Po polomu so zaigrali po zgledu junakov iz leta 1994

Cedevita Olimpija je v derbiju lige ABA prekosila Crveno zvezdo, poraza Kopra Primorske in Krke.
Fotografija: Ryan Boatright je poskrbel za energetsko iskro v Olimpijinem moštvu. FOTO: ABA
Odpri galerijo
Ryan Boatright je poskrbel za energetsko iskro v Olimpijinem moštvu. FOTO: ABA

Ljubljana – V Stožicah je bilo končno vnovič praznično tudi na košarkarski tekmi. Na tribunah se je zbralo 5000 gledalcev – največ, odkar se v Ljubljani naselila Cedevita Olimpija –, ki so navdušeno pozdravili zmago nad evroligašem Crveno zvezdo v derbiju 9. kola lige. Ob polčasu pa so bučno zaploskali tudi junakom zmagoslavja Smelta Olimpija v finalu evropskega pokala 1994 v Lozani.

Posebne slovesnosti so se udeležili člani takratne šampionske deseterice Dušan Hauptman, Roman Horvat, Jaka Daneu, Marijan Kraljević, Klemen Zaletel in Nebojša Razić, trenerja Zmago Sagadin in Tomo Mahorič, fizioterapevt Tone Šercer, vodja ekipe Smiljan Steiner in direktor Rado Lorbek, v zgodovino kluba pa so se vpisali tudi tokrat odsotni Žarko Đurišić, Boris Gorenc, Marko Tušek in Vitalij Nosov.
 

Tokrat »de luxe« različica


Ljubljanski košarkarji so nas v minulih tednih navadili, da imajo nekoliko kameleonski značaj in da se navzamejo tekmovalne drže svojih tekmecev. Proti tistim iz višjih razredov (denimo proti Partizanu, Unicsu Kazanu in zdaj še proti Crveni zvezdi) se stvari lotijo bistveno drugače kot proti moštvom, za katera pričakujejo, da se bodo premagala kar sama. Najbolj očitni primer podcenjevanja je bil Zadar, ki je proti Cedeviti Olimpiji dosegel edino zmago v regionalni ligi, in to z 38 točkami razlike, v petek pa se je vrnil v kruto realnost in zaostal za FMP za 27 točk. Stožiško občinstvo je tokrat videlo »de luxe« različico domačega moštva, ki je proti najdražji zasedbi v ligi ABA zadnjič zaostajala s 14:16, nato pa pokazala, da zna igrati zrelo in stanovitno tako v obrambi kot napadu.

O težavah Beograjčanov zgovorno priča že končni rezultat, saj so krepko zaostali za svojim strelskim povprečjem v regionalnem prvenstvu, ki je pred prihodom v Ljubljano znašal 87,8 točke. Gostitelji so jih krepko prekosili pri izkoristku metov iz igre (v odstotkih z 52:41), zadeli so tri trojke več (9:6), dobili skok s 36:30, zbrali več asistenc (16:11), njihovo statistiko je kazilo le 17 izgubljenih žog, ki pa so bile v večji meri posledica prevelike želje kot pa ustvarjalne nemoči.

Domače moštvo je bilo tudi uravnoteženo, ne le po učinku zunanjih in notranjih strelcev. Člani začetne peterke so dosegli 37 točk, največ (16) nekdanji adut Crvene zvezde Marko Simonović (za dve točki 2:4, za tri 3:8 in 7 skokov), košarkarji s klopi 38, med njimi največ (17) branilec Ryan Boatright (za dve 1:3, za tri 4:6, 6 skokov in 3 asistence), ki je vstopil v igro po uvodnem vodstvu Beograjčanov z 12:4 ter z energetsko iskro razblinil zadnje kančke živčnosti in »zadrskega sindroma«.

Junaki evropskega pokala 1994 so v Stožicah poželi velik aplavz. FOTO: ABA
Junaki evropskega pokala 1994 so v Stožicah poželi velik aplavz. FOTO: ABA

 

Rimcu je odleglo


Cedevita Olimpija si je priigrala obetavno prednost 33:21 že do 17. minute, tik pred glavnem premorom pa nekoliko lahkomiselno omogočila tekmecem, da so zaostanek znižali na pičle tri točke. V nadaljevanju se je znala ogniti prevelikim nihanjem, čeprav nekateri njeni košarkarji (predvsem Jaka Blažič in Edo Murić) niso imeli svojega dneva. V zadnji četrtini so pri rezultati 62:57 vnovič stopili v ospredje Boatright, Simonović, Filip Krušlin in Andrija Stipanović ter dokončno razorožili uglednega tekmeca, ki je pred tem dosegel dve zaporedni zmagi v evroligi nad Žalgirisom in Valencio.

Olimpijinemu trenerju Slavenu Rimcu je odleglo, saj tudi njemu ni bilo lahko po zadrskem polomu: »Ni dvoma, zadovoljni smo z dobro predstavo. Crvena zvezda je velik izziv za vse v ligi ABA, saj uspešno nastopa v evroligi, hkrati pa brani naslov regionalnega prvaka. Pri nas je bila motivacija vidna, s pomočjo navijačev pa smo prebrodili tudi krizne trenutke. Pričakovali smo agresivno igro Beograjčanov, toda vedeli smo tudi, da nizajo veliko tekem, kar pušča posledice. To se je tokrat videlo pri njihovem metu za tri točke.«

 

Preberite še:

Komentarji: