Krvaveči komolec je Badžimu preprečil izenačenje

Košarkarji Sixt Primorske prvič doslej zmagali v Stožicah in lahko že v petek proslavijo naslov državnega prvaka v domači dvorani.
Fotografija: Roko Badžim (z žogo) je bil tragični junak druge tekme finala državnega prvenstva. FOTO: Petrol Olimpija
Odpri galerijo
Roko Badžim (z žogo) je bil tragični junak druge tekme finala državnega prvenstva. FOTO: Petrol Olimpija

V zadnjih dveh letih so košarkarji Sixt Primorske redno zmagovali v Tivoliju, a nikoli v Stožicah. Prvi uspeh v največji slovenski dvorani so okusili tik pred koncem lige Nova KBM, a ravno v pravem trenutku. Potem ko so še sedmič v osmih soočenjih sezone spravili na kolena Petrol Olimpijo, vodijo v finalu z 2:0 in lahko že v petek proslavijo prvi naslov državnih prvakov na domačem parketu.

Največ čestitk je tokrat prejel Janez Drvarič, ki je prav na dan druge finalne tekme praznoval 70. rojstni dan. Zdaj že upokojeni trener je med dolgoletno kariero vodil tudi člansko moštvo Olimpije in v zadnjih letih tudi njen mladinski pogon, bil je selektor slovenske reprezentance na EP 1993, vidne vloge pa je imel tudi v obdobju jugoslovanske košarke, med drugim na klopi zagrebške Cibone in državnih selekcij.



Precej manj slovesno je bilo v vrstah ljubljanskih košarkarjev. Trudili so se in vodili še pred koncem tretje četrtine, a vnovič brez organizatorja igre in Luke Šamanića, ki se ni pravočasno vrnil iz Chicaga s predstavitve kandidatov za nabor NBA, niso bili kos odlično oblikovani in vodeni koprski zasedbi. Ta se lahko sprehodi do lovorike brez enega samega poraza v ligi za prvaka in celotni končnici.

Vso sezono izjemno zanesljiva Sixt Primorska je v Stožicah imela vzpone in padce, v seštevku pa je bila še enkrat boljša. Bogat nabor košarkarjev ji je omogočil precej bolj raznovrstno igro tako pri postavljenih akcijah kot pri nasprotnih napadih, a tudi bolj čvrsto obrambo, proti kateri so imeli gostitelji na voljo premalo adutov. V glavnem so se zanašali na mete za tri točke, jih enajst zadeli po zaslugi Roka Badžima in Domna Lorbka, a še več zgrešili. Še posebej nerazpoložen je bil reprezentant Miha Lapornik, ki je prvič zadel iz igre šele dobro minuto pred koncem tekme.

Sixt Primorska lahko že v petek proslavi naslov državnega prvaka. FOTO: Petrol Olimpija
Sixt Primorska lahko že v petek proslavi naslov državnega prvaka. FOTO: Petrol Olimpija


Koprčani so pokazali mišice že v uvodni četrtini, prednjačil pa je njihov kapetan Alen Hodžić, ki je v manj kot šestih minutah dosegel 13 točk za prednost 17:7. Za prvi zasuk sta poskrbela Badžim in Lorbek, s katerim je Olimpija v 16. minuti prevzela vodstvo z 28:27, ki pa je imelo kratko sapo. Gostje so odšli na glavni premor z devetimi točkami naskoka ter se odlikovali z boljšim izkoristkom metov, skoki in večjim številom asistenc. Domači strateg Jure Zdovc je nujno potreboval aduta iz rokava, a je zaman pogledoval proti klopi z rezervnimi košarkarji.
 

Bubnić vskočil in zgrešil


Zadovoljiti se je moral s peščico pripravljenih za bitko, ki je odločno začela tretjo četrtino. Po nizu 21:4 je Petrol Olimpija vodila z obetavnih 53:45, a so Primorci odgovorili z delnim rezultatom 11:0 in znova prevzeli pobudo. Finiš tekme je bil vendarle izenačen, saj je Olimpijina nizka peterka zbegala tekmece in se z Lapornikovo trojko približala na 72:74. Le 3,4 sekunde pred koncem dvoboja je imela na voljo tudi dva prosta meta za izenačenje, a je prišlo do nenavadnega zapleta. Badžim je prvi poskus izkoristil, takrat pa je Luka Vončina opozoril sodnike, da domači branilec rahlo krvavi iz komolca in sodniki so morali v skladu s pravili zahtevati menjavo. V igro je vstopil Dražen Bubnić, a ni izkoristil preostalega prostega meta in Koprčani so osvojili tudi Stožice.

»V napadu nismo bili tako razpoloženi kot ponavadi, a smo ustavili napadalni skok Olimpije, sami pa ujeli kar 14 žog pod njenim obročem. Kljub vodstvu z 2:0 se zelo bojim tretje tekme. Ljubljančani igrajo vse bolje pod Zdovčevim vodstvom, garajo na meji osebne napake in se mečejo na glavo. V petek se bomo zato lotili tekme, kot da izgubljamo z 0:2 v zmagah,« je po novem uspehu poudaril trener Primorcev Jurica Golemac.
 

Preberite še:

Komentarji: