Kerr: Luka se zaveda, da je najboljši

Slovenski as po rekordnih 42 točkah še bolj neverjeten.
Fotografija: Po izjemni igri v prvem polčasu je Luka Dončić užival v zasluženem počitku in zabavi s soigralci na klopi. FOTO: USA Today Sports
Odpri galerijo
Po izjemni igri v prvem polčasu je Luka Dončić užival v zasluženem počitku in zabavi s soigralci na klopi. FOTO: USA Today Sports

Po vseh rekordih zadnjih tednov bi pričakovali, da si bo Luka Dončić privoščil umirjen večer, vendar brez kančka popuščanja sledi divjemu ritmu lige NBA. Pičlih 48 ur po tem, ko je San Antoniu nasul 42 točk, se je ob zmagi nad Golden Statom s 142:94 izkazal s sedmim trojnim dvojčkom v 14 tekmah sezone, najbolj neverjetnim doslej: 35 točk, 10 skokov in 11 asistenc je zbral v 25 minutah in 30 sekundah igre.

Več časa ga Dallasovo moštvo niti ni potrebovalo, saj si je izjemno hitro priigralo visoko prednost. Prvo četrtino je dobilo kar s 44:16, Dončić pa je že do takrat zbral 22 točk, po 5 skokov in asistenc ter pri vseh treh prvinah sam prekosil Golden State. Podoben podvig v 12 minutah igre je pred njim nazadnje uspel Allenu Iversonu 19. februarja 2003 v dresu Philadelphie proti Chicagu. Toda Ljubljančan se še ni ustavil. Do polčasa je dosegel 33 točk ob metu iz igre 10:11 (za tri 6:7, prosti meti 5:8), ekshibicijo pa je končal le z nekoliko slabšim odstotkom (za dve 5:8, za tri 6:10).

Po takšni predstavi so ostali brez besed celo najbolj izkušeni ameriški novinarji. Eden od poročevalcev je iskreno objavil, da ni dovolj dober pisec, da bi lahko ustrezno opisal Dončićevo igro in da ji bo raje poskušal dati zgodovinski kontekst. Ljubitelji košarke namreč niso videli le najhitrejšega trojnega dvojčka z več kot 30 doseženimi točkami vseh časov, pač pa veliko več.

Slovenski as je med drugim le za točko zaostal za klubskim rekordom po številu točk v enem polčasu, ki ga je pred desetimi leti dosegel Dirk Nowitzki, v zadnjih desetih tekmah pa je z 31,9 točke, 11,4 skoka in 10,5 asistence v povprečju dosegel trojni dvojček, kar je pred njim v zgodovini lige NBA uspelo le LeBronu Jamesu, Russellu Westbrooku, Michaelu Jordanu in Oscarju Robertsonu.

Luka Dončić in Dorian Finney-Smith zadovoljno zreta v prihodnost moštva Dallas Mavericks. FOTO: Reuters
Luka Dončić in Dorian Finney-Smith zadovoljno zreta v prihodnost moštva Dallas Mavericks. FOTO: Reuters

 

Najboljši izraz: fenomenalno


Ko so Dallasovega trenerja Ricka Carlisla po tekmi vprašali, ali je Ljubljančan že po 14 tekmah potrdil kandidaturo za najboljšega košarkarja sezone, je najprej odkimal z glavo: »Saj veste, da ne govorim o nagradah za posameznike.« Po krajšem premoru pa nadaljeval: »Toda tokrat je odgovor 'da'. Luka igra fenomenalno, ne najdem boljšega izraza. Njegova sposobnost, da uravnoteži mete z velike razdalje z igro pod košem, razoroži vsakega tekmeca.«

Ko bodo konec junija podelili priznanja najboljšim v sezoni, bo Dončić star 21 let in štiri mesece. V zadnjih 30 letih so se pri glasovanju za izbor MVP uvrstili med prvo peterico le trije 21-letniki: Tim Duncan (1998), LeBron James (2006) in Kevin Durant (2010). Vsi so v prvem poskusu ostali praznih rok, a lovoriko prejeli tri do štiri leta pozneje. »Lani je bil na pragu tekme All-Star, letos mu nedvomno pripada mesto med elito. Med vsako tekmo deluje, kot da se zaveda, da je najboljši košarkar na parketu. To je neverjetno za tako tako mladega fanta,« priznava tudi Golden Statov trener Steve Kerr.

V Dallasu je bil zadnji ostanek zasedbe, ki se je v prejšnjih petih sezonah vselej uvrstila v veliki finale prvenstva in trikrat (2015, 2017 in 2018) osvojila šampionsko lovoriko. Od 15 košarkarjev, ki so letos spomladi nastopili v končnici, ni igral niti eden, saj je deset igralcev s Kevinom Durantom, Andrejem Iguodalo in DeMarcusom Cousinsom na čelu odšlo drugam, preostali, tudi Stephen Curry, Klay Thompson in Draymond Green, so poškodovani, zdravstvene težave pa so ustavile še prišleka iz Brooklyna D'Angela Russella, ki je bil do tekme z Dallasom prvi strelec Bojevnikov, ki so s tremi zmagami v 16 tekmah zdaj zadnji med 30 moštvi v ligi NBA.
 

Komentarji: