Luka Dončić bo moral še počakati na preskok med največje zvezde

Slovenskega košarkarskega asa niso izbrali v ekipo za tekmo All-Star NBA, a bo v Charlottu nastopil med vzhajajočimi zvezdami.
Fotografija: Luka Dončić kljub izjemnemu številu glasov navijačev ne bo igral na tekmi All-Star NBA. FOTO: Elsa/AFP
Odpri galerijo
Luka Dončić kljub izjemnemu številu glasov navijačev ne bo igral na tekmi All-Star NBA. FOTO: Elsa/AFP

Luka Dončić kljub izjemni priljubljenosti pri navijačih v svoji krstni sezoni v ligi NBA ne bo igral na 68. tekmi All-Star, ki jo bo 17. februarja gostil Charlotte. Pred tednom dni so 4,2 milijona glasov navijačev z vsega sveta pri izboru prve peterke »preglasovali« aktivni košarkarji v NBA in predstavniki medijev, da bo moral mladi slovenski as še počakati na skok med največje zvezde, so danes pri izbiri rezervnih igralcev potrdili še trenerji 30 moštev v najmočnejši ligi na svetu.
 
Dončićeva saga o izboru med največja imena že po treh mesecih igranja košarke v dresu Dallasa tako ni dobila srečnega konca. Trenerji enako kot aktivni igralci in predstavniki medijev niso upoštevali volje »ljudstva«. Dončić je v glasovanju navijačev z vsega sveta namreč prejel kar 4.242.980 glasov, po tej plati sta ga presegla le kapetana moštev LeBron James (4.620.809) in Giannis Antetekounmpo (4.375.747), zaradi manjše naklonjenosti igralcev (8. mesto med visokimi košarkarji v zahodni konferenci) in medijskih predstavnikov (6. mesto) pa je ostal zunaj prve peterke.
 
Rezervne igralce – po sedem iz vzhodne in zahodne konference – so izbrali trenerji, ki so tradicionalno zadržani do »zelencev«. Na tekmi All-Star je resda že igralo 45 novincev, a v zadnjih 20 letih so bili sila redki. Po Timu Duncanu leta 1998 sta se namreč le dva novinca v ligi NBA prebila na tekmo All-Star: leta 2003 Yao Ming, ki se je z množično podporo kitajskih rojakov prebil v prvo peterko zahoda, in osem let pozneje Blake Griffin z glasovi trenerjev.

To pot so največ trenerskih glasov iz zahodne konference prejeli Russell Westbrook (Oklahoma City), Anthony Davis (New Orleans), Nikola Jokić (Denver), Damian Lillard (Portland), Klay Thompson (Golden State), LaMarcus Aldridge (San Antonio) in Karl Anthony Towns (Minnesota), iz vzhodne pa Bradley Beal (Washington), Blake Griffin (Detroit), Kyle Lowry (Toronto), Khris Middleton (Milwaukee), Victor Oladipo (Inidana), Ben Simmons (Philadelphia) in Nikola Vučević (Orlando). Oladipo ne bo igral, ker je zaradi poškodbe kolena že končal sezono.








Zdaj poleg imena njegove zamenjave ostaja odprto vprašanje, kdo od izbranih košarkarjev bo igral v kateri ekipi. To bo jasno 7. februarja, ko bosta kapetana James in Antetekounmpo izbrala vsak svojo zasedbo. Izbirala bosta ne glede na to, iz katere konference prihaja košarkar in na katerem igralnem mestu igra.


LeBron James (z žogo) in Giannis Antetekounmpo bosta 7. februarja izbrala ekipi za tekmo All-Star. FOTO: Steve Mitchell/Usa Today Sports
LeBron James (z žogo) in Giannis Antetekounmpo bosta 7. februarja izbrala ekipi za tekmo All-Star. FOTO: Steve Mitchell/Usa Today Sports


Tolažba na tekmi vzhajajočih zvezd


Dončić, ki bi v primeru izbora postal drugi najmlajši košarkar na tekmah »vseh zvezd« (rekorder je Kobe Bryant, ki je leta 1998 ob svojem prvem od 18 nastopov štel 19 let in 170 dni, Dončić bo 17. februarja, ko bo na sporedu 68. tekma All-Star, star 19 let in 354 dni), bo kljub trenerski »košarici« igral v dvorani Spectrum Center. Pred dnevi so ga uvrstili na seznam desetih »neameriških« novincev in košarkarjev sredi druge sezone v ligi NBA, ki se bodo 15. februarja pomerili z enako sestavljeno selekcijo ZDA v dvoboju vzhajajočih zvezd.

Legenda LA Lakers Kobe Bryant je na svoji prvi od 18 tekem All-Star igral star 19 let in 170 dni. FOTO: Gary A. Vasquez/Usa Today Sports
Legenda LA Lakers Kobe Bryant je na svoji prvi od 18 tekem All-Star igral star 19 let in 170 dni. FOTO: Gary A. Vasquez/Usa Today Sports

 
Poleg njega bodo v moštvu preostalega sveta igrali najboljši novinec prejšnjega prvenstva, Avstralec Ben Simmons (Philadelphia), prvi izbranec lanskega nabora Deandre Ayton (Bahami, Phoenix), Srb Bogdan Bogdanović (Sacramento), Finec Lauri Markkanen (Chicago), Britanec Og Anunoby (Toronto), Turek Cedi Osman (Cleveland), Kanadčan Shai Gilgeous-Alexander (LA Clippers), Latvijec Rodions Kurucs (Brooklyn) in Nigerijec Josh Okogie (Minnesota). Vodil jih bo Dončićev sloviti klubski soigralec Dirk Nowitzki, oba pa bi lahko imela na vikendu vseh zvezd dodatni vlogi. Slovenskega asa zelo resno usmerjajo v tekmovanje v košarkarskih spretnostih spretnostih (16. februar), v katerem se je pred petimi leti preizkusil Goran Dragić, 40-letni Nemec pa ima v žepu vabilo za tekmovanje v metanju trojk.

Goran Dragić je kot prvi Slovenec igral med največjimi zvezdniki lige NBA, a je moral na to čast čakati 10 let. FOTO: Osman Orsal/Reuters
Goran Dragić je kot prvi Slovenec igral med največjimi zvezdniki lige NBA, a je moral na to čast čakati 10 let. FOTO: Osman Orsal/Reuters


Dragić ostaja edini slovenski košarkar z nastopom na tekmi All-Star, na katerega je sicer čakal kar 10 let. Lani je kot rezervist v ekipi LeBron James odigral dobrih 11 minut in k zmagi s 148:145 prispeval dve točki.

Preberite še:

Komentarji: