Goran Dragić je počastil jubilej Pata Rileyja

Miami je potisnil glavnega favorita vzhodne konference lige NBA proti robu prepada.
Fotografija: Goran Dragić je bil še enkrat pretrd oreh za obrambo Milwaukeeja. FOTO: Kim Klement/USA Today Sports
Odpri galerijo
Goran Dragić je bil še enkrat pretrd oreh za obrambo Milwaukeeja. FOTO: Kim Klement/USA Today Sports

Orlando – Epopeja Gorana Dragića se je nadaljevala tudi v drugem soočenju z Milwaukeejem, po katerem košarkarji Miamija potrebujejo še dve zmagi za preboj v finale vzhodne konference. Prvega nosilca končnice lige NBA so ugnali s 116:114, najboljši strelec moštva pa je bil vnovič Slovenec. Dragić (23 točk, 17 do polčasa) je šestič zapored zbral vsaj 20 točk v letošnjih izločilnih bojih. Takšen niz sta v zgodovini Miamija dosegla le dva košarkarja: Dwyane Wade šestkrat in LeBron James petkrat.

Floridska Vročica je ostala neporažena v končnici in vodila domala vso tekmo, največ z 12 točkami razlike. Še 15 sekund pred koncem je imela šest točk naskoka (113:107). Toda tokrat učinkoviti Giannis Antetokounmpo (29 točk) in Khris Middleton (23) sta hitropotezno prinesla Milwaukeeju izenačenje. Ob zadnjem zvoku sirene je Jimmy Butler (13 točk) zgrešil, a sodniki so ocenili, da se ga je Antetokounmpo dotaknil z roko.

Milwaukee kot pred štirimi leti Toronto?


Vodilni strelec Miamija v tej sezoni je izkoristil oba prosta meta in potisnil glavnega favorita vzhoda še za korak bliže prepadu. Odkar so leta 1984 uvedli končnico lige NBA s 16 moštvi, se je le štirikrat primerilo, da je prvi nosilec izgubil obe prvi tekmi v 1. ali 2. krogu. (Phoenix (leta 1993) in Boston (2017) sta uspešno nadomestila zaostanek, pred dvema letoma pa je Toronto izgubil s Clevelandom z 0:4.
»Tekma je bila težka, zato sem vesel, da smo sploh prišli do zmage. Zadovoljen sem z našo igro v obrambi, saj smo učinkovito polnili prostor pod našim košem, lahko pa bi bolje onemogočili prodore branilca Erica Bledsoeja in tekmecem podarili manj prostih metov,« je po tekmi poudaril Dragić, ki za dve točki metal 4:10, za tri 4:8 in proste mete 3:4, dodal pa še 5 skokov in 4 asistence. Miami je imel sicer sedem strelcev z dvomestnim učinkom, drugi najučinkovitejši je bil branilec Tyler Herro s 17 točkami.


 

Uči se od legende


Košarkarji Miamija so z zmago počastili jubilej svojega legendarnega predsednika Pata Rileyja, ki deluje v klubu že 25 let. Vročica ga je leta 1995 odkupila od New Yorka za milijon dolarjev in pravico izbiranja v prvem krogu nabora NBA, Riley pa je upravičil sloves, ki si ga je prislužil pri LA Lakers z osvojitvijo štirih šampionskih lovorik. Prvih 11 sezon je opravljal vlogo trenerja in leta 2006 popeljal Miami do prvega naslova prvaka, nato se je preselil na predsedniški fotelj. V njegovi floridski eri se je klub 19-krat uvrstil v končnico in osvojil tri šampionske trofeje.

»Vsakič, ko se pogovarjam s Patom, se počutim neverjetno. V košarki je doživel vse, prvak lige NBA je postal kot košarkar, trener, športni direktor in predsednik, njegova zakladnica znanja je neskončna. Med klepeti z njim so me sama ušesa, saj se poskušam naučiti čim več,« priznava Dragić.

Preberite še:

Komentarji: