Po Budućnosti bi ugnali še vodilne

Krka danes gosti Crveno zvezdo, Petrol Olimpija v Zadru
Fotografija: Krkin trener Simon Petrov zelo spoštuje Crveno zvezdo. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Krkin trener Simon Petrov zelo spoštuje Crveno zvezdo. FOTO: Uroš Hočevar

Kaj imajo skupnega košarkarji Krke in Petrola Olimpije z Dončićevim Dallasom? Vsi veliko raje igrajo v domačih dvoranah, v katerih so veliko uspešnejši, slovenski moštvi pa sta še bolj skrajno naravnani kot teksaški Telički. Pred današnjima nastopoma v 14. kolu lige ABA sta obe dosegli po štiri zmage, a niti ene v gosteh, in sta povsem na dnu lestvice.

Pred prvima regionalnima tekmama v letu 2019 bi morali biti bolj optimistični Novomeščani, saj se bodo vrnili na parket telovadnice Leona Štuklja, ki je zaradi svojih značilnosti od nekdaj neugodna za vse gostujoče zasedbe. V njej so v minulih mesecih klonili Mornar, Partizan, Mega Bemax in celo evroligaš Budućnost, pa vendar si nihče ne drzne napovedati pete zmage. Krka se bo namreč danes pomerila s Crveno zvezdo, ki je doslej dobila vseh 13 tekem s povprečno razliko 16,9 točke, osvojila regionalni superpokal in nasploh deluje kot kazenska odprava z enim samim ciljem: odpeljati nov naslov prvaka lige ABA v Beograd in se vrniti v evroligo. Tekmeci jo poskušajo dohiteti z najrazličnejšimi manevri in s številnimi okrepitvami, rdeče-beli pa od začetka vztrajajo pri istih košarkarjih, kar je odraz kakovostnega kadrovanja.

Crvena zvezda je oktobra prekosila Krko z 80:66, vse pa je opravila že do vodstva z 41:22 sredi druge četrtine; v preostanku tekme so bili gostje pod vodstvom Paola Marinellija (15) in Jureta Lalića (10) celo učinkovitejši. Ali se lahko ponovi sezona 2014/15, v kateri je dolenjsko moštvo v 20. kolu kot prvo dotlej ugnalo Beograjčane, pa je precej težje ugibati. Ne nazadnje rdeče-beli vodijo v dvobojih z Novomeščani kar s 16:5, v gosteh s 7:3.

Krkin trener Simon Petrov ocenjuje: »Morda je Budućnost, ki smo jo premagali pred 11 dnevi, močnejša po imenih, toda Crvena zvezda ima veliko kakovostnih igralcev na vseh položajih, kažejo odlične predstave in predvsem znajo igrati kolektivno. Recept je jasen, nepopustljivo moramo igrati v obrambi in potrpežljivo v napadu. Upam tudi na podporo s tribun, saj takšnega tekmeca v tej sezoni še ni bilo v Novem mestu.«
 

Znova tudi Lapornik


Slovenskima moštvoma dela družbo na dnu zgolj Zadar, ki bo drevi pričakal Petrol Olimpijo okrepljen z Luko Žorićem in se poskusil otresti družbe. Po poškodbi kolka se v stožiške vrste vrača Miha Lapornik, zobe pa bosta stisnila tudi Domen Lorbek, ki ga muči bolečina v desnem kolenu, in Luka Šamanić (pokostnica). Upoštevati pa moramo, da so Ljubljančani zadnjič zmagali v Dalmaciji novembra 2014 s 67:60 z 18 točkami Luke Rupnika in 12 Marka Marinovića. Pred poltretjim mesecem so v Stožicah ugnali Zadar z 91:81 (Špan in Lapornik po 19, Begić 14; Božić 20, Grant 18) in v treh kolih zbrali že dve zmagi. Toda prav toliko so jih zmogli tudi v naslednjih desetih nastopih v ligi ABA.

»Tokrat se bosta pomerili moštvi podobne kakovosti. Zadar ima visoke košarkarje, ki v svoji dvorani igrajo čvrsto in ekipno. Morali se bomo prilagoditi takšnemu načinu igre, se boriti za vsako žogo in hkrati prikazati našo najboljšo predstavo doslej, če se želimo vrniti z novima točkama,« razmišlja Olimpijin trener Saša Nikitović.

Pari 14. kola lige ABA, danes: Krka – Crvena zvezda (18), Cibona – FMP (18), Zadar – Petrol Olimpija (20); sobota: Partizan – Mornar (19), Mega Bemax – Cedevita (21); nedelja: Budućnost – Igokea (17).

Preberite še:

Komentarji: