Krka in Helios po obliž za rane

Branilci naslova v košarkarskem državnem prvenstvu drevi gostujejo v Novem mestu.

Objavljeno
30. december 2016 00.52
Helios Suns - KRK Krka. Napad Krkinega igralca Rebec Matic. V Podčetrtku 28.9.2016[Superpokal.košarka]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Medtem ko bodo košarkarji Zlatoroga v miru silvestrovali na prvem mestu lige Nova KBM, morajo zamudniki opraviti še nekaj obveznosti, ki bodo delno odpravile nepreglednost lestvice po 12 kolih. Krka in Helios bosta drevi ob 18.45 odigrala zaostalo tekmo 9. kola in se po številu nastopov izenačila s tekmeci z vrha.

Novomeščani (5) in Domžalčani (2) so si razdelili sedem od zadnjih desetih naslovov v slovenskem prvenstvu in tudi letos jim gre na domači fronti bolje od rok kot na mednarodni sceni. Krka je pred današnjim soočenjem v dvorani Leona Štuklja izgubila sedem tekem zapored v ligi ABA, Helios pa je doslej dobil le enega od desetih dvobojev v Fibini ligi prvakov – proti danskim podprvakom Bakken Bears, pri katerih bodo v revanši gostovali 3. januarja. Obe moštvi bosta vendarle morali do 4. marca napeti vse sile, da se bosta uvrstili v ligo Nova KBM za prvaka. Za šest mest se namreč ogorčeno poteguje sedem moštev (Zlatorog, Krka, Hopsi Polzela, Rogaška, Union Olimpija, Sixt Primorska in Helios), če bo nadaljeval v ritmu zadnjih tednov, pa jih utegne dohiteti tudi šampion leta 2015 Tajfun.

Svojevrstni paradoks je, da sta čustva dolenjskih ljubiteljev košarke v tej sezoni najmočneje predramili zmagi nad Unionom Olimpijo za točke DP. Toda na njihovo žalost bi se v primeru Krkine uvrstitve v ligo za prvaka zbrisali, saj se bo elitna šesterica z ničle začela potegovati za preboj v končnico, v kateri bodo letos sodelovale le štiri zasedbe. Uspeha Ljubljančanov v slovenskih derbijih lige ABA utegneta imeti precej bolj uporabno vrednost v boju za obstanek med regionalno elito.

Helios je v prejšnji sezoni izločil Krko v polfinalu DP in se ji tako oddolžil za poraz v pokalnem četrtfinalu. Konec septembra so bili v tekmi za slovenski superpokal znova uspešnejši Novomeščani z 81:78 (Čebular in Luković po 14, Curry 12; Kyzlink 17, Bončina in Remekun po 11), toda zdravstvene težave so v zadnjih tednih močno premešale karte v obeh moštvih. »Dobro se poznamo, vendar so poškodbe storile svoje in prinesle precej negotovosti. Tako za nas kot za Krko bo dvoboj zelo pomemben. Pričakujem, da bodo Novomeščani po porazu proti Olimpiji še bolj motivirani, zato bomo morali dati od sebe svoj maksimum, da bi lahko osvojili obe točki,« razmišlja Krkin trener Jakša Vulić, Krkin strateg Dejan Mihevc dodaja: »Proti branilcem državnega naslova nas zagotovo čaka težka tekma, saj gre za kakovostno zasedbo z odličnimi zunanjimi igralci. Ti so še posebej nevarni pri metih od daleč, prav tako pa v navezi z visokimi igralci z dobrim 'pick'n'rollom'. Želimo odigrati kakovostno tekmo in leto končati z zmago.«

Včeraj je Tajfun v zaostali tekmi 11. kola v gosteh premagal LTH Castings s 73:62 (54:43, 35:29, 17:13). Strelci za LTH Castings: J. Rebec 4, Grubelič 3, Grum 11, Jeseničnik 3, Robbins 18, Stopar 9, Čučović 14; Tajfun: Sarajlija 7, Grant 18, Maček 10, Sebič 2, Fifolt 5, Spicer 17, Vujasinović 5, Miković 9.