»Mi imamo radi Kitajsko!«

Visoka cena podpori hongkonškim aktivistom.

Objavljeno
08. oktober 2019 16.45
Posodobljeno
08. oktober 2019 16.52
James Harden je največji zvezdnik Houstona. FOTO: AFP
V košarki se včasih tudi izven igrišča zgodi napaka v korakih. Prejšnji teden jo je zagrešil Daryl Morey, generalni menedžer kluba Houston Rockets, ko je tvitnil naslednje sporočilo: »Borba za svobodo. Podprimo Hongkong.« Seveda, je imel pri tem v mislih proteste v bivši britanski koloniji, ki trajajo že več kot 18 tednov, ni pa dovolj razmišljal o morebitnih posledicah, ki bi jih lahko utrpele finance njegovega kluba.

Kitajska košarkarska zveza, ki jo vodi bivši zvezdnik Rocketsov Yao Ming, je nemudoma sporočila, da bo s tem klubom prekinila sleherno sodelovanje, to pa je pomenilo, da bodo tudi številne kitajske družbe odpovedale svoje sponzorstvo klubu Houston Rockets. S tem pa je postalo ogroženih več milijonov dolarjev, ki jih klub dobiva od medijskih pravic, neposrednih prenosov tekem, prodaje rekvizitov in dresov ter še cele vrste  drugih stvari.

»Opravičujemo se,« je včeraj zavpil veliki James Harden, in to iz Japonske, kjer ta teden igrajo Roketsi. »Mi imamo radi Kitajsko.« Lahko bi tudi rekel: »Mi imamo radi 500 milijonov kitajskih gledalcev, ki so v minuli sezoni gledali vsaj eno od tekem NBA.«

image
Daryl Morey, generalni menedžer kluba Houston Rockets. FOTO: AFP

 

Aktivizem in NBA


Morey je ne le izbrisal svoj tvit, temveč je celo v nevarnosti, da bo izgubil službo. Da, zaradi podpore hongkonškim aktivistom. Ni pomembno, da je moral Tilman Fertitta, lastnik Rocketsov, priznati, da »imam najboljšega generalnega menedžerja v celotni ligi« in da je »med Darylom in menoj vse v najlepšem redu«. Kljub temu se mu je zdelo potrebno pojasniti, da njegov tim »nima političnega stališča« in da je »tukaj zato, da igra košarko in nikogar ne žali«.

Kitajska se morda ni izkazala kot košarkarska sila na svetovnem prvenstvu, ki ga je nedavno gostila, se je pa zdaj dokazala kot globalna velika sila v političnem izsiljevanju, ki je prešlo tudi na košarkarski parket. Nihče iz NBA se namreč ni postavil v bran Darylu Moreyu, še manj pa ob hongkonške aktiviste, tako da so se mnogi vprašali, kam je nenadoma izginilo načelo, s katerim se je še donedavnega ponašala ameriška košarka. »NBA se je dolgo predstavljala kot 'Liga, ki spodbuja politični aktivizem,'« je zapisal Sopan Deb iz New York Timesa. »Zdaj pa liga ob napadih na Moreya molči.«

Ameriški mediji so ob tem spomnili na aktivizem LeBron Jamesa, ki odkrito poziva k zavedanju o različnih političnih in družbenih problemih, kot so boljše izobraževanje, status študentov športnikov, ali nasilje, ki ga izvaja policija… ne, ob tem nikakor ni imel v mislih nasilja hongkonških policistov. Tudi on bi lahko sporočil: »Mi imamo radi Kitajsko!« V tej deželi je namreč v resnici izredno popularen, če se le ne dotakne nevralgične točke, ki se trenutno imenuje Hongkong.