Ker ne more zmagovati, ima vsega dovolj

Sloviti francoski košarkar Tony Parker je obesil superge na klin. Reprezentančni vrhunec je bil naslov evropskega prvaka v Ljubljani leta 2013.

Objavljeno
10. junij 2019 19.02
Posodobljeno
10. junij 2019 19.02
Zadnjega od štirih naslovov prvaka v NBA je Tony Parker (levo od pokala in Tima Duncana) osvojil leta 2014. FOTO: Reuters
STA
STA
Ljubljana - Štirikratni prvak lige NBA Tony Parker se je upokojil. Kar 18 sezon je Francoz igral v NBA in v dresu San Antonia in štirikrat osvojil naslov prvaka. Eden od vrhuncev kariere 37-letnega organizatorja igre je bilo evropsko prvenstvo leta 2013 v Ljubljani, kjer je Francijo popeljal do naslova najboljšega na stari celini.

Parker se je po dveh letih evropske košarke pri moštvu Paris Basket Racing hitro preselil v ligo NBA, kjer je preživel 17 sezon, zadnjo je igral v Charlottu. »Upokojil se bom … Odločil sem se, da ne bom več igral poklicne košarke,« je Parker povedal v pogovoru za ESPN.

image
Tony Parker je v Ljubljani popeljal Francijo na evropski vrh, ena od nazvestejših navijačic pa je bila srčna izbranka, zdaj soproga Axelle. Štiri leta je bil poročen tudi s holywoodsko zvezdnico Evo Longorio. FOTO: AFP


»Veliko različnih stvari me je pripeljalo do te odločitve, toda na koncu sem si rekel takole: če ne morem biti več Tony Parker in se boriti za naslov prvaka, potem ne želim več igrati košarke,« je še pojasnil prvi Evropejec, ki je bil izbran za najkoristnejšega igralca finala NBA. Zanimivo je, da je bil na naboru leta 2001 izbran šele kot 28. igralec.

Parker se pripravlja na odprtje mednarodne akademije v Lyonu, ki bo zaživela septembra. Čeprav bo več časa preživel v rodni Franciji, se življenju v San Antoniu ne namerava odreči. Želi biti lastnik enega od moštev v NBA.