Ob Curryju in Durantu je bilo Dončiću že kar nerodno

Slovenski as je dosegel 26 točk proti Golden Statu, a prvi zvezdnik Bojevnikov je odgovoril z 48 in 11 trojkami.
Fotografija: Luka Dončić se je še enkrat spopadel z Golden Statovim asom Klayem Thompsonom. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Luka Dončić se je še enkrat spopadel z Golden Statovim asom Klayem Thompsonom. FOTO: Reuters

Z vsakim od treh šampionskih naslovov v zadnjih štirih sezonah lige NBA so košarkarji Golden Stata še bolj samozavestni in se niti ne ozirajo več, katero mesto zasedejo v rednem delu prvenstva; pomembno je, da meljejo vse pred seboj v izločilnih bojih. Prav tako se ne vznemirjajo, ker vsi njihovi zvezdniki zaostajajo za Luko Dončićem v glasovanju za letošnjo tekmo All-Star. Po zmagi v Dallasu s 119:114 so mu namenili toliko pohval, da je bilo mladcu že kar neprijetno.

Ljubljančan se je izkazal s 26 točkami (met za dve 3:10, za tri 5:10, prosti meti 5:8), 6 skoki in 5 asistencami, a tudi izgubil pet žog in v zadnjih petih minutah –– po vodstvu Teličkov s 108:103 – zgrešil štiri mete, ki bi lahko njegovemu moštvu prinesli drugo zmago v sezoni nad Bojevniki iz Oaklanda. A kot da ne bi branilec gostov Stephen Curry zadel kar 11 trojk in dosegel 48 točk, je bil osrednja tema pogovorov po tekmi – Dončić.

»Neverjeten je. V vsaki njegovi potezi čutiš, da ima kljub mladosti bogate izkušnje na visoki košarkarski ravni. Za seboj ima šele 43 tekem v ligi NBA, a si vešče utira pot v ritmu, ki mu najbolj ustreza. Prepričan sem, da se je ob prihodu v ZDA soočil s številnimi dvomljivci, ki vedo le malo o njemu. Zdaj vsak dan poskrbi, da ga ljudje spoznavajo kot vrhunskega košarkarja. Po tekmi sva se zapletla v krajši pogovor in rekel sem mu, da mu ne mislim deliti nasvetov. Naj še naprej igra, kot najbolje zna. Vznemirljivo bo spremljati njegovo pot,« je po 29. zmagi Golden Stata v prvenstvu (in 23. porazu Dallasa) poudaril Curry, ki je izenačil svoj rekord sezone po številu trojk, z 48 točkami pa 12. najboljši napadalni dosežek prvenstva.

Na elitni lestvici vodi Charlottov branilec Kemba Walker s 60 točkami s tekme proti Philadelphii, Houstonov ostrostrelec James Harden pa je edini, ki je dvakrat presegel mejo 50 točk.


 

Američani v šoli, Dončić na igrišču


Med najučinkovitejšimi asi je tudi Kevin Durant iz Golden Stata z 51 in 49 točkami, proti Dallasu pa se je zadovoljil z 28. Uvidel je, kako razpoložen je Curry in mu nesebično prepustil pobudo.

»Obramba Teličkov ni našla protistrupa za Stepha. Zakaj bi se torej mučili z zapleteno taktiko? Morali smo le pravočasno spraviti žogo do njega,« je ocenil najboljši košarkar finalnih serij zadnjih dveh prvenstev, ki je pri drugem vmesnem glasovanju za letošnjo tekmo All-Star NBA zbral več kot pol milijona glasov manj kot Dončić. Curry je za slovenskim čudežnim dečkom zaostal za dobrih 130.000 glasov. Toda tokrat ni niti sledu o običajni zvezdniški zavisti.

»Le zakaj, saj fant igra zares odlično. Če 19-letnik v povprečju dosega 20 točk, 6 skokov in 5 asistenc na tekmo, ga že skoraj moraš uvrstiti med kandidate za spektakel vseh zvezd. Res pa je, da ima v zahodni konferenci ostro konkurenco, in videli bomo, kako se bo vse skupaj razpletlo zanj, ko bodo v rezultat dodali glasove košarkarjev in medijev. Vsekakor pa pušča velik pečat. Visok je in močan, zna metati in podajati ter sodelovati s soigralci, učinkovit met za tri točke po vzvratnem koraku je postal njegov zaščitni znak. Pozna se mu, da je v Evropi igral na poklicni ravni od 14. leta starosti in se povsem osredotočil na košarko, medtem ko so njegovi ameriški vrstniki gulili šolske klopi,« je potrdil Kevin Durant.

Preberite še:

Komentarji: