Klarič noče organiziranih navijačev, želi biti klub za družine

Ustanovitelj in častni predsednik novega nogometnega prvoligaša Brava o ciljih.
Fotografija: Darko Klarič je jasno začrtal nogometno filozofijo Brava. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Darko Klarič je jasno začrtal nogometno filozofijo Brava. FOTO: Jure Eržen

Ljubljana – Nogometaši Brava iz Ljubljane se zavzeto pripravljajo na svojo krstno sezono v Prvi ligi Telekom Slovenije. Leta 2006 je znani podjetnik Darko Klarič, ki se je v preteklosti udejstvoval v nogometnem Celju, v Šiški ustanovil klub in v dobrem desetletju zgradil prvoligaša z zelo dobro mladinsko šolo.

»Strokovno vodstvo in nogometaši želijo vsako leto narediti nekaj več. Smatram, da smo prehitro dosegli cilj, ki ga na začetku sezone nismo načrtovali. To se nam zna maščevati. Zavedamo se, da smo palček v prvi ligi, to pa ne pomeni, da se ne bomo pošteno borili za vsako točko. A ne bo nobena katastrofa, če bomo izpadli. V prvi vrsti smo športniki, zato smo tudi rekli, da gremo v prvo ligo, če smo osvojili prvo mesto. Vse je na ekipi, mi jo spremljamo, kolikor lahko. Zagotavljamo osnovne razmere za delo, držimo se dogovorov v pogodbah in redno plačujemo vse račune, nikakor pa ne mislimo zapravljati denarja, ker ga je težko zaslužiti. To pač ne bi bilo smiselno. Za zdaj sicer nimamo še nobene igralske okrepitve, ki jo sicer potrebujemo, a ne za vsako ceno. V prvi vrsti morajo novinci spoštovati našo zgodbo, ne pa, da jih zanima izključno zaslužek,« je povedal Klarič.
 

Piše dobro zgodbo


Know-how pri vodenju kluba je prinesel iz Celja, v novem projektu se je njegova odgovornost še povečala. »V Celju je bilo drugače, tam sem se tudi učil. Bil sem eden od članov uprave, tukaj pa sem se sam odločil, da ustanovim klub. Zato sem sam odgovoren za usodo kluba, s tem pa je previdnost toliko večja. Vsi govorijo, da je nogomet biznis, a tako je le za nekatere, na primer za Maribor. Videli smo že precej zgodb, ko so klubi propadali, jaz pa ne bi bil rad med tistimi, ki pišejo slabe zgodbe. Ostajamo realno ambiciozni s slovenskim, pretežno mladim kadrom. Zame je uspeh, da je iz našega kluba v zadnjih dveh letih osem igralcev odšlo v prvo ligo. Jaka Bijol, ki je bil v naši šoli, je zdaj član moskovskega CSKA. Na to sem bolj ponosen kot na to, kakšna bo uvrstitev v prvi ligi,« je svoje prioritete razkril Klarič.

Osemintridesetletni trener Dejan Grabič ima na voljo ogrodje šampionskega moštva iz druge lige. Resda rumeno-modri dres nosi veliko domačih mladcev, a so tu tudi izkušeni možje Andraž Kirm, Luka Žinko, Darko Zec, Mustafa Nukić, Alen Krcić, Jaka Ihbeisheh in Tadej Žagar Knez. Vseeno Klarič na prvoligaško sceno stopa previdno, še zdaleč ni vse podrejeno rezultatom članske ekipe: »Zavedamo se, da nas čaka še veliko dela. Želimo imeti najboljšo nogometno šolo, a ne le v nogometnem smislu, ampak tudi, ko gre za osebnostni razvoj igralcev. Ponosen sem tudi na to, da smo kopici sodelavcev uredili poklicno delo, ne službe, zato ker so bili dobri. Menim, da je pri nas v zadnjih dveh letih od vseh klubov največ mladih igralcev dobilo profesionalne pogodbe. No, res je, da smo novi in je morda tudi zato takšna številka.«

Slavje nogometašev Brava ob uvrstitvi v prvo ligo- FOTO: Voranc Vogel
Slavje nogometašev Brava ob uvrstitvi v prvo ligo- FOTO: Voranc Vogel


Klarič, ki se je v poslu uveljavil z oglaševalsko agencijo Media Publikum, nato pa še razširil poslovni imperij, nazadnje tudi s skupino Nomago, v kateri je združil slovenske in tuje avtobusne prevoznike, je tudi jasno začrtal nogometno filozofijo Brava. Njegova smer je nekoliko drugačna od tekmecev: »Slabost je to, da kot nov klub nimamo navijačev. A jih niti nočemo imeti v smislu organiziranih skupin. Želimo biti klub za družine, na našem štadionu se bodo vsi počutili varno. Predvsem želimo biti klub mladih. Imamo idejo, kako pripeljati mlade iz šol na naše tekme. Morda bodo oni začeli navijati za nas. To je za zdaj zamisel, videli pa bomo, kako se bo obneslo v praksi od septembra naprej, ko se bo začel pouk. Ta ideja me bolj vznemirja kot vprašanje, ali bomo pripeljali kakšnega igralca iz Srbije, BiH ali od kod drugod. Saj ne, da bi bil nacionalist, toda želim, da se bo vsak prišlek prilagodil na naš sistem, ki smo ga zgradili, in vrednote, ki so zame zelo pomembne.«
 

Z igrišči vse manj težav


Dom Brava je na štadionu ŽAK v Spodnji Šiški, kjer sobivajo z Olimpijo. »Dejstva, da nimamo povsem svojega štadiona, ne jemljem kot primanjkljaj. Vsa infrastruktura je v lasti mesta. Vesel sem, da občina toliko naredi za šport in sem ji zato hvaležen. Na to se pač prilagajam. Če bi bil sam sposoben zgraditi infrastrukturo, bi to tudi naredil. Menim, da je to nesmiselno. Z igrišči bo vse manj težav, gradijo se nova. Bolj problematično je, ali bomo imeli dovolj dobrih klubov. Naš fokus je, da postanemo dober klub,« razloži Klarič, ki bo v prvem krogu 13. julija stiskal pesti za svoje fante proti mestnemu tekmecu Olimpiji.

»Odnosa z Olimpijo ne jemljem kot rivalstvo niti za zdaj ne smatram, da bomo igrali derbije. To bodo pač eni od dvobojev, morda pa bo nekoč v prihodnosti naš obračun pravi derbi. Olimpiji želim vse najboljše, sploh v evropskem tekmovanju. Zame je pravzaprav super, da imam drugi klub v mestu. Naj bo vsa pozornost usmerjena na Olimpijo, nas pa naj pustijo delati v miru,« je diplomatsko skromen 73-letni Klarič, ki je sicer vlogo predsednika kluba prepustil odvetniku Luki Brezovcu, a sam še vedno vleče vse glavne poteze.

Komentarji: