Po dobrem letu dni ostali le še štirje zlati junaki

Slovenski košarkarji bodo na kvalifikacijskih tekmah za SP 2019 z Ukrajino in Latvijo še bolj oslabljeni kot v četrtem ciklu.
Fotografija: Edo Murić (levo) bo prevzel kapetansko vlogo, mladi Gregor Glas (desno) bo nabiral dragocene izkušnje. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Edo Murić (levo) bo prevzel kapetansko vlogo, mladi Gregor Glas (desno) bo nabiral dragocene izkušnje. FOTO: Leon Vidic

Bolj ko se slovenska košarkarska reprezentanca oddaljuje od možnosti, da bi se uvrstila na SP 2019, manjše je jedro preverjenih asov. Zgolj v primerjavi s četrtim ciklom kvalifikacij na tekmah v Ukrajini 29. t. m. in z Latvijo v Stožicah 2. decembra v njej ne bo niti Gašperja Vidmarja, Anthonyja Randolpha, Saša Zagorca in Luke Rupnika. Z lanskega EP pa so ostali le še štirje zlati fantje: Edo Murić, Vlatko Čančar, Žiga Dimec in Matic Rebec.

Pred zadnjimi štirimi nastopi v kvalifikacijah ima Slovenija le teoretične možnosti za eno od prvih treh mest v skupini I in pot na Kitajsko, saj za tretjeuvrščeno Latvijo zaostaja za tri zmage. Selektor Rado Trifunović se vnovič sooča z znanimi težavami, zaradi katerih ne more računati na košarkarje iz lige NBA in evrolige, seznam kandidatov pa se je dodatno skrčil zaradi višjih sil. »Z Vidmarjem sva se dvakrat pogovorila in izrazil je željo, da bi tokrat izpustil reprezentančno akcijo, saj potrebuje počitek. Ni pa še končal kariere v izbrani vrsti, še naprej bo na voljo, če bo le zdrav. Zagorac, ki je imel pomembno vlogo predvsem v slačilnici, se bliža 35. letu starosti in pravi, naj raje dobijo priložnost mlajši. Rupnik pa zaradi vnetja tetive skoraj ne vadi, ampak zgolj igra na tekmah,« je Trifunović začel naštevati igralce, ki jih ne najdemo med 13 izbranimi. Nato sta na vrsto prišla tudi Aleksej Nikolić in Žan Mark Šiško, ki sta zaradi želje, da bi se čim bolje pripravila na klubsko sezono, zavrnila vabilo za septembrski cikel, v katerem je Slovenija doživela bržkone usodna poraza proti Latviji in Turčiji.
 

Noče novega primera Udrih


»Takrat smo prejeli njuni odpovedi pet pred dvanajsto. Z obema sem se še enkrat pogovoril, z Nikolićem sem bi celo na kosilu v Beogradu, in jima pojasnil moje stališče. Reprezentanca ne sme biti leglo zamer, a mora imeti določeno težo, zato sem se odločil, da ju ne bom uvrstil na seznam. Ali je to kazen ali ne, naj si vsak razlaga po svoje. Dokler bom selektor, nočem doživeti, da bi se ponovila zgodba Bena Udriha, ki je tolikokrat odpovedal sodelovanje v izbrani vrsti. Drugačen primer je Jurij Macura, ki je septembra bil z nami. Igra za drugo moštvo Baskonie v tretji španski ligi, a je član evroligaškega kluba, ki ima očitno enak vatel za vse in mu ni prižgal zelene luči. Škoda, saj bi nam ob pomanjkanju visokih košarkarjev prišel zelo prav s svojimi 211 cm, toda to je še en dokaz, da so kvalifikacije povsem neregularne,« je pojasnil selektor, ki je na ponedeljkov začetek priprav povabil tudi Zorana Dragića, čeprav še ni pripravljen za igro. Želi mu pomagati, da bi čim prej popolnoma okreval in našel nov klub.

Med brezposelnimi sta tudi novi kapetan reprezentance Edo Murić, ki je prost od začetka sezone, in Žiga Dimec, saj ga Bayreuth ne potrebuje več, nekaj izbrancev pa ima zelo skromno minutažo v svojih klubih ali v njih ne blestijo. Tipičen primer je Jan Kosi, ki je lani izpadel iz izbrane vrste tik pred EP, zanj pa je Igor Kokoškov dejal, da ga je zelo prijetno presenetil in da je med vsemi najbolj napredoval. Zdaj pri Sixt Primorski skorajda ne igra v 2. ligi ABA, le malo boljši pa je v Kopru položaj Gregorja Glasa. »KZS se ne bo vmešavala v politiko naših klubov. V reprezentanco pa vabimo igralce, ki jih vidimo kot prihodnost naše košarke,« je diplomatsko ocenil Rado Trifunović.

Seznam košarkarjev za peti cikel – branilci: Matic Rebec (FMP), Aljaž Bratec (Helios Suns), Jan Špan, Luka Lapornik, Blaž Mesiček (vsi Petrol Olimpija), Gregor Hrovat (Bayreuth), Gregor Glas (Sixt Primorska); krili: Edo Murić (brez kluba), Jakob Čebašek (Mechelen); krilni centri: Vlatko Čančar (Burgos), Urban Durnik (Helios Suns), Jan Kosi (Sixt Primorska); center: Žiga Dimec (brez kluba).

Vrstni red v skupini I: Španija 7:1, Turčija 6:2, Latvija 5:3, Črna gora in Ukrajina po 4:4, Slovenija 2:4.

Preberite še:

Komentarji: