Ko mladi Dončić zablesti, Dragić zelo hitro odgovori

Miamijev as z 28 točkami prinesel tretjo zmago v sezoni in presegel prvi veliki strelski mejnik v karieri
Fotografija: Goran Dragić je bil ogorčeno bitko z Damianom Lillardom (z žogo). FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Goran Dragić je bil ogorčeno bitko z Damianom Lillardom (z žogo). FOTO: Reuters

Miami – Čim Luka Dončić doseže več kot 20 točk, se Goran Dragić hitro odzove, kot bi želel pokazati, kdo je staroselec v ligi NBA in kdo novinec, kdo dolgoletno prvo ime slovenske košarke in kdo njena prihodnost. Potem ko se je mladi Dallasov as izkazal kot prvi strelec dvoboja s Torontom, je Miamijev sokapetan odgovoril z 28 točkami in zmago nad Portlandom. Slovenski rekord sezone pa bo hitro v veliki nevarnosti.

V prvih petih odigranih tekmah v prvenstvu je floridska Vročica (3:2) iztržila zmago več kot teksaški Telički. Kaj lahko pa bi bila tudi nepremagana, saj je ob porazih s Charlottom in Orlandom v seštevku zaostala za tekmecema za pičle štiri točke. Proti Portlandu je vodila že z 19 točkami naskoka, a ji odlični organizator igre gostov Damian Lillard, ki je zablestel z 42 točkami, ni dal miru. Toda v prelomnih trenutkih je stopil v ospredje Dragić. V zadnji četrtini je dosegel 10 točk, v zadnjih štirih minutah pa z 8:7 prekosil celotno tekmečevo peterko.

»Vedeli smo, da bo Portland prej ali slej napadel. Toda prav tako smo vedeli, da se moramo držati našega bojnega načrta. Sprejeli smo izziv in poskusili čim bolje opraviti naše delo. Igrali smo dobro in tudi ko so gostje začeli juriš, nam niso zlezli v glave. Zadovoljen sem tudi s svojo predstavo. Odzval sem se na dogajanje na parketu in pravočasno ujel pravi ritem za mete. Portlandovi košarkarji veliko poskušajo za tri točke, zato smo imeli veliko priložnosti za tranzicijske napade, če smo le ujeli odbito žogo pod našim obročem,« je ocenil Goran Dragić, ki je 28. februarja 2014 dosegel kar 40 točk v merjenju moči med Phoenixom in New Orleansom, kar je njegov osebni rekord.

Tokratno tekmo je pričakal z 9994 točkami v vseh odigranih tekmah rednega dela lige NBA. Že v prvi četrtini je kot prvi Slovenec doslej presegel mejo 10.000 točk in se ob začetku enajste sezone pod ameriškimi obroči začasno ustavil pri 10.022. Pred njim pa je cela kopica odličnih košarkarjev.
 

28.365 točk za Kareemom


V zgodovini lige NBA in njene kratkotrajne izpeljanke ABA, v katero so košarkarji prehajali v 70. letih prejšnjega stoletja, je 44 košarkarjev zmoglo več kot 20.000 točk v karieri, med njimi dva Evropejca: Nemca Dirka Nowitzkega (31.187) je LeBron James konec tedna potisnil na 7. mesto na večni razpredelnici, Španec Pau Gasol (20.815) pa je 43. Na uglednem seznamu prepričljivo vodi legendarni Kareem Abdul-Jabbar, ki se je z 38.387 točkami celo približal naslednjemu velikemu mejniku, za njim so Karl Malone s 36.928, Kobe Bryant s 33.643, Michael Jordan z 32.292 in Wilt Chamberlain (31.419).

Pod njimi vlada precejšnja gneča, saj je 144 košarkarjev preseglo mejo 15.000 točk, iz Evrope zgolj še Francoz Tony Parker (59.) in Nemec Detlef Schrempf (122.). Dirk Nowitzki je vendarle prepričan, da lahko zdaj 33-letni LeBron James sklati z vrha tudi Abdul-Jabbarja. »Če bo ostal zdrav, ima lepe možnosti, da postane najboljši strelec v zgodovini elitne lige. Njegova statistika je neverjetna. In sploh se ne upočasni. Kar mu je uspelo lani v 15. poklicni sezoni kariere, je neverjetno. Če bo tako nadaljeval, bo brez dvoma presegel Kareema,« je ocenil sloviti Dončićev soigralec, ki po operaciji gležnja še ni nared za igro.

Kako se bo odrezal Cleveland po prestopu LeBrona Jamesa k LA Lakers, sta se pred začetkom sezone spraševali strokovna in laična košarkarska javnost. In včeraj sta dobili del odgovora. Moštvo, ki je bilo v zadnjih štirih sezonah vselej tekmec Golden Stata in pred dvema letoma osvojilo šampionsko lovoriko, je po šestih zaporednih porazih odpustilo trenerja Tyronna Lueja.

Izida – Miami : Portland 120:111 (Dragić 28 – za dve 6:10, za tri 4:9, prosti meti 4:5, 3 skoki in 5 asistenc v 35 minutah, Wade in Olynyk po 19; Lillard 42, McCollum 19, Collins 13), Toronto : Dallas 116:107 (Leonard 21, Lowry 20, Valančiunas 17; Dončić 22 – za dve 3:8, za tri 4:6, prosti meti 4:4, 5 skokov in 4 asistence v 35 minutah, Matthews 21, Jordan 18 točk in 15 skokov).

Preberite še:

Komentarji: