Namesto granat so pokale le pasje bombice

Hopsom tretje mesto v ligi Nova KBM za prvaka, Zlatorogu zadnja vstopnica za končnico.
Fotografija: Tadej Ferme je bil prvi strelec derbija v Kopru. FOTO: Sixt Primorska/Žiga Mikeli
Odpri galerijo
Tadej Ferme je bil prvi strelec derbija v Kopru. FOTO: Sixt Primorska/Žiga Mikeli

Tri žariščne bitke za končno razvrstitev nosilcev končnice je ponujalo zadnje kolo v rednem delu lige Nova KBM, vendar pravega dramatičnega zapleta gledalci niso dočakali. Krka je z novim gladkim porazom proti Sixtu Primorski prepustila tretje mesto na lestvici polzelskim Hopsom, ki so prepričljivo premagali Helios Suns, zadnjo vstopnico pa je ujel Zlatorog, ki je v Laškem zanesljivo opravil s Šentjurjem.

Sixt Primorska – Zlatorog, Petrol Olimpija – Šenčur GGD, Hopsi Polzela – Helios Suns, Krka – Rogaška so pari četrtfinala, ki se bo začel v torek, 30. t. m., za napredovanje v polfinale pa bosta potrebni dve zmagi. Po prikazanem med celotno sezono lahko pričakujemo, da bodo Koprčani prevzeli glavno vlogo tudi v odločilnem mesecu državnega prvenstva. Še več: že dolgo v Sloveniji ni bilo košarkarskega moštva, ki bi lahko pričakovalo začetek izločilnih bojev v vlogi tako velikega favorita. V veliki meri zaradi kakovosti adutov Primorcev in odličnega dela njihovega trenerja Jurice Golemca, deloma zaradi nadaljevanja agonije njihovih tekmecev.

Prvič po dolgih 13 letih se je tako primerilo, da je ena zasedba dobila prav vse tekme v ligi za prvaka. Geoplin Slovan je v sezoni 2005/06 zmagal celo v vseh 32 nastopih v rednem delu DP (šele v finalu je z 2:3 klonil proti evroligašu Olimpiji) z zanimivo kombinacijo mladih talentov in izkušenih borcev, domačih fantov in tujih okrepitev.

Pod vodstvom Aleša Pipana so takrat izstopali Goran Dragić, Ronell Taylor, Stipe Modrić, Sašo Dončić in Miha Zupan, na klopi pa sta že opozarjala nase Gašper Vidmar in Jaka Klobučar. Podobno posrečeno mešanico ima letos Sixt Primorska, le da razpolaga s precej »daljšim« moštvom, zato je lahko tudi z močno prilagojeno minutažo nosilcev igre – prvi strelec zasedbe Lance Harris je igral le v prvi četrtini – še petič ugnala Krko z visoko razliko. Sredi tretje četrtine je vodila že s 55:38, v 33. minuti z 72:54.
 

Hopsi kot pred 21 leti


Lep uspeh so s tretjim mestom v rednem delu DP dosegli tudi Hopsi, ki so že v tretji četrtini pobegnili Heliosu za 25 točk (68:43), upoštevati pa moramo, da so Domžalčani nastopili brez najučinkovitejšega košarkarja v ligi za prvaka Blaža Mahkovica, ki je s povprečjem 16,7 točke vendarle prekosil Harrisa (15,4). Polzelani so bili nazadnje tako visoko pred 21 leti, ko so se Roman Horvat, Goran Jagodnik, Samo Udrih, Matjaž Cizej, Walter Jeklin, Marko Šamanić & Co. ustavili šele v finalu z Olimpijo.

Od tistih časov so večkrat igrali v ligi za obstanek kot med elito in leta 2004 celo izpadli iz prve slovenske lige za tri sezone. Lani so denimo zasedli 9. mesto v DP, letos pa so svojo kakovost potrdili tudi s prebojem na finalni turnir pokala Spar. Po njem je trener Boštjan Kuhar zagotovil: »Imamo najnižji proračun v DP, a dokazujemo, da se lahko kosamo tudi z velikimi ...«
 

Preberite še:

Komentarji: