Gregor Hrovat se vrača v Stožice, da bi plen odnesel v Nemčijo

Petrol Olimpija bo drevi ob 20.30 gostila Bayreuth v ligi prvakov. 
Fotografija: Gregor Hrovat je štiri sezone igral v Stožicah, tokrat bo gost. FOTO: FIBA
Odpri galerijo
Gregor Hrovat je štiri sezone igral v Stožicah, tokrat bo gost. FOTO: FIBA

November se je za košarkarje Petrola Olimpije začel obetavno, z zmago nad Sixtom Primorsko z 20 točkami razlike, a nadaljeval tragično. Po štirih gladkih porazih na treh frontah pa ne morejo sestopiti z drvečega vlaka, ostati morajo na tirih, kakor vedo in znajo. Kajti že drevi ob 20.30 jih čaka tekma 6. kola Fibine lige prvakov z Bayreuthom.

Ljubljančani doživljajo podobno evropsko zgodbo kot Nemci: obe zasedbi sta doslej dosegli le po eno zmago (obe nad Ostendejem) v skupini D, v kateri se je že izluščila skupina štirih favoritov za uvrstitev v osmino finala. Drevišnja tekmeca sta se spopadla že lani in obakrat je bil uspešnejši gost, od takrat pa sta moštvi doživeli velike kadrovske spremembe. Navijači Petrola Olimpije še dandanes spoznavajo številne nove obraze v četi Zorana Martiča in poskušajo odkriti njihove odlike, Bayreuth pa je od lani zadržal štiri može. Med njegovimi poletnimi okrepitvami sta bila tudi Gregor Hrovat, eden zelo redkih v tem tisočletju, ki je nosil Olimpijin dres štiri sezone zapored, in član zlate slovenske reprezentance z lanskega EP Žiga Dimec, ki pa pri Bayreuthu ni imel srečne roke. Doslej je nastopil le na prvih dveh od skupno 12 tekem v LP in DP.

Bolje gre Hrovatu, saj na evropski sceni igra po 25 minut na večer. S povprečjem 7,2 točke je šesti strelec moštva, v katerem izstopajo krilna centra Hassan Martin (povp. 12,4 točke) in De'Mon Brooks (11,8), organizator David Stockton (10,8), sicer eden od štirih sinov legendarnega Utahovega dirigenta Johna Stocktona, ki ima še dve hčerki, in krilo Adonis Thomas (8,4). Nemci radi igrajo močno in hitro, v Ljubljano pa prihajajo na krilih zadnjih uspehov, saj so se po domači zmagi nad Ostendejem s 87:71 veselili tudi v nedeljo v Frankfurtu po tekmi nemške lige (91:81).
 

Špan pred Lapornikom


Stanje duha v Stožicah je medtem težko oceniti. Olimpija se je znašla v zahtevni dirki, v kateri bodo njeni košarkarji bodisi začeli kazati napredek bodisi se sprijaznili s serijami visokih porazov, kar lahko nevarno otopi njihov tekmovalni nagon. Trener Martič je šele deset mesecev na klopi slovenskega prvaka, a se mu verjetno vlečejo kot leta. Vse predolgo tudi že ponavlja mantro, da so njegovi košarkarji telesno prešibki, da bi se lahko enakovredno kosali s tekmeci srednjega kakovostnega razreda, saj je javnost upravičeno začela zastavljati neprijetna vprašanja. Med drugim, kdo je izbral letošnjo zasedbo – trener ali direktor Roman Lisac –, da ni upošteval potreb po centru s kakšnim kilogramom mišic.

»V Ljubljano prihajajo naši stari znanci, toda če Bayreuth primerjamo s tistim iz minule sezone, je precej spremenjen. Je tipično moštvo lige prvakov brez ekstremno visokih košarkarjev, kljub temu pa ima na zunanjih položajih veliko košarkarjev z dobrimi atletskimi sposobnostmi,« poudarja Martič.

Strelci za Petrol Olimpijo v LP: Špan (igral na 4 tekmah) povp. 16, Lapornik 12,8, Reynolds (3) 9,7, Begić in Mesiček po 8,2, Jones 7,2, Lazić 6,8, Radulović 4,4, Sanon 3,2, Šamanić 3, Bubnić 1,8, Badžim (3) 1,7, Rebec (3) brez točke, Tratnik, Simonović in Kastrati še niso igrali.

Pari 6. kola v skupini D, danes: Petrol Olimpija – Bayreuth (20.30), Neptunas Klaipeda – Promitheas (18); sreda: Virtus Bologna – Strasbourg (20.30), Ostende – Bešiktaš (20.30); vrstni red: Virtus 5:0, Strasbourg in Promitheas po 4:1, Neptunas 3:2, Bayreuth, Petrol Olimpija, Bešiktaš in Ostende po 1:4.

Preberite še:

Komentarji: