Po petkovem žrtvovanju ugnali FMP

Košarka: Olimpija ujela stik z moštvi tik pod vrhom lige ABA, Ilirija presenetila v DP.
Objavljeno
03. december 2017 22.25
of Petrol Olimpija in action during ABA league basketball match between Petrol Olimpija and FMP in Tivoli Hall, Ljubljana on December 3, 2017
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – V petek tretji poraz v slovenski ligi Nova KBM, včeraj peta zmaga v regionalnem prvenstvu. Košarkarji Petrola Olimpije so v treh dneh prikazali dva različna obraza, za katera obstaja tudi logična razlaga. V uvodnem delu DP se morajo zgolj uvrstiti v osemčlansko ligo za prvaka, v kateri bodo moštva znova štartala z ničle, v sila izenačeni ligi ABA šteje vsak izid.

Proti FMP so Ljubljančani prikazali precej več energije kot proti Rogaški v prvem nastopu po reprezentančnem premoru, zobe pa je stisnil tudi Devin Oliver, ki v petek ni igral zaradi načetega zapestja. Posledica povečane motivacije je bila dobra igra v obrambi, zaradi katere so gostje zmogli le 64 točk; od vseh Olimpijinih tekmecev v vsej sezoni se je slabše odrezal le Šentjur v dvoboju DP (100:63). Cena prizadevnosti pa je bila tudi tokrat visoka. Organizator igre Talor Battle, ki je v petek nastopil po daljšem zdravljenju mečne mišice, je včeraj igral le osem minut in znova odšepal s parketa.

Potem ko so Olimpijini košarkarji ob začetku zadnje četrtine zaostali z 51:55, a dobili zadnji del dvoboja z 22:15, je trener Gašper Okorn ocenil: »Če je bil poraz z Rogaško nekakšna žrtev zaradi tekmovalnega ritma, sem po današnji zmagi toliko bolj zadovoljen. Naši košarkarji si zaslužijo čestitke za pristop in prikazano igro. Naša obramba je bila več kot solidna, močno smo omejili učinek Filipa Čovića in Michaela Oja, tako da so se gostje ohranjali nad vodo s skoki. Ko smo začeli bolje zapirati prostor pod našim obročem, je bilo veliko lažje in stekel je tudi napad. Po dobrem kroženju žoge smo dobro zadevali za tri točke.« Pred jutrišnjim soočenjem s poljsko Roso Radomom v Fibini ligi prvakov je Okorn namenil nekaj besed še seznamu poškodovanih, na katerem je od začetka sezone Jan Barbarič, Erjon Kastrati pa se bo vrnil konec januarja: »Najprej moramo videti, kaj je s Battlom. Videti je bilo huje, kot je v resnici poškodovan, zagotovo pa bo vnovič potreboval čas za rehabilitacijo. Spremlja ga smola, najbolj pa trpi prav on. Oliver je želel igrati in na trenutke je opravil svoje naloge, čeprav se mu vidi, da je zunaj pogona.« Pri Ljubljančanih se je Jordan Morgan izkazal z 18 točkami in 12 skoki, Domen Lorbek pa z metom za tri točke 5:8.

V ligi Nova KBM se je Sixtu Primorski sinoči ponudila priložnost za povečanje prednosti, a je ni izkoristila. Potem ko so njeni košarkarji sprožili več metov za tri točke (10:36) kot za dve (13:31), je doživela drugi poraz, tudi tokrat proti tekmecu iz slovenske metropole. Po Petrolu Olimpiji jo je na kolena spravila še Ilirija, pri kateri je izstopal reprezentant Žan Mark Šiško z 22 točkami (za dve 4:6, za tri 4:11), 9 skoki, 5 asistencami in 3 dobljenimi žogami. »Ilirijani so si preprosto bolj želeli zmagati kot mi. Zasačili so nas na dan, ko nismo bili razpoloženi. Tokrat nismo bili takšni, kot bi morali biti na vsaki tekmi. Manjkala sta nam zbranost in energija. Goste smo lovili vso tekmo, vendar jih na žalost nismo ujeli,« je priznal Jurica Golemac, trener Koprčanov, ki vodijo tako v DP kot v 2. ligi ABA.

Prav toliko točk kot Šiško je dosegel še en reprezentant, Zlatorog branilec Miha Lapornik (za tri 4:5). Vendar v derbiju dna lestvice s Krko ni mogel preprečiti novega poraza svojega moštva, ki se nevarno oddaljuje od lige za prvaka; zadnjo četrtino so Laščani izgubili s 15:28. Oddahnili pa so si v Novem mestu in tudi v Domžalah, saj je Helios osvojil pomembni točki v Šenčurju s 24 točkami Blaža Mahkovica. Lažje dihajo tudi na Polzeli, potem ko so Hopsi v Šentjurju zadeli kar 19 trojk s 35 poskusi (54 %): Chauncey Collins je metal 8:13, Andraž Rogelja, Tjaž Rotar in Uroš Godler po 3:4, Nik Dragan 2:4.