NBA: Golden State brez prask ostal na vrhu (VIDEO)

Kot prva šampionska zasedba v zadnjem desetletju je finalno serijo zaključila brez poraza. LeBron poškodovan, Durant MVP.
Fotografija: Bojevniki so ubranili laskavo lovoriko. Foto David Richard/Reuters
Odpri galerijo
Bojevniki so ubranili laskavo lovoriko. Foto David Richard/Reuters

Cleveland – Košarkarji Golden Stata so šestič v zgodovini in tretjič v zadnjih štirih sezonah prvaki lige NBA. Tokratno finalno serijo so pod streho spravili po hitrem postopku, brez poraza, kar se je zgodilo šele tretjič po prelomu tisočletja oziroma prvič v zadnjem desetletju. Njihov izzivalec Ceveland je bil še drugič v treh dneh brez moči tudi pred 20.562 gledalci v domači dvorani Quicken Loans Arena, v kateri so Bojevniki lovoriko potrdili z najprepričljivejšo zmago v seriji, s kar 108:85.


Težave le s Houstonom


Golden State je na vseh prejšnjih treh stopničkah izločilnih bojev vsaj po enkrat izgubil, ključ do končne laskave lovorike pa je bil v konferenčnem finalu, ko je šele po sedmih obračunih in zaostanku z 2:3 v zmagah vendarle strl odpor žilavega Houstona. V velikem finalu je naletel na istega tekmeca kot že v minulih treh sezonah, ki pa je tokrat letel izključno na krilih standardnega LeBrona Jamesa. Ta je serijo odprl z 51 točkami v uvodnem dvoboju, nadaljeval z 29 in 33 točkami, sinoči pa ga je domača obramba dobro pokrila, mu dovolila le 13 metov iz igre in 23 točk.


Dvakrat po 11:0


Gostitelji so prvič vodili ob koncu uvodne minute po trojki JR Smitha za 3:2. Odtlej so na parketu gospodarili Bojevniki, ki so si z delnim izidom 11:0 hitro zagotovili udobno prednost in jo zadržali do sredine druge četrtine, ko je bil Cleveland trikrat po točko spredaj. Ključne so bile minute takoj po glavnem odmoru, ko so poznejši zmagovalci ponovno nanizali enajst točk zapovrstjo, prednost je narasla na +21, vseh dvomov je bilo konec. Doseženih 85 točk sicer ni najslabši dosežek Konjenikov v tej končnici, trikrat so bili še manj učinkoviti, v sploh prvi tekmi izločilnih bojev proti Indiani so se ustavili že pri 80 točkah.


MVP spet Kevin Durant


Za najkoristnejšega igralca finalne serije so drugič zapovrstjo izbrali zvezdnika Golden Stata Kevina Duranta, ki se je pridružil še desetim legendam, ki so se v zgodovini lige z laskavim individualnim priznanjem okitili vsaj dvakrat, daleč na vrhu pa kraljuje Michael Jordan s šestimi kronami. Trikrat so za najboljšega izbrali tudi LeBrona Jamesa, ki je danes, takoj po koncu serije, razkril, da je v zadnjih treh dvobojih stiskal zobe in igral s poškodovano desno roko. »Vendar pa sem čustvom dovolil, da so izvlekla najboljše iz mene,« je priznal »Kralj James«. V zadnjem dvoboju sezone je bil sicer najučinkovitejši Stephen Curry s 37 točki, medtem ko se je Durant veselil trojnega dvojčka za 20 točk, 12 skokov in 10 asistenc.
 

Komentarji: