Novinci so odnesli plen iz Stožic

Liga ABA: Union Olimpija po slabi igri proti Sutjeski klonila v zadnji sekundi.

Objavljeno
07. oktober 2015 23.52
Union Olimpija Ljubljana - Sutjeska Nikšić.Napad igralca Olimpije Zack Wright-a. V Ljubljani 7.10.2015[košarka,Liga ABA]
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Komaj tri kola so za Unionom Olimpijo v ligi ABA, a je že pokazala ogromno različnih obrazov. V dvoboju z novinko Sutjesko je razočarala, a dobila priložnost za zmago, po košu Nemanje Vranješa v zadnji sekundi pa le ostala praznih rok. Danes bo na sceno znova stopil Tajfun in se poskusil dokazati še proti evroligašu Crveni zvezdi.

Kot bi se zgledovala po dolgoletni domači tekmici Krki, je Olimpija prikazala igro, s katero si ne more obetati mesta v zgornji polovici lestvice. V njej ni bilo niti košarkarske modrosti, kar je glede na neizkušenost moštva še razumljivo, niti potrebne energije in agresivnosti, ki bi bili v takšnih okoliščinah nujni. Črnogorski podprvaki so v Stožicah zaostajali le v uvodni četrtini, na glavni premor pa so že odšli z obetavno prednostjo sedmih točk, saj so drugo četrtino dobili s 16:8. V domačih vrstah je bodla v oči predvsem neučinkovitost najbolj prekaljenih članov moštva. Sava Lešić in Zack Wright sta denimo v prvem polčasu skupaj dosegla le eno točko.

Težave so se nadaljevale tudi v tretji četrtini, v kateri je Sutjeska vodila že s 45:32. Gostitelji so se podali v lov, ki jim je kljub številnim napakam prinesel zasuk, saj jih je Wright 3,4 sekunde pred koncem popeljal do minimalne prednosti. Toda Vranješ je izkoristil preostanek časa in po prodoru prinesel svojemu moštvu zgodovinsko prvo zmago v ligi ABA. Ob tako tesnem razpletu je bilo Ljubljančanom nedvomno žal, da so izvajali proste mete le 36-odstotno (5:14), metali 40-odstotno iz igre in izgubili štiri žoge več kot gostje. Njihov trener Gašper Potočnik je po zasluženem porazu poudaril: »Večji del tekme smo igrali solidno v obrambi, toda v napadu nismo bili dovolj odločni in natančni. Sčasoma se je v naše vrste prikradla negotovost, zaradi velike želje pa je naša igra postajala nepovezana in nedisciplinirana. Poraz bomo morali nadomestiti na naslednjih tekmah, morda že v petek proti Ciboni.«

Ko se je Tajfun pred poldrugim letom boril za obstanek v ligi Telemach in zasedel predzadnje mesto, si nihče ni mislil, da bo leto dni pozneje osvojil naslov državnega prvaka, nato pa tako odločno vkorakal v ligo ABA in mešal štrene veliko slovitejšim tekmecem. Po krstni zmagi nad Sutjesko, tesnim porazom z dvakratnim evropskim prvakom Cibono in prepričljivo zmago nad Krko, ki je igrala med smetano stare celine tri sezone, jo drevi čaka soočenje s Crveno zvezdo, ki po osvojitvi naslova v regionalnem prvenstvu pričakuje, da bodo prihodnji teden znova oživela evroligaška igrišča, na katerih bo igrala tretje leto zapored.

Beograjčani so poleti močno prenovili zasedbo. Odšli so Boban Marjanović (San Antonio), Jaka Blažič (Laboral Kutxa), Nikola Kalinić (Fenerbahče), Charles Jenkins (Milano) in Marcus Williams, prišli Sofoklis Schortsanitis (Maccabi), Ryan Thompson (Bamberg), Gal Mekel (Nižnji Novgorod) in Marko Simonović (Pau-Orthez), trener Dejan Radonjić pa kljub trem uvodnim zmagam ob štartu lige ABA še zdaleč ni zadovoljen. V torek so njegovi košarkarji premagali Zadar z »rokometnih« 56:49, zaradi poškodbe kolka pa bo reprezentančni kandidat Nemanja Dangubić počival vsaj mesec dni. A tudi zasedba Tajfuna, ki želi s svojimi dosežki počastiti 25-letnico poimenovanja Šentjurja za mesto, ne bo popolna. V Srbijo je morala odpotovati brez dveh članov začetne peterke – dirigenta Ceole Clarka, ki ima težave s hrbtom, in krila Milana Sebiča (službeni razlogi) –, toda kot pravijo, so doma pustili tudi belo zastavo.

Izvršni odbor KZS je medtem tudi uradno sprejel sklep, da bo moralo od sezone 2016/17 naprej vseh 12 udeležencev 1. SKL (ali se bo še naprej imenovala liga Telemach, ni jasno zaradi izteka pogodbe s pokroviteljem) igrati v njej od prvega kola. Že v tej sezoni pa bo prišlo do spremembe v pokalu Spar: na finalnem turnirju bo prvič po sezoni 2003/04 nastopila najboljša četverica in ne več osem moštev.