Moštveni vtis ni navdušil, toda podrobnosti obetajo

Selektor Kokoškov nezadovoljen po turnirju v Mariboru. Načrtoval je, da bi Lorbek igral proti Čehom, a ga je poslal domov.

Objavljeno
08. avgust 2017 01.45
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Prva tretjina pripravljalnih tekem pred EP je slovenskim košarkarjem prinesla tri zmage, po katerih pa je ostalo veliko odprtih vprašanj. Tekmeci pač niso bili vrhunski, svoje pa je prispeval še kompromis med uigravanjem nosilcev igre in priložnostjo za dokazovanje za preostale reprezentančne kandidate. Turnir v Mariboru jih je »preživelo« 15, tudi Vlatko Čančar, ki bo po zvinu gležnja okreval deset dni.

Eduardo Brozovič

Prvi rez v Rogaški Slatini, ob katerem je selektor Igor Kokoškov prečrtal imeni Luke Rupnika in Blaža Mahkovica, ni dvignil večjega oblaka prahu, zato pa je nedeljsko skrajšanje seznama igralcev že sprožilo bučno polemiko. Gregor Hrovat ima namreč za seboj zelo dobro klubsko sezono, bržkone boljšo od koga, ki je ostal v igri, okrog Erazma Lorbka pa se lomijo kopja že lep čas, odkar se je rodila zamisel, da bi ga po treh letih prisilne košarkarske abstinence poskusili usposobiti za EP.

A če je njegov reprezentančni »comeback« sprva spremljala skrivnostnost, je na koncu prevladala ocena, da bi lahko kaj postorili tudi drugače. Še v torek je selektor zagotovil, da Lorbka ne priganja in da ne lovi nikakršnega roka za dvig forme, a ga v petek ni uvrstil v kader za dvoboj z Madžarsko, v nedeljo pa je košarkar zaman čakal na priložnost, čeprav je bilo predvideno, da bo proti Češki igral.

»Res je, načrtovali smo, da bo nastopil, toda proti nižjim tekmecem je imel težave že Gašper Vidmar, ki je v trenutnem stanju gibljivejši. Iz spoštovanja do Erazma ga nisem želel postaviti v položaj, ko bi se znašel v zadregi. Ker ni igral, sem se mu opravičil pred drugimi reprezentanti,« je pojasnil Kokoškov, ki ima zdaj na voljo še štiri organizatorje igre, štiri branilce, dve krili, tri krilne centre in dva centra.

Uganka kajpada ostaja, zakaj bi Lorbka sploh poslal v ogenj proti Čehom, če se je očitno že prej odločil, da ne bo več čakal na njegov napredek. Obema odpadlima pa je selektor zaželel vso srečo. »Erazem se telesno dobro počuti, potrebuje pa veliko dela in igro 5:5. Želim mu, da bi dobil klubskega delodajalca, saj bi bil tako znova na reprezentančnem seznamu za naslednje akcije. Za Hrovatom je odlično leto, s svojo zavzetostjo je na pripravah nenehno pritiskal na druge kandidate, pri 23 letih pa ima pred seboj še veliko lepega v izbrani vrsti.«

Po treh ogrevalnih dvobojih se je očitno že izluščila udarna peterka po selektorjevem okusu. V njej so Goran Dragić, Klemen Prepelič, Luka Dončić, v Mariboru odsotni Anthony Randolph in Vidmar, od katerih je doslej največ pokazal najmlajši. Dončić je bil v Mariboru najboljši strelec (povp. 19 točk, za tri 8:13) in prvi skakalec (8,5) turnirja, se izkazal z domiselnimi podajami ter se v napadu odlično znašel na vseh kotičkih parketa. V finišu tekme s Češko je za kratek čas prevzel celo vlogo krilnega centra, toda selektor zagotavlja, da je šlo za izjemo: »Tega nismo načrtovali. Poskusili smo igrati z nizko peterko s štirimi zunanjimi košarkarji, a se je poškodoval Čančar, ki je s svojo višino, z dolgima rokama in odličnimi telesnimi sposobnostmi slovenski Scottie Pippen. Luka pa je tako pameten košarkar, da se dobro znajde na vsakem položaju. S podobo celotnega moštva vendarle ne morem biti zadovoljen. Gremo v pravo smer, a še zdaleč nismo tam, kjer bomo morali biti.«

Rezerv se zaveda tudi Goran Dragić, ki je v nedeljo že prebil na parketu 29 minut. Všeč mu je raznovrstnost moštva, hkrati pa opozarja, da ima svoje pasti: »Dobro je, če imaš na voljo veliko odprtih možnosti. Toda pozorni bomo morali biti, kajti če bomo poskusili igrati z nizko peterko, recimo z Dončićem kot krilnim centrom in Randolphom kot centrom, bi utegnili imeti velike težave s skokom.«

V zračnih bitkah slovenski košarkarji že doslej niso bili prepričljivi, še manj pri igri v obrambi, oba segmenta igre pa bi morala biti njihovo močno orožje, da bi lahko igrali, kot si želijo – hitro in s številnimi nasprotnimi napadi. V Mariboru so se dvakrat rutinirano rešili v zadnji četrtini (proti Madžarom 24:9, proti Češki 23:14), na EP bo vse veliko težje.