Naj fanta dokažeta, da si zaslužita dres

Union Olimpija drevi v Münchnu z dvema mladeničema za krmilom.

Objavljeno
28. januar 2015 00.24
Paolo Marinelli,Ljubljana Slovenija 03.12.2014
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Kdaj je Union Olimpija nazadnje v gosteh ugnala evropskega tekmeca, s katerim je pred tem izgubila v domači dvorani? V evroligi 2006/07, ko jo je Joventut prekosil v Tivoliju z 69:67, v že kar nepomembni tekmi zadnjega kola pa je vrnila udarec v Badaloni s 86:82. Ali po domače: čudeži se ne dogajajo pogosto.

Ljubljanski košarkarji bodo drevi poskusili ponoviti osem let star podvig, ki so ga dosegli Teemu Rannikko, Domen Lorbek, Manučar Markoišvili, Ivica Jurković, Hasan Rizvić in Goran Jurak pod vodstvom Gašperja Okorna. Zanje bo imel dvoboj predvsem moralni podton, saj bodo poskusili dokazati, da Bayern ni toliko boljši od njih, za kolikor je prejšnjo sredo prevladoval v Stožicah. Tudi zmage se vsekakor ne bi branili, toda še pomembnejši bosta tekmi z Bambergom v gosteh in Dijonom v domači dvorani, ko bi lahko računali tudi na poškodovanega Marka Marinovića. Münchenčani imajo povsem drugačno logiko: z drevišnjo četrto zmago v drugem delu tekmovanja bi lahko že dokončali delo med »zadnjimi 32« in se nato pet tednov v miru pripravljali na začetek izločilnih dvobojev.

Kako ustaviti napad nemškega prvaka, ki je v vseh treh nastopih v evropskem pokalu po izpadu iz evrolige natresel tekmecem vsaj 90 točk, je eno od glavnih vprašanj pred soočenjem v dvorani Audi Dome za 6700 gledalcev. Pred tednom ga je Olimpija omejila na 39 točk v prvem polčasu, Bayernov trener Svetislav Pešić pa vztraja, da je prava podoba njegovega moštva sledila v drugih 20 minutah, v katerih je bilo boljše z 51:27.

Aleš Pipan ocenjuje: »Na prvi tekmi smo zelo dobro odigrali uvodni polčas, ki ga nismo znali unovčiti, zdaj pa nas čaka nekaj tretjega. Fantje si želijo dokazati, da se jim je pripetila nesrečna epizoda. Bayern pa bo igral doma in poskusil potrditi, da je boljši. Dokazal je, da lahko igra brez Boja McCalebba, za nas pa bo Marinovićeva odsotnost hujši udarec. A tako kot večkrat v tej sezoni bodo morali dati čim več od sebe zdravi košarkarji.«

Bayern je v sobotni tekmi DP v gosteh ugnal Artland Dragons s 77:63, najučinkovitejši pa so bili center John Bryant (17), branilec-krilo Nihad Đedović (15) in krilni center Duško Savanović (11). Pri Unionu Olimpiji pa bo danes veliko pogledov uprtih v Halila Kanacevića in Luko Rupnika, ki nista sodelovala pri zmagi nad Metalcem, ter Paola Marinellija, saj je v Valjevu igral zgolj dve minuti. »Kanacević pravi, da je prebolel virozo in da se dobro počuti, zato bi moral biti v izdatno pomoč proti Bayernovim centrom, ki so nam na prvi tekmi povzročili ogromno težav. Videli bomo tudi, koliko Marinović pomeni za naše moštvo, ponuja pa se priložnost Marinelliju in Rupniku, da pokažeta, da si tudi onadva zaslužita Olimpijin dres. Če je košarkar pet tednov zunaj tekmovalnega ritma, kot je bil Rupnik, vse skupaj ne more miniti brez posledic. Toda enkrat mora začeti igrati. Tekme se mora lotiti brez pritiska,« je prepričan Pipan.


Skupina K, 4. kolo

Bayern München - Union Olimpija (20.15)

JDA Dijon - Brose Baskets Bamberg (20.30)

 

Lestvica

1. FC Bayern München 3 3 0 273:216 6 točk

2. JDA Dijon 3 1 2 247:255 4

3. Union Olimpija Ljubljana 3 1 2 226:238 4

4. Brose Baskets Bamberg 3 1 2 204:241 4