Je Dončić obsojen zgolj na ekshibicije?

Dallas bo očitno moral počakati na svojo veliko okrepitev Kristapsa Porzingisa vse do jeseni.
Fotografija: Luka Dončić se je v Clevelandu spopadel tudi s Turkom Cedijem Osmanom (desno), ki si je v prvem polčasu poškodoval gleženj. Foto USA Today
Odpri galerijo
Luka Dončić se je v Clevelandu spopadel tudi s Turkom Cedijem Osmanom (desno), ki si je v prvem polčasu poškodoval gleženj. Foto USA Today

Ali je naključje, da je Luka Dončić dosegel 35 točk in izenačil svoj strelski rekord v ligi NBA v prvem nastopu po razglasitvi udeležencev tekme All-Star, ki mu je prinesla vidno razočaranje? Bržkone ne. Še posebej motivirano je deloval v prvem polčasu, v katerem je predzadnjemu moštvu vzhoda natresel 28 točk. V dvorani, v kateri je kraljeval njegov vzornik LeBron James, je deloval tako domače, kot da je njegova last. Ne nazadnje je Cleveland eno največjih »slovenskih« mest.

»Vsak večer se trudim dokazati, da si zaslužim mesto med najboljšimi. Letos me niso izbrali, zato bom vadil še bolj zavzeto, da me bodo prihodnje leto. Če bi danes igral še kakšno minuto več, bi lahko dosegel tudi 40 točk, toda najpomembnejše je, da smo zmagali. Na gostovanju, kar ni naša glavna odlika, in z močno okleščeno zasedbo. Pred tekmo so mi pojasnili, koliko Slovencev živi v Clevelandu, a nisem pričakoval tolikšne množice rojakov, ki so glasno navijali zame,« je poudaril Dončić po 24. uspehu Dallasa v sezoni, s katerim je ostal na 12. mestu v zahodni konferenci.

Ljubljančanovo moštvo je proti finalistu zadnjih štirih sezon (in prvaku leta 2016), ki po Jamesovi selitvi v Los Angeles preživlja težke čase, nastopil z zgolj devetimi možmi. DeAndre Jordan, Dennis Smith in Wesley Matthews so morali po veliki kupčiji v New York, Tim Hardaway ml., Courtney Lee in Trey Burke, ki bodo odslej branili Dallasove barve, morajo najprej opraviti temeljit zdravniški pregled, glavno ime prestopa Kristaps Porzingis pa se bo očitno vrnil na igrišča šele v prihodnji sezoni. Boj Teksačanov za uvrstitev v končnico lige NBA se bo torej spremenil v Dončićeve ekshibicije brez realnih možnosti za moštveni uspeh, poslovilno turnejo Dirka Nowitzkega in tranzicijski poskus, da bi karseda hitro sestavili konkurenčno moštvo.
 

Porzingisu 7,5 milijona?


Ko so Dallasovega trenerja Ricka Carlisla vprašali, kdaj pričakuje Porzingisa na parketu, je odgovoril: »Prej pozno kot zgodaj. Znova bomo poskusili sestaviti šampionsko moštvo in s prvo potezo smo jasno določili našo smer.« Latvijec si je drugič strgal križno vez v levem kolenu 6. februarja lani, ko je po zabijanju pristal na nogi Milwaukeejevega asa Giannisa Antetokounmpa. Med dolgim okrevanjem, ki je pri 221 cm visokem orjaku in ponovitvi poškodbe še toliko zahtevnejše, ni skrival želje, da bi ga prodali, a ni dolgo ni bilo prave priložnosti. New York ga je zaman poskušal odstopiti New Orleansu v zameno za Anthonyja Davisa, drugi klubi so ponujali premalo, nato pa so se opogumili Mavericks.

Porzigingis, četrti izbranec nabora NBA 2015, je do druge nezgode igral s povprečjem 22,7 točke in 6,6 skoka, v zadnjem letu pogodbe pa zasluži 5,7 milijona dolarjev, 860 tisoč manj kot Dončić. Dallas naj bi mu poleti ponudil okoli 7,5 milijona $, za preostalih sedem košarkarjev, ki imajo veljavne pogodbe tudi za naslednjo sezono, pa bo moral odšteti 76,8 milijona $. Ker bo moštveni plačilni limit za prvenstvo 2019/20 znašal 109 milijonov (leto dni pozneje že 118 milijonov), bo torej lahko izbral še kakšnega prostega košarkarja, najpogosteje pa omenjajo Črnogorca Nikolo Vučevića iz Orlanda, ki ga tako kot Dončića zastopa Bill Duffy.

Cleveland : Dallas 98:111 (Clarkson 19, Sexton 13, Nwaba 12; Dončić 35 – za dve 9:14, za tri 4:11, prosti meti 5:7, 11 skokov in 6 asistenc v 33 minutah, Barnes 17, Brunson 15).

Preberite še:

Komentarji: