Legenda za slovo po še zadnjo zmago

Liga NBA: na tekmi All-Star osemnajsti in tudi zadnji nastop Kobeja Bryanta.

Objavljeno
11. februar 2016 22.39
T. V.
T. V.

Ljubljana – Medtem ko se v Evropi košarkarji praviloma raje izogibajo različnim izvedenkam tekme All-Star, zvezdniki v ligi NBA čutijo kvečjemu zvrhano mero užaljenosti, če jih navijači ali trenerji pri izboru zaobidejo in jim (ne)hote privoščijo prost konec tedna. A pred 65. izvedbo, ki jo bo v noči na ponedeljek gostil Toronto, ga ni godrnjača, ki bi oporekal nastopu Kobeja Bryanta.

Zvezdnik Jezernikov, ki pri 37 letih odšteva zadnje tedne v najmočnejši košarkarski ligi na svetu, je resda ta čas šele 39. strelec in celo 53. podajalec prvenstva, a njegov učinek v tej sezoni ni imel kaj prida vpliva na številne navijače po vsem svetu, ki so mu v poslovilnem letu namenili kar 1,9 milijona glasov in mu s tem odprli pot na že 18. tekmo zvezd. S čimer bo le za en nastop zaostal za absolutnim rekorderjem in predhodnikom pri LA Lakers, Kareemom Abdul-Jabbarom. V prvi peterki Zahoda bo tokrat združil moči z lanskim zmagovalcem javnega glasovanja Stephenom Curryjem (Golden State), Kevinom Durantom, Russellom Westbrookom (oba Oklahoma City) in Kawhijem Leonardom (San Antonio), še bolj kot podpora njegovemu nastopu pa je mnoge v ZDA zbodel v oči nizek izplen LeBrona Jamesa, ki so mu nekoč napovedovali podobno sijočo kariero, a se šampionske lovorike nanj vsekakor ne lepijo v takšni meri kot na tekmeca z zahodne obale.

Tokrat je prejel komaj dober milijon glasov in razočaran ugotavljal, da prvič po letu 2010 na tekmi zvezdnikov ne bo imel podpore nobenega soigralca iz vodilne zasedbe vzhodne konference Clevelanda. »To je hud udarec za našo franšizo glede na to, da vem, koliko dela smo vložili v tej sezoni,« je potarnal 31-letnik, ki bo imel v peterki Vzhoda dva povratnika, Paula Georga (Indiana) in Dwyana Wada, soigralca Gorana Dragića iz Miamija, preostali mesti pa bosta zasedla še Kyle Lowry (Toronto) in Carmelo Anthony (New York). Konjenikom pri izboru namreč niso bili naklonjeni niti trenerji, ki izbirajo preostale člane zasedbe, medtem ko bodo iz vodilnega moštva z zahoda, Golden Stata, nastopili kar trije igralci. Za še dodaten zaplet pa so Konjeniki poskrbeli kar sami. Potem ko so pred kratkim odslovili trenerja Davida Blatta in moštvo začasno zaupali v roke pomočniku Tyronnu Luju, bosta tekmo po dolgem času vodila trenerja, ki nimata prav veliko oziroma prav nič zaslug za to, da sta Cleveland in Golden State ta čas vodilna na vzhodu in zahodu. Lue je namreč Konjenike vodil le na treh tekmah, pri ekipi Zahoda pa bo trenersko palico vihtel Gregg Popovich iz drugouvrščenega San Antonia. Pravila lige NBA namreč ne dopuščajo, da bi trenerji dve leti zapored sodelovali na tekmi All-Star, s čimer je bil Steve Kerr avtomatično izločen iz igre.