Edo Murić je pokvaril Juretu Balažiču imeniten večer

V nedeljskem finalu pokala Spar se bodo pomerili košarkarji Kopra Primorske in Cedevite Olimpije.
Fotografija: Edo Muriću so po zmagovitem košu skočili v objem vsi košarkarji Cedevite Olimpije. FOTO: Cedevita Olimpija
Odpri galerijo
Edo Muriću so po zmagovitem košu skočili v objem vsi košarkarji Cedevite Olimpije. FOTO: Cedevita Olimpija

Ljubljana – Letošnji finalisti pokala Spar so košarkarji Kopra Primorske in Cedevite Olimpije. Koprčani so v polfinalu zaključnega turnirja na Kodeljevem premagali Helios Suns bolj prepričljivo, kot kaže končni izid 80:72, Ljubljančani pa so šele po neverjetni trojki Eda Murića v zadnji sekundi podaljška ugnali Krko s 93:92. Finale v nedeljo ob 18.45.

Olimpjini in Krkini košarkarji so v minulih letih uprizorili nekaj nepozabnih pokalnih predstav, današnja pa nedvomno sodi med najbolj dramatične. Večidel so vodili Novomeščani, ki so v rednem delu tekme zadnjič zaostajali z 49:50 v 24. minuti, saj so bili izjemno natančni pri metih za tri točke.

V prvem polčasu je bil njihov izkoristek 8:17, po treh četrtinah 13:25, še posebej razpoložen pa je bil 39-letni veteran Jure Balažič, ki je pričakal konec dvoboja s stoodstotnim metom iz igre – za dve točki 2:2, za tri 5:5 –, zgrešil je enega od petih prostih metov. Pri Ljubljančanih je bil dolgo neučinkovit predvsem njihov kapetan in prvi strelec Jaka Blažič (na koncu met 4:16 in 4 izgubljene žoge), ki pa je vendarle odigral pomembno vlogo v prelomnih trenutkih tekme.



Krka je v 22. minuti vodila z 49:42, po treh četrtinah s 70:70 in v 33. minuti s 75:64, vendar ni zdržala do konca. Blažič in Murić sta prepolovila zaostanek, ko sta moštvi vstopili v 40. minuto tekme pri prednosti dolenjske zasedbe 83:77, pa je stopil na sceno Filip Krušlin in z dvema zaporednima trojkama prinesel podaljšek. Zadnja poskusa Glenna Coseyja in Codija Miller-McIntyra namreč nista zadela cilja.
 

0,6 sekunde je bilo dovolj


Tudi v podaljšku je bolje kazalo Novomeščanom, saj so po košu Ivana Ramljaka vodili z 92:90 le 0,6 sekunde pred iztekom igralnega časa. Po podaji iz avta na napadalni polovici igrišča pa je čudežno stopil na sceno Edo Murić ter z eno roko zadel za tri točke prek Ramljaka in Marka Jošila.

»To je moj najbolj nori koš v karieri. Tekma je bila zelo težka, saj je Krka imela vedno na parketu pet dobrih strelcev in igrala zares fantastično. Ni lahko igrati, če ti tekmec nasuje 15 trojk. Sami dobro veste, koliko tekem smo tesno izgubili, tokrat pa se nam je nekaj povrnilo. Navaditi se bomo morali na takšne razmere ob vključiti v slovensko prvenstvo,« je po tekmi poudaril Murić, ki se je izkazal z 29 točkami (za dve 7:10, za tri 2:6, prosti meti 9:9), 11 skoki, 2 asistencama in 3 dobljenimi žogami v 42 minutah igre.

Po tekmi so junaku večera čestitali tudi tekmeci, desno Luka Lapornik. FOTO: Cedevita Olimpija
Po tekmi so junaku večera čestitali tudi tekmeci, desno Luka Lapornik. FOTO: Cedevita Olimpija


Krkin trener Vladimir Anzulović je dodal: »Čestitke Olimpiji za zmago in srečno v finalu. Mislim, da bi si danes tudi mi zaslužili zmago. Sem razočaran, a ne zaradi zaključka v podaljšku, temveč zaradi končnice rednega dela tekme. Prelahko smo zapravili šest točk prednosti, ko smo Olimpiji dovolili dve trojki, čeprav smo se dogovorili drugače. Kljub vsemu pohval tudi našim fantom in navijačem.«
 

Koprčani želijo šesto zaporedno trofejo


Medtem ko bo Cedevita Olimpija v finalu poskusila priti do svoje 21. pokalne trofeje, se je Koper Primorska tretjič zapored uvrstila v finale pokalnega tekmovanja, saj je lovoriko osvojila tako leta 2018 kot 2019. Zdaj se ji ponuja celo priložnost za drugi naslov v tej sezoni in šesti v nizu. Septembra je v Podčetrtku postala zmagovalka superpokala, v prejšnji sezoni pa je osvojila vsa štiri možna tekmovanja: slovenski superpokal, pokal Spar, državno prvenstvo in 2.  ligo ABA.

Koprčani so v polfinalu vodili domala celo tekmo, tekmeca pa so prekosili skoraj v vseh prvinah igre. Že po prvi četrtini so imeli dvomestno prednost, jo nato v prvem polčasu nadgradili na 17 točk (40:23), dokončno pa je bil zmagovalec odločen ob začetku zadnje četrtine, ko je semafor kazal rezultat 70:50.

Aleksandar Lazić se je izkazal v prvi polfinalni tekmi pokala Spar. FOTO: KZS
Aleksandar Lazić se je izkazal v prvi polfinalni tekmi pokala Spar. FOTO: KZS

 

Lazić prvi med Koprčani


Pri Kopru Primorski, ki je dobila skok kar z 41:22 ter imela višji odstotek zadetih metov iz igre, za tri točke in s črte prostih metov, a izgubila tudi 21 žog, je igralo le osem košarkarjev. Izstopal je Aleksandar Lazić s 23 točkami in 14 skoki (met za dve točkii6:10, za trojke 3:4).

Pri Domžalčanih, ki so drugo leto zapored izpadli v polfinalu (lani proti Hopsom), sta do dvomestnih številk prišla le Blaž Mahkovic (15 točk in 7 skokov) in Bine Prepelič (10).

Alen Hodžić, kapetan Kopra Primorske: »Danes bi predvsem v obrambi lahko igrali veliko bolje, saj smo naredili preveč nepotrebnih napak. A na koncu šteje le zmaga in uvrstitev v finale. Zdaj se moramo dobro spočiti, se čim bolje pripraviti na finale ter prikazati dobro igro.«

Blaž Mahkovic, kapetan moštva Helios Suns: »Tekmo smo želeli začeti z veliko energije in to nam je dobro uspelo. Nato nam je popustila zbranost, nekoliko se je poznala tudi utrujenost, kar je Koper Primorska izkoristila in povsem zasluženo zmagala.«
 

Preberite še:

Komentarji: