Kmalu bomo videli pravo Olimpijo

V Ljubljano se je po letu 2007 vrnil Mirko Mulalić, ki je kot novi kapetan optimističen pred nadaljevanjem sezone.

Objavljeno
15. oktober 2016 20.04
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Po devetih letih se je Mirko Mulalić spet vrnil k Olimpiji. Ko je leta 2007 odšel, je bil klub še v evroligaški konkurenci, zdaj je daleč od stare slave. Toda igralci in trenerji pri tokratni Olimpiji zagotavljajo, da hočejo spisati drugačno zgodbo. Med najbolj zagnanimi je prav Mulalić, saj je prevzel tudi kapetanski trak.

S kakšnimi občutki ste se vrnili domov v Ljubljano?

Zdaj je zelo dobro. Občutki so pozitivni, še toliko bolj v zadnjem tednu, saj smo se vrnili v dvorano Tivoli. Na igrišču in tudi zunaj njega se odlično počutim, zato nimam nobenih pripomb.

Zakaj ste iz Krke prišli nazaj k Olimpiji?

Pri Krki se nismo pogovarjali o podaljšanju pogodbe, saj so v Novem mestu izbrali drugo smer. Ko sem dobil ponudbo Olimpije, nisem veliko premišljeval. Hotel sem le, da mi povejo, kakšen je načrt kluba. Ko sem dobil vse odgovore, sem takoj sprejel Olimpijino ponudbo.

Dobili ste celo vlogo kapetana.

To mi veliko pomeni. Gašper Okorn me je poleti takoj poklical, ko je postal trener, in pojasnil, kaj pričakuje od mene. Verjame vame, jaz pa mu moram vrniti zaupanje z dobrimi igrami pa tudi s pravim odnosom ob igrišču.

Olimpijina zasedba je spet nabrana iz vseh koncev v zadnjem trenutku.

Zaradi tega čutimo posledice, saj smo se v primerjavi s tekmeci kasneje ujeli, povrhu smo imeli še težave s poškodbami. Zdaj smo končno vsi pripravljeni, toda podobne težave so imeli tudi drugi klubi. Pravo Olimpijo bomo videli zelo kmalu.

Resda imate precej porazov, toda razen tekme s Krko niste igrali slabo.

Res je, kar je spodbudno, še posebno ker smo malo časa skupaj. Prav zato sem zelo optimističen pred to Olimpijino sezono.

In lepo se je videlo, kako včasih odločajo malenkosti. Ena ali dve žogi.

Lahko bi bili pri vrhu lige ABA, saj smo dve tekmi izgubil res nesrečno. Toda s trdim delom se nam bo to vrnilo kje drugje.

So tesni porazi vplivali na vas?

Da, vendar pozitivno. Še bolj so nas prisilili, da iz sebe iztisnemo največ, kar lahko. Lovimo se pri taktičnih dogovorih, toda z dodatno vloženo energijo lahko vse nadomestimo. Proti Mornarju v ligi ABA se nam je nekaj že povrnilo.

Kako boste na tribune spet vrnili gledalce?

Polne tribune so naša največja želja, ampak igralci ne smemo razmišljati še o tem, saj gre za dodatno breme. Mi se moramo boriti za Olimpijo, potem pa lahko le upamo, da bodo to prepoznali tudi navijači. Nikakor pa ne moremo pričakovati, da bo zdaj enako kot v starih časih. Kljub temu bi radi imeli malce več navijačev, da vidijo, kako se za Olimpijo borimo z vsem srcem.

Olimpija zdaj igra v kar treh tekmovanjih. Boste zdržali?

Strokovni štab je zato pripravil primeren načrt dela. Igranje v treh tekmovanjih je velik izziv za vse nas. Prilagoditi moramo treninge, hitreje moramo obnavljati moči pa tudi več je taktičnega dela. Koristi nam tudi, da trener na tekmah veliko menja igralce.

Bi bilo bolje, da bi igrali v samo dveh tekmovanjih in imeli več treningov?

Nekateri trenerji imajo raje več treningov, spet drugi pa trdijo, da se igralci najbolje razvijajo na tekmah. Odvisno od razmišljanja. Razumem oba pogleda.

In kakšen je vaš pogled?

Sem zelo specifičen, vsaj zdaj. Vračam se po poškodbi, zato imam zelo težke noge. Ampak dobro se poznam, zato mi bolj ustreza igranje treh tekem na teden kot treniranje.

V evropskem pokalu imate številne vrhunske tekmece.

Kar malce nerealno je vse skupaj, Kuban je, recimo, v pretekli sezoni igral na zaključnem turnirju evrolige. Toda naša prednost je neobremenjenost, hkrati pa je evropski pokal dober test za vse naše igralce. Videli bomo, kje smo v primerjavi z najboljšimi evropskimi igralci.

Čutite večji pritisk v državnem prvenstvu?

Čaka nas prava bitka. Mislim, da se tega zavedajo vsi igralci pri Olimpiji, mi domačini se zagotovo. Olimpijo zanima državni naslov. Težko bo, toda s trdim delom nam lahko uspe. Osebnih ciljev glede statističnih dosežkov pa nimam. Hočem le uživati v igri.