačo


Med slovenskimi športnimi milijonarji je koronavirus najbolj udaril po žepu najbolje plačanega vratarja Jana Oblaka. Škofjeločan ima pri madridskemu nogometnem velikanu Atleticu najvišjo plačo in sicer kar 11,5 milijonov € neto, a bo ta po dogovoru med klubom in igralci za nekaj mesecev nižja za kar 70 odstotkov.

Zaenkrat jo je še brez začasnega »rezanja« plač odnesel hokejski as Anže Kopitar. Kapetanova plača pri LA Kings znaša 10 milijonov $.

Kralj Los Angelesa Anže Kopitar ima še polno plačo. FOTO: Usa Today Sports
Kralj Los Angelesa Anže Kopitar ima še polno plačo. FOTO: Usa Today Sports

Komentarji: