Na pragu uspeha so ponudili zgled, kako izgubiti

Cedevita Olimpija je v Kazanu vodila s 60:47, a v zadnjih 12 minutah zaostala za Unicsom s 7:33.
Fotografija: Ryan Boatright (3), Marko Simonović & Co. so doživeli novo razočaranje. FOTO: EuroCup
Odpri galerijo
Ryan Boatright (3), Marko Simonović & Co. so doživeli novo razočaranje. FOTO: EuroCup

Kazan – Nenavadno je na gostovanjih gledati košarkarje Cedevite Olimpije v živo rdečih dresih, ki so v popolnem kontrastu z dolgoletno zeleno tradicijo ljubljanske veje kluba. Toda neobičajen je bil tudi potek dvoboja z Unicsom Kazanom (v opravi z vojaškim maskirnim vzorcem) v 2. kolu evropskega pokala. Ljubljančani so bili na odlični poti, da bi nadomestili domači poraz z Darušafako, saj so vodili s 60:47, toda v zadnjih 12 minutah so zaostali za gostitelji kar s 7:33 in so edino moštvo v skupini C brez zmage.

Ljubljančani so pred tednom dni prikazali najboljšo igro v uvodni četrtini, tokrat pa so se najbolje odrezali ob začetku obeh polčasov. Z dinamično košarko, mešanico natančnih metov z večje razdalje in globinske kombinatorike so zasačili ruske tekmece na levi nogi in si hitro prislužili obetavno prednost 15:6. Toda s prvim valom menjav so izgubili pravšnji ritem in hitropotezno zapravili prigarano. Unics Kazan je z nizom 11:0 prevzel rezultatsko pobudo in napovedal nadaljevanje s številnimi nihanji, ob katerem je stožiški trener Slaven Rimac vztrajal z omejenim naborom košarkarjev.

Od enajsterice, ki je odpotovala v metropolo Tatarstana (doma je ostal bolni Sašo Zagorac) sta vso tekmo presedela Martin Krampelj in Mirko Mulalić, centrski prišlek tik pred zdajci Maik Zirbes pa je igral pičlih 11 minutah, saj je očitno, da je daleč od prave forme. Pri Cedeviti Olimpiji so tokrat kontinuirano izstopali krilo Marko Simonović, dirigent Ryan Boatright, ki je igral bolje kot proti Darušafaki, Jaka Blažič in Edo Murić, a z dokaj skromnim metom (skupaj 16:40), Filip Krušlin je udaril s tremi trojkami, zato pa sta bila pod pričakovanji drugi organizator Codi Miller-McIntyre in center Andrija Stipanović.

Po vodstvu s 33:30 so odšli na glavni premor z zaostankom treh točk, saj niso našli obrambe za razpoloženega branilca Jamarja Smitha (na koncu za dve 6:7, za tri 3:4 in 6 asistenc), Ljubljančanom pa se je tudi poznalo, da si v prvem polčasu niso prislužili niti enega prostega meta, s katerim bi premostili krizne trenutke. Na svoj račun so zato prišli v prvih osmih minutah tretje četrtine, v katerih s štirimi trojkami in precej boljšo tranzicijsko igro prekosili domače moštvo kar s 23:7 in prišli do lepega naskoka 13 točk. A to je bila prijetna mavrica pred nevihto v Kazanu.
 

Po 28. minuti popoln mrk


V preostanku je namreč Cedevita Olimpija igrala po scenariju priročnika Kako izgubiti košarkarsko tekmo za telebane. Njeni košarkarji so bili nezbrani pri povsem neoviranih metih in celo pri spremljanju, koliko časa imajo na voljo za napad, njihovi obrambni okopi so razpadli, skok pa močno opešal. Z delnim rezultatom 15:0 je Unics Kazan prevzel vodstvo z 62:60 in ga brez težav povišal. Zadnjo četrtino je dobil s 25:7.

»Žal mi je da smo popustili in menim, da končni izid ni odraz dogajanja na parketu. Morda smo bili preveč živčni, saj nam ni uspelo kronati dobre igre iz tretje četrtine, tekmecu smo z zgrešenimi lahkimi meti dali veter v hrbet. A običajno zmaga, kdor je bolj pogumen in bolje pripravljen,« je priznal Slaven Rimac.
 

Preberite še:

Komentarji: