Po novi drami dvojna nagrada: zmaga in +11

Košarka: Tretji zaporedni uspeh Cedevite Olimpije v evropskem pokalu, Brescia je padla z želeno razliko

Ljubljana – Cedevita Olimpija očitno vse počne v serijah. Evropskega pokala se je lotila s petimi porazi, a nato obrnila ploščo. Brescia, trenutno četrta ekipa italijanskega DP, je že tretja zaporedna žrtev Ljubljančanov, ki napovedujejo vse resnejšo kandidaturo za napredovanje v drugi krog tekmovanja. Še posebej, ker so tokrat zmagali z želeno razliko.

Bojni načrt Olimpijinih košarkarjev je bil jasen: zmaga z več kot sedmimi točkami razlike, za kolikor so izgubili v Brescii. Preproste želje pa ni bilo lahko udejanjiti, breme pričakovanja in ščepec strahu pred neugodnim izidom sta naredila svoje v uvodnih minutah dvoboja, v katerih nikakor niso bili pravi. Obramba je puščala preveč prostora za prodore in neovirane mete za tri točke, medtem ko so njihovi poskusi z večje razdalje po vrsti leteli mimo obroča. Brescia je zadela štiri trojke že do vodstva s 16:13 in dobila prvo četrtino, ki ni obetala veliko dobrega. Nujna je bila značajska preobrazba, ki je vendarle prišla v drugem delu tekme.

Obrambna podoba Ljubljančanov je počasi dobila potrebno kolektivno gibljivost, s trojko Filipa Krušlina v osmem moštvenem poskusu so nekoliko popustile tudi napadalne zavore. Razmerje sil na parketu se je v hipu spremenilo in gostitelji so v 17. minuti prišli do pričakovanega naskoka (33:24), ob glavnem premoru pa celo do +12. Drugo četrtino so namreč dobili kar z 19:6, razmerje pri trojkah pa je bilo le še 4:3 za italijansko zasedbo.

Glavni premor je dodobra premešal štrene stožiškim košarkarjem. Tekma je postajala vse bolj trda in agresivna, v takšni igri pa so potrebovali kar nekaj časa, da so se znali postaviti po robu izkušenim adutom Brescie. Med tem časom so se gostje približali na 35:38 in 42:47, takrat pa je led prebil Edo Murić z dragoceno trojko ter priskočil na pomoč branilcema Codiju Miller-McIntyru in Ryanu Boatrightu, ki sta nosila večino napadalnega bremena. Po treh četrtinah se je na semaforju izpisalo +7 za Cedevito Olimpijo, kar je pomenilo, da sta moštvi po svoje še vedno izenačeni.
 

V finišu tudi srečni


V odločilnih desetih minutah je sprva bolje kazalo gostiteljem, toda prednost 58:45 se je hitro stopila. Še več, 36-letni veteran David Moss je z dvema trojkama v zadnji minuti in 15 sekundah pripeljal Brescio do rezultata, ki ji je ustrezal – 66:62. Mikael Hopkins je hladnokrvno zadel še dva prosta meta (68:62), kar pa je bilo še vedno premalo za gostitelje. Prizadevna igra v obrambi se jim je vendarle obrestovala. Miller-McIntyre je 15 sekund pred koncem tekme prestregel podajo iz avta in iz protinapada zadel ob dodatni osebni napaki za 71:62. V prazno je šel še en napad gostov in Krušlin je potrdil zmago.

»Naši košarkarji so bili lep čas razpeti med željo po kakršnikoli zmagi in lovom na več kot sedem točk. Pravočasno so se posvetili igri, kar nam je prineslo oboje. Na srečo sta pred nami dva tedna premora v evropskem pokalu, moštvo se je namreč prepričalo, da potrebuje veliko treninga,« je ocenil Olimpijin trener Slaven Rimac.

Jutri: Unics Kazan – Nanterre (17.30), Darušafaka – Joventut (18.15); vrstni red: Unics Kazan 5:2, Darušafaka in Joventut po 4:3, Brescia 4:4, Cedevita Olimpija 3:5, Nanterre 2:5.

Preberite še:

Komentarji: