Luka Dončić bo čakal na odločitev trenerjev

Slovenski as prejel 4,2 milijona glasov navijačev, a ni bil izbran v prvo peterko tekme All-Star, med rezerviste ga lahko izberejo trenerji.
Fotografija: Luka Dončić bo moral počakati na odločitev trenerjev ekip v NBA, njihov izbor rezervnih igralcev bodo objavili 31. januarja. FOTO: USA Today Sports
Odpri galerijo
Luka Dončić bo moral počakati na odločitev trenerjev ekip v NBA, njihov izbor rezervnih igralcev bodo objavili 31. januarja. FOTO: USA Today Sports

Izjemno krstno sezono Luke Dončića v ligi NBA je pospremila velika podpora navijačev z vsega sveta v glasovanju za udeležence 68. tekme All-Star NBA, ki jo bo 17. februarja gostil Charlotte. A Dončića ne bo v prvi peterki, pri izbiri katere so šteli tudi glasovi aktivnih igralcev v NBA in izbranih medijev. Odločitev o njegovem nastopu na tekmi zvezd je zdaj v rokah trenerjev, ki bodo izbor rezervnih igralcev predstavili 31. januarja.

Če bi odločali le navijači, bi bil Dončić že udeleženec tekme, saj je prejel 4.242.980 glasov in bil tretji med vsemi košarkarji, prekosila sta ga le LeBron James (4.620.809) in Giannis Antetekounmpo (4.375.747). Glasovi navijačev so imeli 50-odstotno težo, po 25 odstotkov so prispevali še glasovi igralcev in medijev. Tu je bil Dončić uvrščen precej nižje. Prejel je 43 glasov igralcev (osmo mesto med visokimi igralci zahodne konference) in le dva glasova medijskih hiš (šesto mesto). Tako je med visokimi igralci zahodne konference končal na petem mestu, v prvi peterki bodo nastopili najboljši trije.







Člani prve peterke iz zahodne konference so tako visoki igralci LeBron James (Los Angeles Lakers), Kevin Durant (Golden State) in Paul George (Oklahoma City) ter branilca Stephen Curry (Golden State) in James Harden (Houston). V vzhodni konferenci pa so največ točk prejeli: visoki igralci Giannis Antetekounmpo (Milwaukee), Kawhi Leonard (Toronto) in Joel Embiid (Philadelphia) ter branilca Kyrie Irving (Boston) in Kemba Walker (Charlotte).


LeBron James (z žogo) je zbral največ glasov navijačev in bo 15. nastopil na tekmi All-Stars. FOTO: USA Today Sports
LeBron James (z žogo) je zbral največ glasov navijačev in bo 15. nastopil na tekmi All-Stars. FOTO: USA Today Sports


Rezervisti 31. januarja, nabor 7. februarja


Kot igralca z največ glasovi v svojih konferencah bosta James in Antetokounmpo kapetana in tudi selektorja moštev. Nabor, na katerem bosta izbrala ekipi (od lani tekma All-Star ni več dvoboj ekip vzhoda in zahoda), bo 7. februarja, še prej bodo trenerji moštev NBA 31. januarja izbrali rezervne igralce – po sedem iz vsake konference (po dva branilca, tri visoke igralce, med katere spada Dončić, in dva wild carda ne glede na igralni položaj).

Grški zvezdnik moštva Milwaukee Bucks Giannis Antetokounmpo (z žogo) in LeBron James bosta 7. februarja izbrala moštvi. FOTO: USA Today Sports
Grški zvezdnik moštva Milwaukee Bucks Giannis Antetokounmpo (z žogo) in LeBron James bosta 7. februarja izbrala moštvi. FOTO: USA Today Sports


Če bo Dončić izbran, bo v dvorani Spectrum Center med največjimi zvezdami zaigral kot drugi najmlajši košarkar doslej. Na dan tekme bo star 19 let in 354 dni, Kobe Bryant je leta 1998 ob svojem prvem od 18 nastopov štel 19 let in 170 dni.

Dončić je v svoji krstni sezoni onstran Atlantika doslej v 46 tekmah dosegel povprečje 19,9 točke, 6,8 skoka in 5,3 asistence. Dvakrat zapored je bil izbran za najboljšega novinca meseca zahodne konference. Ob tem bi si kajpak želel, da bi šlo bolje njegovemu Dallasu, ki je z 21 zmagami in 26 porazi na 13. mestu v zahodni konferenci, za uvrstitvijo v končnico pa zaostaja pet zmag.


Goran Dragić je čakal deset let


Dončić lahko postane 46. košarkar, ki so ga med prvo sezono v NBA izbrali med največje zvezdnike, a šele tretji po prelomu tisočletja (Yao Ming leta 2003 in Blake Griffin leta 2011). Zelo redki so novinci, ki so jih uvrstili v prvo peterko, zadnji je bil Ming, ki je imel podporo kitajskega glasovalnega stroja, pred tem je v zadnjih 40 letih ta čast doletela le še Granta Hilla (1995), Shaquilla O'Neala (1993), Michaela Jordana (1985), Isaiaha Thomasa (1982) in Magica Johnsona (1980).

Goran Dragić je lani v svoji deseti sezoni v NBA dočakal povabilo na tekmo vseh zvezd. FOTO: USA Today Sports
Goran Dragić je lani v svoji deseti sezoni v NBA dočakal povabilo na tekmo vseh zvezd. FOTO: USA Today Sports


Dallasov mladi zvezdnik bi lahko postal drugi slovenski košarkar na tekmi All-Star. Goran Dragić je moral na izbor nanjo čakati kar deset let, nastopil je lani kot rezervist. Za ekipo LeBron James je odigral dobrih 11 minut in k zmagi s 148:145 prispeval dve točki. To pot je slovenski branilec Miamija prejel 482.214 glasov navijačev ter bil po tej plati 8. med branilci v vzhodni koferenci, ker ni prejel nobenega glasu igralcev in medijev je končal na 22. mestu.

Dončić ima glede na mladost možnosti, da ujame slovenskega rekorderja po nastopih med največjimi zvezdniki v ameriških velikih poklicnih ligah. Hokejski zvezdnik Anže Kopitar je na tekmi All-Star NHL igral štirikrat, v letih 2008, 2011, 2015 in 2018.

Preberite še:

Komentarji: