Misija evropsko prvenstvo izpolnjena

Izbranci selektorja Igorja Kokoškova zmagali še petič zapored, v soboto z Ukrajino za prvo mesto v skupini E.

Objavljeno
15. september 2016 02.14
Slovenija-Bolgarija Ljubljana 14.9.2016 [košarka]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Misija evropsko prvenstvo je končana. Slovenija se je na EP v košarki prihodnje leto uvrstila tekmo pred koncem kvalifikacij, pred sobotnim zadnjim dejanjem v Ukrajini. S prepričljivo peto zmago – 85:63 – je odpravila Bolgarijo, ki je bila trd oreh le prvo četrtino.

Pot proti trinajstem zaporednem nastopu Slovenije na evropskih prvenstvih se je sprva zdela bolj zapletena in prelita z znojem, kot bi lahko sodili po prvih desetih minutah, v katerih se našim ni posrečilo skoraj nič. Tudi kapetan Goran Dragić, ki je bolj ali manj ogreval svoje obolelo koleno, je po petih minutah sedel na rezervno klop in se »resetiral« za drugo četrtino. Našim ni šlo nič, razen skoka pod košema in moči Gašperja Vidmarja, ki je dosegel polovico od 16 slovenskih točk. Zatajili pa so vsi drugi, Klemen Prepelič, Edo Murić, Jaka Blažić, Alen Omić.

Slovenski zasuk se je začel v 14. minuti s prvim izenačenjem po 0:0 in Dragićevem košu za 23:23. Naš kapetan je nato zadel še za vodstvo, potem pa se je razmerje sil povsem obrnilo. Čeprav je naša igra v napadu spominjala na boksarja, ki maha z vso silo, a ne zadene tekmeca. Obramba je držala našo igro pokonci, koše pa so zadevali na težak način, o mehkih ročicah ni bilo ne duha ne sluha, nerazpoloženi pa so bili domala vsi prvokategorniki. Pri nobenem od igralcev s slovesom strelca ni bilo znakov prefinjenega ritma in lahkotnosti. Občutek je bil, da bo samo agresivna obramba prinesla želen razplet. Toda naši so iz slačilnice pritekli bistveno bolj nabrušeni in jezni. Klemen Prepelič je s prvo slovensko trojko po 0:13 v prvem polčasu sprožil plaz, v rušilno moč ga je spremenil kapetan Dragić in Bolgarija se je v pičlih desetih minutah znašla v zaostanku 34 točk. Slovenci so v vseh prvinah popravili svoje statistične številke. Trojke so v tretji četrtini metali 6:10, odstotek meta za dve točki iz prvega polčasa, ki je znašal 58,3 %, so dvignili na 60,8 %, skokov so imeli kar ducat več od tekmecev – 36:24.

Zadnja četrtina je bila namenjena rezervistom. Na trenutke so bili sproščeni, uprizorili so nekaj akcij za aplavze navijačev, toda tudi preveč razposajeni, kar so Bolgari izkoristili, da so polomijo spremenil v še spodoben poraz.

»Na začetku smo bili v krču, obremenjeni smo bili s pomembnostjo tekme. Zato prvi polčas ni stekel, v drugem pa smo se sprostili in bili veliko boljši. V Ukrajino gremo po zmago in z Goranom Dragićem,« je po tekmi povedal selektor Igor Kokoškov, ki je svoje prvo poslanstvo na slovenski klopi izpolnil. Klemen Prepelič je dodal: »V prvem polčasu žoga enostavno ni hotela skozi obroč, v drugem delu – ko nam je selektor dejal, da naj vztrajamo pri naši obrambi – pa smo zadeli večino metov in ob razigranem Goranu Dragiću prišli do zaslužene zmage. Ekipa je sprejela selektorjevo filozofijo in prepričan sem, da če se bomo prihodnje leto zbrali v enaki postavi, se nam obeta lepa zgodba.«