Legalen manever razjezil Olimpijine upnike

Danes poteče rok, da pri Unionu Olimpiji oddajo dokumentacijo o poenostavljeni prisilni poravnavi.

Objavljeno
07. november 2016 00.44
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Union Olimpija boleha že več let, nekajkrat je bila celo na smrtni postelji. Kljub temu še vedno živi, pri življenju pa se v zadnjih mesecih skuša obdržati s poenostavljeno prisilno poravnavo. Toda enako kot vsa zdravila ima tudi ta postopek stranske učinke. Dobre in slabe.

Eden najboljših učinkov za Union Olimpijo je bil, da se je z začetkom poenostavljene prisilne poravnave izognila vsem blokadam računa in izvršbam v času trajanja postopka. Ljubljanski klub je tako v miru začel novo sezono in sestavil moštvo, v nasprotnem primeru bi lahko številni upniki poskrbeli za blokado klubskega računa. Izhodišče za pogajanje z novimi igralci in trenerji pa je povsem drugačno, če imaš blokiran račun ali ne.

Pred začetkom postopka poenostavljene prisilne poravnave (7. julija) je Olimpija najprej predstavila prvi seznam upnikov. Na njem je bilo 213 pravnih in fizičnih oseb, skupni dolg je znašal 2.035.038,7 evra. Dolžnik ima nato v roku enega meseca možnost predložiti posodobljen seznam upnikov, kar je Olimpija storila 5. avgusta. Dolg je bil tedaj nižji – 1.711.679,42 €, vendar je bilo na seznamu še vedno 213 upnikov. Na drugem seznamu ni dolga do Finančne uprave Republike Slovenje v višini 187.608,53 €, saj davčni dolg ne more biti del predmeta poravnave, ker mora biti povrnjen v celoti. Tako je potrebno ta davčni dolg prišteti avgustovskemu znesku, da spoznamo resnični Olimpijin dolg (1.899.287,95 €).

Za uspeh poenostavljene prisilne poravnave se mora strinjati najmanj polovica upnikov, njihove terjatve pa morajo znašati najmanj 60 odstotkov skupnega dolga. V Olimpijinem primeru je to 107 upnikov s skupnim dolgom 1.027.007,652 €. Ob tem je pomenljiv podatek, da so na posodobljenem seznamu upnikov pristali nekateri uslužbenci in sodelavci Olimpije, ki jih na prvem seznamu ni (med drugimi tudi direktor Matevž Zupančič). Ker morajo biti zaposleni za uspešnost postopka nujno poplačani, je Olimpija takoj pridobila nekaj soglasij kar v lastnih vrstah. Verjetno je soglasje pristavila tudi NLB kot največji upnik (240.000 €), saj je med poroki kredita BTC, eden glavnih sponzorjev kluba.

Ob začetku postopka se je Olimpija sicer zavezala, da bo v primeru uspešne poenostavljene poravnave v dveh letih povrnila dvajset odstotkov dolga. Če bo torej do danes prejela dovolj soglasij znotraj pravnih okvirjev, bodo upniki prejeli le eno petino dolga. Ker pri Olimpiji dobro vedo, kdo na te pogoje zagotovo ne bi pristal, z vsemi upniki sploh niso vzpostavili stika.

Legalen manever poenostavljene prisilne poravnave je prav zato Olimpiji povzročil tudi negativne stranske učinke. Nekdanji trenerji, igralci in skavti so se v jezi obrnili na košarkarsko arbitražno razsodišče (BAT), čeprav bi v primeru neuspeha plačali visoke postopkovne stroške. V kolikor bo BAT pritrdil njihov pritožbi, potem Olimpiji najprej grozi denarna kazen, v primeru nadaljnje nediscipline pa celo prepoved registracije novih igralcev in nastopanja v mednarodnih tekmovanjih. Prav v teh dneh na Olimpijin naslov že prihajajo prve razsodbe v korist igralcev, ki težave ljubljanskega kluba le še povečujejo. Zneski, ki jih mora klub povrniti igralcem po razsodbi BAT, so namreč bistveno višji, kot bi bili v primeru uspele poenostavljene prisilne poravnave. Jeznih in razočaranih pa nikakor ni malo – Gašper Potočnik, Vlado Ilievski, Dino Murić, Jaka Brodnik, Saša Zagorac, Mitja Nikolić, Luka Rupnik, Aleš Pipan, Memi Bečirović, Jaka Klobučar, Klemen Prepelić …

A kakšen bo uraden zaključek poenostavljene prisilne poravnave, ne bo znano še vsaj nekaj dni, lahko tudi več tednov. V primeru nepopolne vloge bo sodišče izdalo poziv za dopolnitev z osemdnevnim rokom. Olimpija ima potem petnajst dni časa, da ta poziv sploh dvigne na pošti, zato bo lahko šel mimo skoraj nov mesec dni, četudi bo postopek po vsej verjetnosti neuspešen. Toda če ne drugega, je imel Olimpijin svet sponzorjev skoraj pet mesecev časa za razmišljanje o prihodnosti kluba in iskanje novih sredstev za povrnitev dolgov, klub pa je v vmesnem času sklenil nekaj poravnav, ki bodo veljale v vsakem primeru.