Kristaps Porzingis bo v Dallasu združil moči z Dončićem

Dallas je razburkal prestopni rok v ligi NBA, Kristaps Porzingis se v menjavi sedmih igralcev seli v Teksas, Dennis Smith Jr. pa odhaja v New York.
Fotografija: Kristaps Porzingis bo oblekel dres Dallasa. FOTO: Adam Hunger - USA Today Sports via Reuters
Odpri galerijo
Kristaps Porzingis bo oblekel dres Dallasa. FOTO: Adam Hunger - USA Today Sports via Reuters

Novinar medijske mreže ESPN Adrian Wojnarowski je spet poskrbel za novo bombo glede dogajanja na tržnici v ligi NBA, tokrat je bil v ospredju tudi Dallas in z njim Luka Dončić. Dallas se je občasno omenjal v različnih kombinacijah za menjave v prestopnem roku, a je šlo za bolj obrobne ponudbe, s katerimi bi za odtenek okrepili ekipo, zdaj pa kaže, da so jo uspeli povsem prevetriti. V New York potujejo DeAndre Jordan, Dennis Smith Jr. in Wesley Matthews, v Dallas pa Kristaps Porzingis, Courtney Lee, Trey Burke in Tim Hardaway Jr.  

Glavno ime menjave je seveda Kristaps Porzingis, ki je izpustil celotno letošnjo sezono zaradi strganih križnih vezi, a se bo v prihodnjih tednih počasi vrnil na parket. Vprašanje je, kako dober bo Porzingis, ki se mu poleti izteče pogodba in lahko postane prost igralec (restricted free agent). Restricted v njegovem statusu pomeni, da se bo sicer lahko dogovoril s katero koli ekipo v ligi NBA, a bo imel Dallas nato možnost, da ponudbo izenači in na ta način zadrži igralca. Eden najbolje obveščenih novinarjev v ligi Shams Charania, ki piše za The Athletic, je poročal, da je Porzingis že sporočil vodstvu Dallasa, da namerava poleti z njimi podpisati dolgoročno pogodbo. 

Porzingis je bil pred poškodbo prvo ime Knicks, okrog katerega so želeli zgraditi ekipo vsaj za končnico lige NBA, lahko igra na položaju štirice ali centra in ob tem zelo dobro zadeva tudi z razdalje. Z njim na igrišču se bo Dončiću odprlo veliko več prostora in skupaj bi lahko tvorila eno najbolj zanimivih navez v ligi. 



Takole je Kristaps Porzingis lani obležal s poškodovanim kolenom, zaradi česar je še vedno odsoten z igrišč. FOTO: Youtube
Takole je Kristaps Porzingis lani obležal s poškodovanim kolenom, zaradi česar je še vedno odsoten z igrišč. FOTO: Youtube


Prihaja tudi Tim Hardaway Jr., ki je dober strelec z razdalje in bi na branilskih položajih lahko dobro sodeloval z Dončićem, a ima podpisano zelo zajetno pogodbo še za leto in pol, zato se ga je New York želel znebiti, da bodo imeli več denarja na voljo v lovu za zvezdniki, omenja se predvsem Kevin Durant. Hardaway je bil letos prisiljen prevzeti vlogo prvega zvezdnika ekipe, v kateri se je sicer solidno znašel, kot druga ali tretja violina pa bi bil lahko zelo soliden košček v mozaiku ekipe, ki bi napadla končnico lige. Letos je na 46 tekmah v povprečju dosegal po 19,1 točke, 3,5 skoka in 2,7 asistence v dobrih 32 minutah, ki jih je preživel na parketu. Hardaway Jr. ima veljavno pogodbo še za sezono 2019/20, v kateri bo zaslužil skoraj 19 milijonov dolarjev, nato pa se lahko spomladi leta 2020 odloči in pogodbo podaljša še za eno leto z enako plačo. 

V začetnih poročilih ga niso omenjali, nato pa je ESPN poročal, da naj bi se v Dallas preselil tudi 26-letni Trey Burke, ki igra na položaju organizatorja igre, a letos ni bil član začetne peterke Knicks. Odigral je 33 tekem, v katerih je povprečno na parketu prebil dobrih 20 minut in dosegal po 11,8 točke na tekmo. Več novinarjev je poročalo, da naj bi Dallas v New York poslal še dva izbora v prvem krogu nabora v prihodnjih sezonah. Dallas svojega izbora za letošnji nabor nima več, poslali so ga v Atlanto v menjavi, s katero so dobili Luko Dončića. Dallas si je tako precej zvezal roke pri gradnji ekipe za prihodnost, saj so izgubili kar tri izbore v prvem krogu nabora, tako da se bodo morali zanašati na prestopne roke in hkrati upati, da se bo tveganje s Porzingisom izplačalo. 



Courtney Lee je daleč od stare slave, a ima z Knicks še veljavno pogodbo, ki so se je želeli znebiti, zato je moral Dallas sprejeti nekaj njegovega "mrtvega" denarja. Pogodbo ima še do konca naslednje sezone, v kateri bo zaslužil 12,7 milijona dolarjev. V nasprotno smer odhajajo DeAndre Jordan, ki je letos sicer dobro sodeloval z Dončićem, a ni upravičil 20 milijonov evrov letno vredne pogodbe, zato Dallas z njim poleti bržkone ne bi podaljšal pogodbe. Enaka je situacija z Wesleyem Matthewsom, Dennis Smith Jr. pa je že nekaj časa nezadovoljen s svojim statusom v ekipi in je zahteval menjavo. Nekaj časa zato sploh ni bil z ekipo, trener Rick Carlisle je spor želel zgladiti, a ni šlo, zato so Smitha poslali v New York, kjer naj bi postal eden od temeljev legendarne franšize, ki pa preživlja zelo težko obdobje. Luka Dončić bo tako lahko postal prvi organizator igre, prav takšna vloga bo pripadla tudi Smithu v New Yorku. 

Do menjave je prišlo zelo hitro, Porzingis naj bi se danes zjutraj sestal z vodstvom ekipe in jim namignil, da ne zaupa v vodstvo ekipe ter da bi raje zamenjal sredino, v New Yorku pa so kot kaže zelo hitro našli ustrezen dogovor. 



Dallas bo imel kljub menjavi poleti še vedno na voljo dovolj denarja, da primerno okrepijo ekipo glede na pomanjkljivosti, ki se bodo v njihovi igri v prenovljeni podobi pokazale do konca sezone. Če bo Porzingis zdrav, imajo v njem in Dončiću okostje ekipe za naslednje desetletje, zdaj pa je žogica v polju lastnika Marka Cubana, da to izkoristi in po letu 2011 spet zgradi ekipo, ki se bo potegovala za naslov prvakov lige NBA. 

Komentarji: