Namesto popoldne so Novomeščani zadremali na parketu

Košarkarski pokal FIBA: Krka proti Asvelu zabeležila drugi poraz v drugem delu tekmovanja (60:88).

Objavljeno
13. januar 2016 00.39
T. V.
T. V.
Lyon – Košarkarji Krke se bodo še dolgo tolkli po glavi ob misli na sinočnjo predstavo v Lyonu, v kateri se niso mogli izviti iz dremeža. Asvel je sicer z zmago upravičil vlogo prvega favorita skupine O v pokalu FIBA, a je levji delež naloge opravil v prvem polčasu, v katerem so Novomeščani delovali, kot bi bili še vedno na popoldanskem počitku.

Četudi so ob vstopu v sezono na Dolenjskem opozarjali, da si v uvodnih tednih niti sami ne nalagajo prevelikih ambicij, saj bo prenovljeno moštvo potrebovalo čas, da ujame višje delovne obrate, jim je tega že davno začelo zmanjkovati. Ob sinočnji igri v uvodnih 20 minutah so si privrženci novomeškega kluba z nostalgijo priklicali v spomin na še ne tako davne trenutke, ko se niso veselili le naslovov državnega prvaka, marveč tudi lovorike v pokalu eurochallenge (2011) in istega leta tudi nastopa na finalnem turnirju lige ABA.

Brez obrambe pač v košarki ni uspela, sinoči pa so Novomeščani izgledali, kot da so preskočili uvodne šolske ure osvajanja osnovne košarkarske prvine. Francozi, ki se že vrsto let zanašajo na atletske sposobnosti svojih igralcev, so namreč s hitro igro že od uvodnih minut onemogočili vsakršen poskus gostov, da bi razvili svojo igro. Do 7. minute so jim natresli celo pet trojk in hitro je postalo jasno, da se bo dvoboj sprevrgel v dirko za čim večjo razliko, če Novomeščani ne bodo zategnili vajeti. Še pred koncem prve četrtine so domači vodili za 17 točk, pred polčasom pa so svoj naskok še povečali in ušli na 44:22.

Potem ko je bilo vnaprej jasno, da Mirko Mulalić soigralcem tokrat ne bo mogel priskočiti na pomoč, se je trener Ivan Velić tik pred dvobojem odločil, da vendarle ne bo tvegal poslabšanje stanja kolena Stefana Sinovca in je na klopi pustil še enega svojih bolj učinkovitih strelcev. Četudi se strelska forma srbskega branilca obrača po vetru, pa so sinoči Dolenjci močno pogrešali igralca, ki bi zadel z večje razdalje: enajstim francoskim trojkam so se po robu postavili z le tremi zadetimi projektili izza črte za tri točke. Šele v tretji četrtini so začasno poravnali tehtnico, a zaostanka 20 točk iz prvega polčasa ni bilo več mogoče stopiti.

Ob pomanjkanju dostojne obrambe, ob kateri niso mogli razviti niti dobrega napada in sta zato deset točk ali več dosegla le Luka Lapornik (11) in Erjon Kastrati (10), se tako niso mogli izogniti porazu z najvišjo razliko v tej evropski sezoni. Za zdaj sicer ne tudi usodnemu, saj jih čakajo še tri tekme, od tega le eno gostovanje, a napredovanje v izločilne boje jim ob takšni igri zagotovo ne bo dosegljivo. Lahko jim ne bo niti v soboto v ligi ABA, ko bodo gostili svojega nekdanjega košarkarja Eda Murića in tudi trenerja Aleksandra Džikića, ki je pred kratkim sedel na klop Partizana.