O čem govorim, ko govorim o dončićmaniji po ameriško

V tiskanem Delu in na Delo.si preberite sobotno temo o fenomenu Luke Dončića: zakaj ga Američani obožujejo in kako novinar, ki ZDA obišče za 14 dni, po povratku domov doživlja besedo dončićmanija.

Objavljeno
18. januar 2019 17.54
Posodobljeno
18. januar 2019 23.01
https://www.delo.si/novice/svet/med-zahtevnim-resevanjem-upajo-na-angela-varuha-140851.html tiskanem Delu in na Delo.si preberite sobotno temo o fenomenu Luke Dončića. FOTO: Brace Hemmelgarn/USA TODAY Sports
Luka Dončić, ta hip najboljši košarkar moštva Dallas Mavericks, je na zadnjih petih tekmah v ligi NBA povprečju dosegel kar 27,4 točke na tekmo. V kategoriji najstnikov ruši rekord za rekordom, strokovnjaki in mediji pa kar tekmujejo v tem, kdo ga bo slikoviteje opisal.

V tiskanem Delu in na Delo.si preberite sobotno temo o fenomenu Luke Dončića: zakaj ga ameriška športna javnost obožuje, zakaj bi lahko postal naslednik velikega Dirka Nowitzkega in kako novinar, ki ZDA obišče za 14 dni, po povratku domov doživlja besedo dončićmanija.


»Dončić je neverjeten. Če pogledate, kako igra, bi rekli, da igra kot izkušen veteran. Zabavno ga je videti v NBA. Tudi za prihodnost lige,« ga je pred dnevi opisal Steph Curry, zvezdnik moštva Golden State Warriors, ki je v zadnjih štirih letih trikrat slavilo v ligi NBA. »Nimam ti kaj reči. Preprosto še naprej počni, kar počneš,« je rekel Dončiću.

image
»Nimam ti kaj reči. Preprosto še naprej počni, kar počneš,« je Steph Curry rekel Dončiću. FOTO: Kevin Jairaj/USA TODAY Sports


Kljub temu v zadnjih dneh vse Dončićeve individualne dosežke tekmovalnega značaja, vsaj kar se medijske izpostavljenosti tiče, zasenči možnost, da bi igral na tekmi vseh zvezd (all star). Za zdaj mu kaže odlično, saj je imel v četrtek, pet dni pred iztekom glasovanja, več kot 3,3 milijona glasov in med igralci v zahodni konferenci zaostaja le za LeBronom Jamesom, ki je trenutno poškodovan.

Če bo res izbran v moštvo, ki bo 17. februarja igralo v Charlottu, bo s tem postal po Kobeju Bryantu drugi najmlajši košarkar, ki mu bo to uspelo. Pa je to res najboljši pokazatelj, kako močno Američani cenijo najboljšega slovenskega športnika preteklega leta?

image
Dirk Nowitzki (na sliki levo) je z Dallasom zmagal v ligi NBA leta 2011. FOTO: Christian Petersen/AFP