Phoenix bo izbiral kot prvi, Slovenca lovita še Sacramento in Atlanta (VIDEO in FOTO)

Prvi izbor letošnjega nabora v ligi NBA je dobil Phoenix, ki ga bo v prihodnji sezoni vodil Igor Kokoškov.
Fotografija: Luka Dončić bi lahko sledil Andrei Bargnaniju in postal drugi Evropejec, izbran kot prvi na naboru. FOTO: Reuters 
Odpri galerijo
Luka Dončić bi lahko sledil Andrei Bargnaniju in postal drugi Evropejec, izbran kot prvi na naboru. FOTO: Reuters 

Ekipa Phoenix Suns je na loterijskem žrebu pred letošnjim naborom v košarkarsko ligo NBA dobila pravico do prve izbire in morda bo to pomenilo, da se bo trenerju slovenske reprezentance Igorju Kokoškovu v naslednji sezoni v Arizoni pridružil Luka Dončić, ta je v vrhu seznama igralcev, ki bodo najprej izbrani.

Nabor NBA bo potekal 21. junija v Brooklynu, za Phoenixom pa bo izbirala ekipa Sacramento Kings pred Atlanto Hawks, Memphis Grizzlies in Dallas Mavericks. Dončić bo do takrat najbrž že izbran, saj ga stavnice uvrščajo na drugo mesto najbolj iskanih igralcev takoj za DeAndreom Aytonom iz univerzitetne ekipe Arizona Wildcats.

Phoenix bo prvič izbiral kot prvi. FOTO: AP
Phoenix bo prvič izbiral kot prvi. FOTO: AP


Phoenix bo sploh prvič v zgodovini na draftu izbiral kot prvi, generalni direktor Phoenixa Ryan McDonough pa bo v prihodnjih dneh odpotoval v Madrid, da se v živo pogovori s slovenskim košarkarskim biserom.

Čeprav bi glede na sedanjo zasedbo pri Phoenixu bolj potrebovali visokega igralca, je McDonough potrdil, da bo glavno besedo na koncu imel trener Kokoškov. »Zagotovo bomo podrobno preučili mnenje našega trenerja. Zelo dobro vemo, da imata Kokoškov in Dončić bogato skupno zgodovino, prav tako se zavedamo, da je Luka izreden talent in ima vse potrebno za prvi izbor.«


 

Ayton prvi favorit na stavnicah


Največ možnosti za prvo izbiro stavnice pripisujejo 113 kilogramov težkemu in 216 centimetrov visokemu Bahamcu Aytonu, ki bo julija dopolnil 20 let. Pri Arizoni Wildcats je v svoji uvodni sezoni dosegel povprečno 20,1 točke na tekmo in 11,6 skoka ob 61,2-odstotnem metu iz igre.

Zvezdnik madridskega Reala in slovenske reprezentance Dončić, ki ob 203 centimetrih tehta malo več kot 100 kilogramov, je februarja dopolnil komaj 19 let in prihaja na nabor z najboljšimi dosežki igralca njegove starosti. V 62. tekmah za Real je nanizal povprečje 14,5 točke na tekmo, 5,3 skoka in 4,7 podaj.


 

Kokoškov adut za prestižno številko ena


Lani je s Kokoškovom in Goranom Dragičem, ki je svojo kariero v NBA začel leta 2008 v Phoenixu, ter soigralci iz reprezentance za Slovenijo osvojil prvi naziv evropskih prvakov v zgodovini. Zaradi tega mu povsem upravičeno pripisujejo možnosti, da bo šele drugi evropski igralec v zgodovini po Andreju Bargnaniju leta 2006, ki bo izbran kot prvi na naboru NBA.



Prvi v Evropi rojeni trener v zgodovini lige NBA Kokoškov je Dončića po poročanju medija AZCentral opisal kot čudežnega dečka in vzhajajočo zvezdo, pri čemer je posebej poudaril njegove sposobnosti podajanja žoge, kar je označil za najtežji del igre. »Res je enkraten in poseben, da pri tej starosti dobro razume igro in je timski igralec,« je med drugim dejal Kokoškov.

Igor Kokoškov bo prvi Evropejec med glavnimi trenerji v NBA. Dončića zelo dobro pozna. FOTO: AP
Igor Kokoškov bo prvi Evropejec med glavnimi trenerji v NBA. Dončića zelo dobro pozna. FOTO: AP


Za Aytonom in Dončićem so pri vrhu najbolj želenih igralcev letošnjega nabora še Jaren Jackson (Michigan State), Marvin Bagley (Duke), Michael Porter (Missouri), Mohamed Bamba (Texas), Trae Young (Oklahoma) in Collin Sexton (Alabama).

Komentarji: