Osvojili bi Ljubljano, a hitro ne bo šlo

Drevi v Stožicah prvi evropski korak Cedevite Olimpije proti Darušafaki.
Fotografija: Le 183 cm visoki Ryan Boatright je bil prvi strelec Cedevite Olimpije v regionalnem superpokalu. FOTO: ABA
Odpri galerijo
Le 183 cm visoki Ryan Boatright je bil prvi strelec Cedevite Olimpije v regionalnem superpokalu. FOTO: ABA

Ljubljana – Po dveh letih igranja pod okriljem FIBA v njeni »ligi prvakov« se bodo stožiški košarkarji drevi uradno vrnili v nasprotni tabor, v Ulebov evropski pokal, in z novim imenom Cedevita Olimpija. Njihova prva tekmica bo Darušafaka, v prejšnji sezoni članica elitne evrolige, v kateri so Ljubljančani nazadnje igrali v sezoni 2012/13. Primerjava bo zanimiva: v Stožicah se bosta ob 19.30 udarili moštvi, ki sta bili lani zadnji v konkurenčnih tekmovanjih.

Zadnji spomini na evropski pokal niso najprijetnejši. V sezoni 2016/17 je takratna Union Olimpija iztržila le eno zmago v osmih tekmah, a tudi pod Fibino streho ni bilo veliko bolje: v dveh letih je zbrala pet zmag v 28 nastopih. Letos ima nedvomno boljše košarkarje, ki se lahko potegujejo za uvrstitev med najboljšo četverico v skupini C in prek top 16 tudi v četrtfinale, kar so v dobršni meri potrdili minuli konec tedna na finalnem turnirju superpokala ABA z zmagama nad FMP (101:92 po podaljšku) in Budućnostjo (103:75) ter finalnim porazom s Partizanom s 77:99. V uvodnem dvoboju s Darušafako ter poznejšimi soočenji z Unicsom Kazanom, Brescio, Nanterrom in Joventutom s Klemnom Prepeličem in Alenom Omićem pa bo z vseh vetrov zbrana zasedba vendarle potrebovala potrpljenje zahtevnega ljubljanskega občinstva.
 

Vendarle tudi Zirbes


Srbski reprezentant Marko Simonović se je denimo pridružil novim soigralcem šele po vrnitvi s SP pred tednom dni, nemški center Maik Zirbes pa je podpisal pogodbo 26. septembra in je bil pod velikim vprašanjem za današnjo tekmo. V Stožicah so namreč šele včeraj ob 18. uri prejeli njegove prestopne listine s Kitajske, kjer je po prekinitvi sodelovanja s Crveno zvezdo igral do konca avgusta za ekipo Guangxi Weizhuang v tamkajšnji 2. ligi.

»Zadnji teden je za nas zelo naporen, saj nas čaka četrta tekma v šestih dneh, v petek pa se bomo gostovali še pri Megi Bemaxu ob začetku lige ABA. Že ob nedeljskem porazu s Partizanom nas je ujela utrujenost, toda zanjo nimamo časa. Dvoboj z Darušafako bo zelo pomemben, v prvem uradnem nastopu pred domačimi gledalci se želimo predstaviti v čim lepši luči. Navijače vabim, naj pridejo v velikem številu, saj lahko igramo dinamično in privlačno. Tudi Darušafaka ima kakovostno moštvo, čeprav je nekoliko znižala proračun in nima več tako vrhunskih posameznikov kot v prejšnjih letih. Zasluži si vse spoštovanje,« ocenjuje Slaven Rimac, trener Cedevite Olimpije, pred spopadom s tekmecem, ki je v prejšnji sezoni dosegel pet zmag v 30 evroligaških kolih. V poletnih mesecih je dodobra prenovil vsoj igralski kader, toda trener Selçuk Ernak ima še vedno na voljo pet adutov iz ZDA in enega iz Trinidada iz Tobaga, poleg njih pa še dva nekdanja turška reprezentanta, branilca Sinana Gülerja (lani Fenerbahče) in krilo Erkana Veyselogluja (Bešiktaš).
 

Prvi cilj: drugi krog


V prejšnji sezoni so Ljubljančani dosegli edino evropsko zmago na gostovanju pri Ostendeju, na domačem parketu je bila njihova bera klavrnih 0:7. Letos si obetajo veliko več uspeha, zato bi jim veliko pomenil uspeh nad 10. moštvom zadnjega turškega prvenstva, ki je ob začetku novega DP v gosteh ugnal Buyukcekmece z 92:85; branilec Doron Lamb je dosegel 28 točk, krili Jarrod Jones in Bonzie Colson pa po 12.

Izkušnje iz Turčije ima tudi Olimpijin novinec Edo Murić, ki bo skupaj z Jako Blažičem udarni slovenski adut moštva. »Po Maikovem prihodu smo morali nekoliko spremeniti taktični ustroj, zato bomo potrebovali nekaj časa. Prepričan pa sem, da bo naša igra všeč navijačem, saj imamo boljše moštvo, kot ga je lani imela Cedevita v Zagrebu. Res pa je, da Ljubljane ne moreš osvojiti z eno dobro tekmo, pred nami je zahteven proces uigravanja in otoplitve odnosov s tribunami. Ne moreš pripeljati 12 novih košarkarjev s celega sveta in pričakovati, da bo od prve minute vse delovalo brezhibno. A če se bomo borili na vso moč, bomo privabili tudi gledalce in se uvrstili med najboljšo osmerico v tekmovanju. Naš osnovni cilj pa je preboj v drugi krog, v katerem bi odigrali še šest tekem,« pravi.

Komentarji: