Kmalu bo prišel čas za večje spremembe

Evropski košarkarki pokali: pri Unionu Olimpiji na izhodnih vratih nekateri tujci.

Objavljeno
22. november 2016 23.17
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Unionu Olimpiji zmanjkuje možnosti za zmago v evropskem pokalu, v Domžale k Heliosu pa prihaja najbolj slovenski klub med tujimi vrhunskimi kolektivi. To je Banvit s slovenskim trenerjem Sašom Filipovskim in slovenskima reprezentantoma Edom Murićem in Gašperjem Vidmarjem.

Še tri tekme in konec bo sodelovanja Uniona Olimpije v evropskem pokalu. V Stožicah danes najprej gostuje Ulm (20.30), prihodnji teden se ljubljanski kolektiv odpravlja v Jeruzalem k Hapoelu, vsega bo konec po obisku Valencie.

Še je svež spomin na Olimpijino gostovanje v Ulmu. Pri Ljubljančanih je blestel Brandon Jefferson z 28 točkami in osmimi zadetimi trojkami, a kljub temu je imel pet izgubljenih žog od skupno 21 celotnega moštva. »V Ulmu smo naredili veliko napak. Tekmecu smo dovolili preveč prostora, zato smo na zelo lahek način prejeli 60 točk. Slabo smo se vračali v obrambo, vse pa je povezano z izgubljenimi žogami,« je prvo medsebojno tekmo ocenil Olimpijin trener Gašper Okorn. »Danes se moramo bolje vračati v obrambo. Ulm je moštvo, ki vedno igra na visok rezultat in odlično teče. Tudi naši visoki igralci se morajo bolje gibati.« Pri Olimpiji gotovo ne bo igral Blaž Mesiček, do zadnjega bo pod vprašajem Nikola Janković, oba sta poškodovana.

Okorn ne sprejema razmišljanja, da je Ulm najprimernejši nasprotnik za Olimpijino zmago v tej sezoni evropskega pokala. »Ulm je doslej izgubil le dve tekmi v evropskem pokalu proti Valencii, v nemškem prvenstvu pa je vodilni brez poraza. To pove vse o njem, vsaj zame je povsem na ravni Kubana, Hapoela in Valencie,« je povedal prvi mož Olimpijine stroke in dodal: »Ne razmišljamo o ničli v evropskem pokalu, ampak imamo še vedno željo po zmagi, toliko bolj na domačem igrišču. Nikakor igralcem ne morem očitati, da nimajo želje. Morda se nam je le dvakrat v sezoni dogodilo, da pristop ni bil pravi.«

Po koncu evropskega pokala bo na vrsti čas za prve večje spremembe v moštvu. »V tej sezoni igramo povsem solidno in v skladu z možnostmi, čeprav bi lahko iztržili več. Zadovoljen sem z igralci, da se trudijo, čeprav vem, da imajo težave, saj je veliko novih informacij,« je Okorn najprej podal diplomatski odgovor. A nobena skrivnost ni, da so na izhodnih vratih Semen Šaškov, Marko Mladjan in Stevan Milošević. »Težko komentiram Šaškova in Mladjana, saj ne igrata veliko, Milošević pa ima večjo vlogo, kadar ne igra Janković. Jasno je, da so težave, od njega smo pričakovali več, toda še naprej moramo iz Miloševića skušati izvleči čim več,« je povedal Olimpijin trener.

Helios z najnižjim proračun

Poseben večer bo v Domžalah. K Heliosu v ligi prvakov prihaja Banvit (ob 18. uri) s slovenskim trenerjem Sašom Filipovskim in reprezentantoma Edom Murićem in Gašperjem Vidmarjem. Banvit je v turškem prvenstvu še neporažen na sedmih tekmah, v Fibini ligi prvakov pa je izgubil le enkrat v gosteh pri Arisu. Kdo je torej favorit, ni težko ugibati, to je potrdil tudi Heliosov trener Jakša Vulić: »Helios je v naši skupini moštvo z najmanjšim proračunom. Tudi Bakken Bears iz Danske ima za polovico večjega, nekateri pa celo desetkrat večjega. Kdor misli, da je naš prejšnji poraz v Izraelu presenečenje, premalo pozna razmere v evropski košarki,« je dejal Vulić. »Upam, da bomo proti Banvitu že malce bolj popolni. Borili se bomo po najboljših močeh in skušali izkoristiti vsako priložnost, čeprav majhno, za presenečenje.«