Krka dala usodo v tuje roke in se poslovila od Evrope

Košarkarski pokal FIBA: Krka navzlic zmagi v predzadnjem kolu nad Katajo brez napredovanja v top 16.

Objavljeno
28. januar 2016 00.43
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Novo mesto – Košarkarji Krke so se pred sinočnjim dvobojem 5. kola drugega dela pokala FIBA zavedali, da jih v igri za napredovanje med najboljših 16 moštev ohranja le zmaga proti finskemu prvaku Kataji, s katero so tudi prekinili serijo osmih porazov v ligi ABA in evropskem tekmovanju. A je na koncu ostalo le pri pirovi zmagi, po kateri se bodo prihodnji teden na domači tekmi z Asvelom poslovili od Evrope.

Zadovoljstvo ob prvem uspehu po 22. decembru je bilo sinoči le kratkotrajno, saj jim ni šel na roko razplet druge tekme v njihovi skupini, v kateri je Asvel dve uri pozneje doma ugnal Maccabi in si še pred sredinim obračunom z Novomeščani zagotovil neulovljivo prednost. Dolenjci tako v najboljšem primeru v pokalu FIBA lahko končajo kot tretji v svoji skupini, po neuspešnem lovu za mestom med najboljšimi 16 moštvi tekmovanja, ki je bilo njihov cilj, pa se bodo povsem obrnili k ligi ABA in boju za obstanek v regionalnem tekmovanju, v katerem v soboto doma pričakujejo Igokeo. Najprej pa bo v ospredje stopila sanacija poškodb, ki so dodobra zdesetkale njihove vrste, saj so sinoči nastopili brez štirih igralcev: Luke Lapornika, Matica Rebca, Jureta Ritlopa in Stefana Sinovca.

Navzlic vrzeli v moštvu so včeraj odločno zastavili pot k tako dolgo želenemu uspehu, olajšali pa so jim jo tudi tekmeci, pri katerih niti igre v rokah drži nekdanji igralec Uniona Olimpije Teemu Rannikko. Finci so bili namreč daleč od ravni igre, s katero so v prvem dvoboju pripravili prvovrstno presenečenje in Novomeščanom morebiti odščipnili odločilni točki za prezimitev v Evropi. Tokrat so po devetih minutah tekme, ki bo sicer po prikazani igri hitro šla v pozabo, zaostajali že z 2:17, v 14. minuti pa celo za 22 točk (10:32), in Novomeščanom se je odprla avtocesta do druge zmage v drugem delu.

A prezgodnja velikanska prednost, ki se je v košarki že ničkolikokrat pokazala za usodno, je tudi tokrat domače spravila v preveliko skušnjavo, ritem je padel, Finci so se zbrali in po odmoru začeli topiti zaostanek, že sredi tretje četrtine prišli na -10 točk (38:48), tik pred njenim iztekom pa celo na le -7 (46:53) in domači so se nenadoma znašli v težavah. V obrambi nikakor niso našli odgovora za goste, vse več je bilo napak in prehitro zaključenih napadov ob neuspešnem metu za tri točke, brez domačega skoka v obrambi pa so Finci zlahka prihajali do košev iz drugega napada in se po seriji 10:2 v 35. minuti približali na 56:59, tri minute pozneje pa domala izničili zaostanek (63:64). Opozorilo je zadostovalo, da se je Krka tokrat le še pravočasno prebudila in nato s serijo 10:3 potrdila zmago.