Na koncu so najdragocenejše trofeje športni prijatelji

Na zadnji simfoniji Boštjana Nachbarja in Sanija Bečiroviča v Stožicah se bodo zbrali vrhunski košarkarji in trenerji.
Fotografija: Karieri Boštjana Nachbarja in Sanija Bečiroviča sta se pogosto prepletali. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Karieri Boštjana Nachbarja in Sanija Bečiroviča sta se pogosto prepletali. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Ljubljana – Hvala bogu, poslovilne tekme vrhunskih košarkarjev so domala izumrle po zadnjem velikem dejanju v igralski karieri Jureta Zdovca leta 2005. Tako smo pred poldrugim letom zapisali v Delu, saj so pozneje postale parade predimenzionirane nostalgije in kiča. Toda izjemo v razmišljanju si zasluži zadnji nastop Sanija Bečiroviča in Boštjana Nachbarja. Preveč dobrega sta naredila za slovensko in mednarodno košarko in preveč zvezd bosta v četrtek ob 20. uri privabila v Stožice.

»Z Bokijem sva imela različne zamisli, kaj bi lahko pripravila ob zaključku najinih karier. Slednjič sva se dogovorila za organizacijo skupne tekme. Košarka nama je dala prijatelje za vse življenje, a tokrat nama je še posebej toplo pri srcu, saj so si številni velikani naše igre vzeli čas za naju. Zato vabim ljubitelje športa, da jih pozdravijo na večeru, ki sva ga poimenovala Košarkarska simfonija,« pojasnjuje zdaj 37-letni Bečirovič, ki je resda odigral zadnjo uradno tekmo že pred tremi leti pri italijanski Piacenzi, medtem ko se je leto dni starejši Nachbar umaknil lani po dveh sezonah v Sevilli. Njuni dolgi športni poti pa nista bili le izjemno bogati, ampak sta se tudi prepletali. Spoznala sta se pri desetih, enajstih letih v košarkarski šoli Jureta Zdovca kot nadobudna začetnika iz Dravograda in Slovenske Bistrice, pozneje sta se nekaj časa družno kalila v Mariboru, njune vezi pa so se vse bolj krepile prek nastopov v reprezentančnih selekcijah.



»Lep vrhunec je bilo EP za igralce U-20 leta 2000. Na Ohrid smo prispeli kot obstranci, saj nas ob Špancih s Paujem Gasolom, Calderonom in Reyesom, Grkih s Fotsisom, Diamantidisom in Papadopoulosom, Litovcih z Macijauskasom in Javtokasom, Hrvatih, Srbih in drugih ni nihče jemal resno. Toda odnesli smo zlato kolajno, kar nama je s Sanijem, ki je bil takrat izbran za najboljšega košarkarja prvenstva, zelo pomagalo v nadaljevanju karier,« se spominja Nachbar tistih dni in tudi zmagovitega koša njegovega dobrega prijatelja Smiljana Paviča v finalu z Izraelom. Četrtkova slavljenca sta lahko ponosna tudi na dosežke v članski izbrani vrsti. Bečirovič je branil slovenske barve na evropskih prvenstvih 1999, 2001 in 2005 ter mundialih 2006 in 2010, Nachbar na EP 2003, 2005, 2009 in 2013 ter na SP 2006.

Dobra prijatelja se bosta poslovila v zvezdniški družbi in veselem ozračju. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Dobra prijatelja se bosta poslovila v zvezdniški družbi in veselem ozračju. FOTO: Tomi Lombar/Delo

 

Tudi Obradović in Jasikevičius


Eden drugemu sta se »izogibala« le na klubski ravni. Za kakšno leto sta se pred dvema desetletjema zgrešila v Laškem in pri Olimpiji, v tujini pa ju je pot najprej vodila v Italijo (k bolonjskemu Kinderju oziroma Benettonu iz Trevisa), nato pa na različne konce in kraje. Nachbar je med drugim igral šest sezon v ligi NBA, Bečirovič, ki ga je omejila zahtevna operacija kolen, se kot 46. izbranec ameriškega nabora 2003 ni odločil za selitev prek Atlantika, a je s Panathinaikosom proslavil naslov prvaka evrolige 2007. Zelo dragocene »trofeje« pa so tudi številni športni prijatelji, s katerimi bosta v četrtek vnovič združila moči.

Seznam povabljenih je zajeten, na njen pa mrgoli slovitih imen. Bečirovič je med svoje soigralce med drugimi uvrstil Šarunasa Jasikevičiusa, Dimitrisa Diamantidisia, Fragiskosa Alvertisa, Marca Belinellija, Luigija Datomeja, Miroslava Raduljico, Matjaža Smodiša, Primoža Brezca in Slavka Kotnika, ki jih bodo vodili Memi Bečirovič, Aleksandar Đorđević, Dimitris Itoudis, Tone Krump in Željko Obradović. Nachbar je v svoje moštvo uvrstil Nenada Krstića, Igorja Rakočevića, Zorana Planinića, Nikolo Vujčića in Jirija Welscha iz tujine, z domačih logov pa Jako Lakoviča, Marka Miliča, Raša Nesterovića, Erazma Lorbka, Bena Udriha, ki je tokrat celo resno potrdil prihod ... Njihovi trenerji bodo Zoran Martič, Grega Nachbar, Aleš Pipan in Zmago Sagadin.

Sani Bečirovič, Rašo Nesterović, Boštjan Nachbar in Marko Milič na treningu v Luciji pred odhodom na Svetovno prvenstvo na Japonskem leta 2006. FOTO: Jure Eržen/Delo
Sani Bečirovič, Rašo Nesterović, Boštjan Nachbar in Marko Milič na treningu v Luciji pred odhodom na Svetovno prvenstvo na Japonskem leta 2006. FOTO: Jure Eržen/Delo


»Po poškodbi kolena sem uvidel, da si lahko športnik le omejeno število let. Oseba pa si toliko časa, kolikor si te ljudje zapomnijo. Poznam tudi vrhunske košarkarje, ki niso ravno priljubljeni in cenjeni. Nama je očitno uspelo, saj sva pri klicanju naletela na odličen odziv. Nikogar nisva posebej prepričevala, čeprav se bo v stožiško simfonijo vključilo ogromno velikih imen, ki sva jih občudovala že v otroških letih,« se spektakla veseli Sani Bečirovič.

Preberite še:

Komentarji: