Koprčani brez denarja, vendar za petami Olimpiji

16. kolo lige ABA je dodatno zapletlo boj za uvrstitev v polfinale končnice.
Fotografija: Marvin Jones je v Kopru dosegel 13 točk, zmage pa sta se veselila Alen Hodžić in Aleksandar Lazić (desno). FOTO ABA
Odpri galerijo
Marvin Jones je v Kopru dosegel 13 točk, zmage pa sta se veselila Alen Hodžić in Aleksandar Lazić (desno). FOTO ABA

Razlika v finančnih temeljih Cedevite Olimpije in Kopra Primorske je ogromna, a na lestvici lige ABA skorajda ni opazna. Ljubljančani imajo po novem nerodnem spodrsljaju in uspehu Koprčanov v slovenskem derbiju s Krko le eno zmago prednosti, ki so si jo priigrali z zmago v medsebojnem dvoboju v dvorani Bonifika. Proti drugim tekmecem pa sta moštvi dosegli enak izkupiček.

Slovenski prvaki tudi po odhodu vseh nosilcev igre in trenerja Jurice Golemca ostaja žilava ovira. Krko so ob prvem regionalnem soočenju prekosili z 89:71, dvakrat so jo premagali tudi za točke DP, v četrtem spopadu pa so vodili od prve do zadnje sekunde. Začeli so s prednostjo 11:2 in 28:15, prebroditi pa so znali tudi obdobje krize in boljše igre Novomeščanov, ki se je začel pred glavnim premorom. Dolenjska zasedba se je v zadnji četrtini približala na 55:58 in 61:65, popolnega zasuka pa ni zmogla.
 

Razočaranje v Stožicah


Ko so se košarkarji Cedevita Olimpije 18. decembra poslovili od evropskega pokala z visoko zmago nad Joventutom, so začeli kovati velike načrte za drugo polovico lige ABA. Prešli so namreč na ritem ene tekme na teden, kar jim omogoča veliko priložnosti za uigravanje, za razliko od evroligaša Crvene zvezde, Partizana, ki se je prebil v drugi krog evropskega pokala, in Mornarja, ki mora odigrati vsaj še tri tekme v Fibini ligi prvakov, pa tudi za počitek. Toda po koncu evropskega sezone gre krivulja Ljubljančanov samo še navzdol.

Odigrali so pet tekem, se najprej dvakrat srečno rešili proti Megi Bemaxu (po dveh podaljških) in Ciboni (s 84:82) z dna lestvice, sledili so trije zaporedni porazi, ob katerih so prikazali tudi veliko sebičnosti in taktične nezrelosti: proti Igokei doma, Partizanu po trojki v zadnji sekundi in v soboto še proti Mornarju po novem podaljšku in novi nespretnosti v Stožicah.

Le 19,3 sekunde pred iztekom rednega dela dvoboja je Jaka Blažič zadel dva prosta meta za 79:76, zato bi lahko stožiška zasedba v preostanku časa storila marsikaj, denimo osebno napako, le trojke ne bi smela prejeti. Pa se je zgodilo prav to. Že po petih sekundah je Derek Needham ostal povsem sam na položaju levega krila in zadel svojo četrto od Mornarjevih 11 trojk (Olimpijin met za tri točke je bil pičlih 5:20), po kateri se gostitelji niso več pobrali. Ryan Boatright (za tri 0:4) je tik pred iztekom 40 minut zgrešil, v dodatnih petih minutah pa so Črnogorci vodili ves čas.

Olimpijin trener Slaven Rimac je upravičeno vnet zagovornik kontinuitete dela in kadrovanja, saj je za moštva z omejenimi proračuni edina pot do napredka in uspehov. Toda po novem porazu, ki je resno ogrozil možnosti za uvrstitev v končnico regionalnega prvenstva, ni našel besed opravičila: »Razočaran sem nad razpletom, saj je bil v nasprotju s tem, kako zadnjih 14 dni izgledajo naši treningi in koliko energije vlagamo v naše delo. Ne glede na to, da smo napravili nekaj neumnosti, bi lahko tekmo s pametnimi osebnimi napakami pripeljali do mirnega konca. Znova smo se preveč sebično lotili tekme. Dosegamo veliko število točk, a ob majhnem številu asistenc je jasno, da igralci bolj razmišljajo o sebi kot drug o drugem.«

 

Preberite še:

Komentarji: