Krki in Olimpiji gre za nohte, točki proti Srbom bi bili zlati

Papirnati derbi lige Nova KBM v senci bojev v ligi ABA.
Fotografija: Jure Lalić se bo vnovič spopadel s Partizanovimi centri. FOTO: ABA
Odpri galerijo
Jure Lalić se bo vnovič spopadel s Partizanovimi centri. FOTO: ABA

V »normalnih« okoliščinah bi moral biti vrhunec košarkarskega tedna derbi moštev z največ osvojenimi točkami v državnem prvenstvu. Toda kdo ve, v kako pomlajeni zasedbi bo Petrol Olimpija danes gostovala pri Sixtu Primorski, in kaj je sploh še normalno v slovenski košarki. Da je evropski prvak med prvimi izgubil možnosti za uvrstitev na letošnje svetovno prvenstvo? Da je šampion te države le še svoja lastna karikatura, ki se je izgubila med neštetimi tekmami brez pravega

Petrol Olimpija bo v Kopru odigrala že 40. uradno tekmo v sezoni. Doslej je dosegla 14 zmag (8 v DP), zgolj v ligi ABA pa je doživela šest porazov z manj kot šestimi točkami razlike, kar veliko pove o taktični in psihični (ne)zrelosti moštva, ki ne utegne zajeti sape. Že v nedeljo bo denimo pričakalo Mego Bemax v regionalnem prvenstvu, v ponedeljek bo odigralo revanšo z Rogaško v četrtfinalu pokala Spar, v sredo pa še dvoboj z Ostendejem v Fibini ligi prvakov. Ob takšnem ritmu bi se križali tudi košarkarji iz lige NBA, v zadrego pa spravlja tudi tekmece Ljubljančanov, saj ne vedo, s kom se bodo v resnici pomerili.

»Tudi nam ni lahko, saj nas čaka tretja tekma v tem tednu. Olimpija je še vedno magnet za gledalce, ne vemo pa, v kakšni postavi bo prispela na Obalo. Pripravljamo se kot na vsakega drugega tekmeca,« razmišlja Jurica Golemac, trener Sixta Primorske, ki je doslej odigrala 29 tekem in jih 25 dobila. Dvakrat se je pomerila tudi z branilci državnega naslova: v tekmi za slovenski superpokal v Tivoliju so bili Koprčani uspešnejši s 83:71, v dvoboju DP v Stožicah pa je zmagala skoraj popolna ljubljanska zasedba z 81:61. »Gostovanje v Kopru prihaja v povsem nepravem času. Odigrati moramo tri tekme v treh dneh, zato bo sobotna zasedba maksimalno pomlajena in poskusila nuditi odpor favorizirani Sixtu Primorski,’’ priznava Žiga Mravljak, ki v uvodnem delu lige Nova KBM vodi Olimpijino moštvo namesto Saše Nikitovića.
 

Partizan so že ugnali


Največ o stanju v slovenski klubski košarki vendarle povesta popolna nekonkurenčnost moštev na evropski sceni ter zadnji mesti Krke in Petrola Olimpije v regiji. Obema osem kol pred koncem pošteno gori pod nogama, o tem, kdo bo neposredno izpadel v 2. ligo ABA in kdo se bo kot predzadnji na lestvici moral pomerili z drugouvrščenim med regionalnimi drugoligaši, pa utegne odločiti prav njun derbi v zadnjem kolu – v Novem mestu. Ljubljančani bodo poskusili obogatiti svojo bero proti Megi Bemaxu, s katero so v Srbiji izgubili po podaljšku po vodstvu s 13 točkami razlike, Dolenjci pa se bodo v Beogradu udarili s trenutno četrtim Partizanom, eno od štirih ekip (poleg 9. Mornarja, 5. Mege in 3. Budućnosti), ki so jo ugnali v regionalni sezoni. V dvorani Leona Štuklja je bilo 80:76 za Krko, ki pa na gostovanjih kaže povsem drugačen obraz in v ligi ABA še vedno čaka na prvi uspeh na tekmečevem parketu.

Pari 15. kola lige ABA, danes: Partizan – Krka (19), Igokea – Crvena zvezda (17), Cedevita – Cibona (21); nedelja: Petrol Olimpija – Mega Bemax (17), Mornar – Zadar (19); ponedeljek: FMP – Budućnost (18).
Pari 13. kola lige Nova KBM, danes: Sixt Primorska – Petrol Olimpija (18), Rogaška – Ilirija (19), Šenčur GGD – Zlatorog (19), Šentjur – Helios Suns (19); Hopsi Polzela – Krka (19).

Preberite še:

Komentarji: