Luka Dončić je bil očitno le prva nujna kupčija Teličkov

Ko se bo razkadila vročica po izboru košarkarjev za letošnjo tekmo All-Star NBA, bo v Dallasu znova zazijala velika praznina.
Fotografija: Luka Dončić in DeAndre Jordan še nista prinesla Dallasu želenih rezultatov. FOTO: USA Today
Odpri galerijo
Luka Dončić in DeAndre Jordan še nista prinesla Dallasu želenih rezultatov. FOTO: USA Today

Vznemirljivo je bilo spremljati izbor članov začetnih peterk za letošnjo tekmo All-Star NBA, ki mu bo v četrtek sledila predstavitev preostalih 14 košarkarjev. Toda ko s trezno glavo potegnemo črto, se prepričamo, da gre predvsem za »težnostno« razvrstitev zvezdnikov, ki ni vedno pravična, potešitev številnih egov in dodaten zaslužek; mesto Charlotte bo imelo za več kot sto milijonov evrov neposredne koristi, liga NBA, klubi in televizije še veliko več. Športna vrednost dogodka pa je zelo pičla, kljub vsem simpatijam za Luko Dončića.

Pravim asom gre »cirkuška« ekshibicija z množico zabijanj in trojk ter brez kančka truda v obrambi od nekdaj v nos, zato komaj čakajo, da se lahko po njej osredotočijo na bistvo svojega poklica – moštveni uspeh. In tudi več kot štirje milijoni glasov navijačev za čudežnega Slovenca niso spremenili meril privržencev Dallasa. Ko pogledajo rezultate Teličkov, ugotovijo, da so izgubili sedem od zadnjih enajstih tekem in 15 od zadnjih 22 ter da kot 12. v zahodni konferenci zaostajajo za pet zmag za 8. mestom, ki še pelje v končnico prvenstva. Če bi upoštevali zgolj izide medsebojnih tekem zahodnih moštev, pa so z izkupičkom 13:19 predzadnji na interni razpredelnici, zgolj pred Phoenixom (7:24).

Pri tem ne smemo pozabiti, da v Dallasu od leta 2016 niso v živo videli tekme končnice in da so se njihovi ljubljenci nazadnje prebili prek uvodnega kola izločilnih bojev pred osmimi leti, ko so osvojili svojo edino šampionsko lovoriko. Še vedno je denimo živ spomin na prejšnjo sezono, v kateri so dosegli le 24 zmag v 82 tekmah, kar je bila njihova najskromnejša bera po sezoni 1997/98, po kateri so na naboru izbrali Dirka Nowitzkega. Lani so si na koncu že kar želeli, da bi se odrezali čim slabše, da bi imeli čim lepše izhodišče za nabor NBA, česar ni prikrival niti lastnik Teličkov Mark Cuban.
 

Durant, Cousins, Leonard ...


»Na večerji s košarkarji sem jim rekel, da se ne moremo potegovati za končnico. Še največ lahko pridobimo, če bomo izgubljali,« je pojasnil v radijskem pogovoru, zaradi katerega mu je komisar NBA Adam Silver izrekel 600.000 dolarjev kazni. Niz porazov so res lažje prebavili, ker so po kupčiji z Atlanto dobili Luko Dončića. Njegovega prihoda se niso razveselili, da bi rušil osebne statistične rekorde ali se potegoval za mesto na tekmi All-Star, vse skupaj bi moralo biti le postranska posledica vnovičnega razcveta Teličkov. A čeprav jih je okrepil tudi zdajšnji drugi skakalec celotne lige DeAndre Jordan, ga niso doživeli.

Mladi Ljubljančan resda dosega zastrašujoče številke – v prvih 47 tekmah sezone je bil 23-krat prvi strelec moštva, 20-krat pa je bil najboljši podajalec – petkrat je že dosegel več kot 30 točk (nazadnje v noči na soboto ob zmagi nad Detroitom s 106:101 (32 točk, 8 skokov in 8 asistenc), toda Dallas je daleč od tirnice za končnico. In ker se mu je očitno ponesrečil poskus oblikovanja branilske naveze prihodnosti, saj 9. izbranec nabora 2017 Dennis Smith težko sobiva z Dončićem na parketu, drugi košarkarji pa imajo očitne omejitve, bodo kmalu sledile nove kupčije.

Zadnji rok za menjave košarkarjev je 7. februar, še večja priložnost pa bo poletje, ko bodo prosti Kevin Durant, Klay Thompson, DeMarcus Cousins (vsi Golden State), Kawhi Leonard (Toronto), Kyrie Irving (Boston), Jimmy Butler (Philadelphia), Karl-Anthony Towns (Minnesota), Kristaps Porzingis (New York), Kemba Walker (Charlotte), LaMarcus Aldridge (San Antonio) ...

Preberite še:

Komentarji: