Okorn: DP nam po svoje koristi, a tudi škodi

Košarkarji Uniona Olimpije z zmago nad Rogaško potrdili 2. mesto v prvem delu lige Nova KBM, od srede naprej z ničle.

Objavljeno
16. marec 2017 00.33
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Kaj je prinesla prisilna vključitev vseh najboljših moštev v prvi del lige Nova KBM, bo povedala podrobnejša analiza, mnenja so deljena. Občasno je koristila tudi Unionu Olimpiji, čeprav je zaradi sočasnega igranja v evropskem pokalu, ligi ABA in pokalu Spar pomenila dodatno obremenitev. Sinoči je dosegla 18. zmago v 22 kolih, ki je v hipu utonila v pozabo.

Rogaška je sredi decembra prekosila Ljubljančane s 84:75 in jim zadala enega od štirih porazov v državnem prvenstvu (dvakrat so izgubili s Krko, enkrat z Zlatorogom), in tudi sinoči v Tivoliju ni bila prav daleč od uspeha v dvoboju z nenavadnim scenarijem. Pokalni prvaki so namreč v sedmih minutah pobegnili na 23:7, gostje pa so jim izdatno vrnili v drugi četrtini, ki so jo dobili kar s 35:11 in ob vodstvu s 44:33 že imeli tri strelce z dvomestnim učinkom: Dragan Đuranović in Darwin sta dosegla po 12 točk, Dragiša Drobnjak, edini na parketu, ki se je lahko zares poistovetil s slovenskim hramom košarke, pa 10. Sledili pa sta četrtini resnice in domače moštvo si je pri vodstvu s 76:66 že zagotovilo uspeh.

Union Olimpija je dosegla enajsto zaporedno zmago, Slatinčani doživeli šesti poraz v zadnjih sedmih nastopih, toda vse skupaj je bilo le poigravanje s številkami. Obe moštvi sta se namreč skupaj s Krko, Zlatorogom, Hopsi in Heliosom uvrstili v ligo za prvaka, v kateri bodo vsi štartali kot nepopisani listi papirja. O uvrstitvi v polfinale končnice bo odločalo zgolj naslednjih 10 kol, prvo bo v sredo. Drugačna pravila veljajo za ligo za obstanek, zato so košarkarji Term Olimia in Sixta Primorske tudi včeraj igrali na vso moč, da se ne bi znašli med nesrečno trojico, ki se bo morala preseliti v 2. SKL.

Olimpijin trener Gašper Okorn se je po prejšnjih tekmah DP redno zavijal v molk ter pri obveznih izjavah za spletno stran KZS zgolj čestital bodisi svojim igralcem bodisi tekmecem, sinoči pa si je dal duška in potegnil črto pod dosedanjim delom sezone: »Po svoje nam je igranje v prvem delu DP koristilo, saj smo bolje spoznali domače tekmece, kar se nam je obrestovalo ob pokalnem zmagoslavju. Za moštvo s takšnim proračunom in zelo omejenim naborom košarkarjev pa je bilo dosedanjih 60 odigranih tekem v 168 dneh vsekakor škodljivo. Sami smo se odločili, da bomo tekmovali tudi na regionalni in evropski ravni, zato ne bomo tarnali, toda marsikaj nam je šlo v nos. Ne le odnos KZS do Uniona Olimpije, ampak tudi še vedno nedorečena pravila državnega prvenstva.«

Okorn, ki je svojemu moštvu za dosedanje predstave namenil oceno +3 in opredelil končno uvrstitev v ligi ABA kot neuspeh, je brez dlake na jeziku nadaljeval: »Kaj imata Krka in Olimpija od tega, da sta osvojili prvi mesti v prvem delu DP? Prav nič. In če se ne sprenevedamo: pri KZS so ukinili četrtfinale končnice, ker so se zbali, da bi bili v kakšnem klubu tako nori, da bi rezultatsko bojkotirali uvodni del sezone in se nato prebili v končnico prek lige za obstanek. Vse skupaj je bila le varovalka, čeprav smo tako Krka kot mi, ki smo si že pred časom zagotovili mesto v ligi za prvaka, korektno odigrali preostale tekme in prispevali k regularnosti tekmovanja.«