Kvalifikacije za OI leta 2021, eurobasket 2022

Slovenci, evropski prvaki, se bodo za nastop v Tokiu potegovali prihodnje leto.
Fotografija: Klemen Prepelič bo eden od slovenskih adutov v boju za EP. FOTO: Fiba
Odpri galerijo
Klemen Prepelič bo eden od slovenskih adutov v boju za EP. FOTO: Fiba

Tudi kvalifikacijski turnirji za košarkarski turnir na olimpijskih igrah v Tokiu, ki bodo zaradi pandemije novega koronavirusa na sporedu šele poleti 2021, so prestavljeni na prihodnje leto, je danes sporočila Mednarodna košarkarska zveza (Fiba). Med kandidati za nastop na OI je tudi Slovenija, ki bi morala konec junija igrati kvalifikacije v Kaunasu.

Fiba je po današnjem zasedanju izvršnega odbora, ki je potekalo preko videokonference, sporočila, da bodo vsi kvalifikacijski turnirji za OI, ki bi morali biti poleti, po novem leta 2021.

Gre za pričakovano odločitev, glede na to, da so tudi OI po novem na koledarju šele prihodnje leto od 23. julija do 8. avgusta. Termini turnirjev bodo med 22. junijem in 4. julijem 2021, je še sporočila Fiba, točne datume pa mora potrditi še Mednarodni olimpijski komite (Mok).

Luka Dončić naj bi nastopil za Slovenijo v kvalifikacijah za OI. FOTO: Reuters
Luka Dončić naj bi nastopil za Slovenijo v kvalifikacijah za OI. FOTO: Reuters

 

Eurobasket septembra 2022


Poleg odločitve glede olimpijskih kvalifikacij je danes Fiba sprejela še eno, prav tako pričakovano, odločitev. Moško evropsko prvenstvo, ki bi moralo biti leta 2021 v Gruziji, Nemčiji, Italiji in na Češkem, je pomaknjeno na september 2022. Žensko evropsko prvenstvo pa za zdaj ostaja na koledarju, kot je bilo predvideno - od 17. do 27. junija 2021 -, saj je turnir še pred poletnimi olimpijskimi igrami v Tokiu.

Slovenska reprezentanca, še vedno evropska prvakinja, je ta čas brez selektorja, odkar je KZS prekinila sodelovanje z Radom Trifunovićem.



FIBA še ni razkrila, ali bodo gostitelji štirih turnirjev za OI ostali Split, Beograd, Victoria in Kaunas. Slovenska izbrana vrsta se bo najprej pomerila z Angolo in s Poljsko, če bo v tričlanski skupini B osvojila prvo ali drugo mesto, pa se bo v polfinalu turnirja pomerila s tekmecem iz skupine A z Venezuelo, Južno Korejo in gostiteljico Litvo. Na OI se bo uvrstila le najuspešnejša od šestih zasedb.
 

Slovenci brez zagotovljenega mesta


Slovenski košarkarji si morajo po uvodnem porazu z Madžarsko in zmagi nad Avstrijo še zagotoviti mesto na EP 2022, ki ga bodo družno priredile Nemčija, Češka, Gruzija in Italija; kvalifikacije bo nadaljevala konec novembra letos z dvobojem z Ukrajino in revanšo z Madžari. Eurobasket za zdaj ostaja na koledarju brez sprememb. Slovenija je po zmagah nad Grčijo in Bolgarijo odlično na poti, tretja udeleženka v kvalifikacijski skupini A je Islandija.

Brez evropskega prvenstva do nadaljnjega ostajajo članske reprezentance v košarki 3x3. Kvalifikacije v Tel Avivu oziroma Constanți bi morali pripraviti med 22. in 24. majem, evropsko prvenstvo pa med 25. in 27. junijem v Antwerpnu.

Preberite še:

Komentarji: