Naj Slovenci še kdaj pridejo, da bo Goran spet letel po parketu

Dragić se je čutil dolžnega oddolžiti navijačem, ki so prileteli na drugo celino.
Fotografija: Goran Dragić je ob prvem soočenju z Luko Dončićem igral, kot da gre za tekmo finala lige NBA. Foto USA Today
Odpri galerijo
Goran Dragić je ob prvem soočenju z Luko Dončićem igral, kot da gre za tekmo finala lige NBA. Foto USA Today

Kdo sanjari, da bo nekoč dočakal tekmo lige NBA v Stožicah, je videl dokaj dober približek v American Airlines Areni, v kateri so Slovenci pripravili lekcijo navijanja Američanom. A ni ostalo pri tem. V spektakel sta se povsem vživela tudi njuna ljubljenca, še posebej Goran Dragić. Ob prvem soočenju z Luko Dončićem je igral, kot da gre za finale prvenstva, in bil daleč najzaslužnejši za tesno zmago Miamija nad Dallasom, ki je vodil še tri minute pred koncem.

Dvoboj so sicer napovedovali kot zadnji spopad med dvema velikanoma košarke, Dwyanom Wadom in Dirkom Nowitzkim, ki se približujeta koncu bogatih karier, a je že pred začetkom dobil povsem slovenske note. Dragić je prvič po operaciji kolena začel tekmo v peterki Vročice in igral bistveno drugače kot v minulih tednih, ko se je previdno odločal predvsem za mete z večjih razdalj in se karseda izogibal ostrim stikom. Tokrat je odločno in spretno begal obrambo gostov s hitrimi prodori, zadeval, podajal in skakal, po potrebi pa se tudi srčno metal po tleh za »nikogaršnjimi« žogami in dodatno podžigal soigralce. V zadnji četrtini je prekosil Dončića z 9:1 v doseženih točkah in ljubiteljem statistike postregel tudi s svojim drugim trojnim dvojčkom v enajstletni karieri v ligi NBA.

Prvega je dosegel 13. aprila 2011 ob zmagi njegovega takratnega moštva Houstona nad Minnesoto, ko je zbral po 11 točk, skokov in asistenc. Pri drugem je bila njegova bera še precej bogatejša – 23 točk, 12 skokov in 11 asistenc –, ostal pa je tudi zvest logiki, da mora vrhunska predstava pomeniti temelj za ekipni uspeh. Dončić je denimo v tej sezoni dosegel že sedem trojnih dvojčkov, a se po njih le dvakrat veselil uspeha.
 

Spet v igri za končnico


»Ko sem začutil vzdušje med navijači, ki so kupili vozovnice in vstopnice ter prileteli na drugo celino, da bi naju videli, sem se čutil že kar dolžnega, da se jim dodatno oddolžim,« je poudaril junak večera, ki je med številnimi nastopi v dresih Phoenixa, Houstona in Miamija redno srečeval rojake v nasprotnih moštvih in tudi na tribunah. Toda slovenskih navijačev je bilo v seštevku vseh prejšnjih let bržkone manj kot na pravljični večer na Floridi. Kot pravi športnik ni poskušal iskati globljih razlogov, zakaj je bilo tokrat vse tako drugače in zakaj so ga imenitne okoliščine tako navdihnile. Ritem lige NBA ga že žene naprej, pred Miamijem je le še zadnjih sedem tekem v rednem delu prvenstva.

Po 37. uspehu v 75 odigranih dvobojih se je Vročica znova povzpela na 8. mesto v vzhodni konferenci, toda z enakim število zmag, kot jih ima Orlando (37:39) na 9. mestu. A pogled na lestvico ji vendarle omogoča optimizem, saj sta 6. Detroit (38:37) in 7. Brooklyn (38:38) vse prej kot neulovljiva. Razmišljanje o 21. uvrstitvi v končnico prvenstva še zdaleč niso sanje, zato so si v Miamiju celo zaželeli: »Naj Slovenci pridejo še na kakšno tekmo v izločilnih bojih in vnovič pripravijo vzdušje, ob katerem bo Goran letel po parketu ...«

Miami : Dallas 105:99 (Dragić 23 – za dve 9:15, za tri 0:2, prosti meti 5:7, 12 skokov in 11 asistenc v 38 minutah, Waiters 17, Whiteside 12, Wade 11; Dončić 19 – za dve 3:9, za tri 3:9, prosti meti 4:6, 8 skokov, 7 asistenc in 6 izgubljenih žog v 31 minutah, Jackson 14, Nowitzki in Brunson po 13).

Preberite še:

Komentarji: