Gostili bodo Poljake, razmišljali že o Zadru

Košarkarji Petrola Olimpije drevi v Tivoliju z Roso Radomom za drugo zmago v ligi prvakov. 

Objavljeno
05. december 2017 04.00
Posodobljeno
05. december 2017 16.00

Ljubljana – Košarkarji Petrola Olimpije si zaradi ugodnega sporeda tekem veliko obetajo ob veselega decembra, v praznični mesec pa so vstopili le s polovičnim izkupičkom: s porazom proti Rogaški v DP in z zmago nad FMP v ligi ABA. Danes ob 20. uri ga bodo poskusili izboljšati v derbiju zadnjeuvrščenih v skupini C Fibine lige prvakov z Roso Radomom.

Poljaki, v prejšnji sezoni peti v svojem državnem prvenstvu in trenutno 11. na lestvici s tremi zmagami v osmih kolih, vsekakor sodijo v krog premagljivih na evropski sceni. To pričajo tudi rezultati šele leta 2003 ustanovljenega kluba iz mesta Radoma z 220.000 prebivalci. V šestih nastopih v ligi prvakov so ugnali le »slovenski« Banvit z že skoraj rokometnim rezultatom 49:48, v vseh drugih tekmah so le enkrat (proti AEK) izgubili z manj kot desetimi točkami razlike.

V strelsko dokaj omejeni zasedbi – s povprečjem 70,3 točke je 28. v celotni LP, Petrol Olimpija je 21. s 74,8 točke – pa so doslej izstopali predvsem tuji košarkarji. Organizator igre Kevin Punter v povprečju dosega 18,5 točke in zaseda peto mesto med najučinkovitejšimi košarkarji tekmovanja (Olimpijin Jordan Morgan je sedmi z 18,3), še en dirigent iz ZDA Ryan Harrow 13,5, češki krilni center Patrik Auda 13, domače krilo Michal Sokolowski 11 in ukrajinski krilni center Igor Zajcev 9,9. Toda Gašper Okorn, ki je v sezonah 2008/09 in 2013/14 deloval na Poljskem v Slupsku in Koszalinu, zahteva previdnost. Ne le zaradi vnovične odsotnosti Talorja Battla, ki je po daljšem zdravljenju mečne mišice v nedeljo predčasno končal dvoboj z FMP z načeto zadnjo stegensko mišico.

»Čeprav bomo igrali v Tivoliju s tekmecem z enakim iztržkom v LP, Rose Radoma ne smemo podcenjevati. Pri njem se v glavnem vse vrti okoli obeh ameriških branilcev ter treh reprezentantov iz Češke, Ukrajine in Poljske. Obe moštvi sta rezultatsko neobremenjeni, mi pričakujemo tekmo kot dober trening, v katerem želimo zmagati, saj so uspehi najboljše krepčilo za samozavest. Toda hkrati moramo priznati, da smo misli že usmerili na petkovo tekmo lige ABA v Zadru,« ocenjuje Olimpijin trener, ki se zaveda pomena decembra.

Po dvobojih z Roso Radomom in Zadrom namreč njegovo moštvo po vrsti čakajo še soočenja s Heliosom, Strasbourgom, Igokeo, Ilirijo, Banvitom, Krko, Cibono, četrtfinalnim tekmecem v pokalu Spar in še enkrat z Ilirijo. V večini tekem bodo Ljubljančani gostitelji, temu ustrezna pa so pričakovanja. »Tudi naši košarkarji so proučili naš decembrski spored in imajo velike oči, jaz pa jih poskušam pomiriti in pravim: počasi,« poudarja Okorn, ki si želi dodatno izboljšati predvsem bero v regionalnem prvenstvu, v katerem Petrol Olimpija zaseda 6. mesto z enakim izkupičkom (5:5) kot četrti FMP. Toda hkrati le z zmago naskoka pred desetim na lestvici.

Pari 7. kola v skupini C LP, danes: Petrol Olimpija – Rosa Radom (20, Tivoli), Strasbourg – Banvit (20.30); jutri: Estudiantes – Umana Venezia (18.30), Bayreuth – AEK (20); vrstni red: Umana Venezia 5:1, Strasbourg in Banvit po 4:2, Estudiantes, Bayreuth in AEK po 3:3, Rosa Radom in Petrol Olimpija po 1:5.